Budaörsiek együtt, egymásért! – Székely Viola: Kismérnökök Klubja – A kőolajkút

(Budaörs, 2020. június 25. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten egyszer Székely Viola robotikával kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. A mai részben a szélmalomról lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Székely Viola: A kőolajkút

 

 

szekelyviola202005

 

A kőolaj a világ iparának, közlekedésének és mezőgazdaságának 140 éve szinte kizárólagos energiaforrása.

De mi is valójában a kőolaj? A kőolaj a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék. A petróleum a kőolaj nemzetközileg elfogadott neve, a görög petrosz és a latin oleum szó összetétele, annyit jelent: kőből fakadó olaj.

Az ókorban többek között hajódeszkák tömítéséhez és habarcsként is használták a kőolaj különböző formáit, de balzsamozáshoz, valamint orvosságként is alkalmaztak.

A kőolajforrásokból nyert olajat az indiánok főzésre és világításra használták, de nagy szerepe volt a gyógyításban is. Marco Polo feljegyzései szerint a földből kiszivárgott olajat Perzsiában és Bakuban pedig tevék rühesedése ellen használták.

Rendszeresen alkalmazták gyulladásos sebek borogatására, és a borba is kevertek egy keveset köhögés és asztma ellen.

 

Kénnel égetve űzték el a kígyókat, rovarokat és hogy ebben van igazság, az bizonyítja, hogy ma is kőolajtermékekből gyártják a rovarirtó szereket.

A kőolaj lepárlásából visszanyert sötét színű szénhidrogén elegy bitumen. A bitument még a sumerok malterként használták, ezzel ragasztották egymáshoz híres égetett tégláikat.

 

A kőolaj nagybani kitermelése csak az 1800-as évek vége felé kezdődött el az egyesült államokbeli Pennsylvaniában és az oroszországi Bakuban. A kőolajipar megszületése emberek százmillióinak változtatta meg a foglalkozását. Kőolaj nélkül nem szelnék a levegőeget a repülőgépek és nem volnának gépkocsik sem

Ki gondolta volna, hogy Egyesült Államok első kőolajkútját egy leszázalékolt vonatkísérő, nevezett Edwin L. Drake és William A. Smith kovácsmester fúrta Pennsylvaniában. A kút naponta 20-25 hordó kőolajat adott.

 

 

koolajkut

 

Eleinte whiskys hordókba töltötték az olajat, akkor vált a kőolajmennyiség máig is általános egységévé a 42 gallonos hordó, ami kereken 159 liter. A whiskys hordók többe kerültek a beletölthető kőolaj áránál, de mivel Pennsylvaniában bőven volt erdő is, csakhamar felvirágzott a hordógyártás. A kádárok mellett a fuvarosok is jól kerestek, az olaj árának mintegy harmadát vitte el a szállítás.

Gyors ütemben épültek a házak, üzletek és italszalonok, a város tele volt szélhámosokkal és zsebtolvajokkal. A környéken az a hír járta, hogy csak egy lyukat kell fúrni a földbe, odaállítani egy hordót és bárki, vég nélkül merítheti az olajat.

Az 1880-as évekig az egyesült államok elégítette ki a világ kenő- és lámpaolajigényének több mint 80 százalékát. A föld olajszükségletének több mint felét az USA déli olajmezőinek felfedezéséig a pennsylvaniai olaj biztosította.

Az autók európai elterjedése után a lámpaolaj helyett a benzin lett az olaj-desztilláció fő terméke. Elsőként 1910-ben adtak el több benzint, mint lámpaolajat.

A kitermelés aranykora viszont az arábiai olajmezők 1930-as években történő felfedezésével kezdődött el.

 

És most építsünk mi is egy kőolajkutat legóból…

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.