Meghalt Bálint gazda

Meghalt Bálint György kertészmérnök, volt országgyűlési képviselő – az ország Bálint gazdája. A hírt Facebook-oldalán közölték vasárnap este.

 

 

100 éves korában elhunyt Bálint gazda, akit akkor zárt a szívébe az egész ország, amikor a nyolcvanas évek elején az Ablak című tévéműsor állandó munkatársa lett. Kedves kisugárzásával, szeretetre méltó személyiségével hamar belopta magát a nézők szívébe, de hosszú élete során más területeken is kipróbálta magát.

Bálint György néven látta meg a napvilágot 1919. július 28-án Gyöngyösön. A természet és a gazdálkodás szeretetét családjának köszönhette, édesapja ugyanis fiatalkorától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelte.

 

 

Balint_gazda_elhunyt_2020_06_21

 

 

Túlélte a holokausztot

1937-ben érettségizett a gyöngyösi gimnáziumban, majd 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián. A második világháború az ő életében is tragikus fordulatot jelentett, 1942-ben ugyanis behívták munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba került, ahonnan csak 1945-ben szabadult. A holokauszt során a teljes családját megölték egyetlen testvére kivételével.

Bálint gazda azok után sem lelt nyugalomra, hogy szerencsésen hazatért a családi birtokukra, a kommunista rezsim ugyanis azzal fenyegette meg, hogy internálják, és végül az összes földjét elkobozták. 1949-ben szerezte meg második diplomáját a Magyar Agrártudományi Egyetemen, ahol mezőgazdasági mérnökként végzett.

Ezt követően néhány évig a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került. Az ötvenes évek második felében a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa volt, a hatvanas évek elején pedig a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságának főkertészeként dolgozott.

Újságírói pályafutása a hatvanas évek végén kezdődött. 1969 és 1981 között a Kertészet és Szőlészet főszerkesztőjeként dolgozott, emellett szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kerti kalendáriumot és a Kertbarát Magazint is.

1981-ben nyugdíjazták, de ugyanebben az évben a Magyar Televízió munkatársa lett. 2009-ig láthattuk az Ablakban, 1991 és 2000 között a Gazdaképző című műsor főszerkesztőjeként dolgozott. 1994-ben a politika felé fordult: előbb belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe, majd az országos tanács tagja lett. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő volt, a SZDSZ-ből pedig végül 2009-ben lépett ki.

Több mint harminc önálló kötete is megjelent, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Gyümölcsöskert című könyve volt, amelynek hat kiadásából 200 ezer példányt adtak el összesen. Szerteágazó munkásságát számos rangos díjjal ismerték el, 1990-ben például Táncsics Mihály-díjat, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2009-ben A Hajléktalan Emberért díjat vehette át. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgárának is megválasztották. A magyar népművészet és közművelődés kategória kitüntetettjeként 2017 decemberében Prima Primissima díjat vehetett át. 2018-ban Magyar Szabadságért díjat kapott, 2019-ben ő vehette át Az Év Agrárembere 2018 Életműdíjat.

Bálint gazda 100 évesen is nagyon aktív volt, az ország kedvenc kertésze a Facebookon sem tétlenkedett, közösségi oldalán is számtalan jó tanáccsal és érdekességgel látta el rajongóit, unokája segítségével naponta több posztra is számíthattak tőle a követői. Utóbbiak száma meghaladja a 430 ezret.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.