Visszatekintés a budaörsi ingatlanpiac elmúlt öt évére

(Budaörs, 2020. június 20. – Budaörsi Infó) Városunkban az elmúlt évek során a panellakások átlagára igen változatosan alakult – volt, hogy ez az ingatlantípus volt a legolcsóbb, de előfordult, hogy a legmagasabb négyzetméteráron vásárolhattuk meg őket. Az biztos, hogy az átlagárak már 2016-ban is igen magasan voltak, 2020-ban pedig mindhárom ingatlantípust jóval drágábban lehet megtalálni a budaörsi ingatlanpiacon.

 

 

Az elmúlt öt évben egymást felváltva a téglalakások és a panellakások voltak a legdrágábbak, a sort pedig általában a családi házak zárták, viszont a vizsgált időszak elején a panelek és a házak árai igencsak közel azonos árfekvésen mozogtak.

 

A legnagyobb mértékben a téglalakások drágultak

Az Ingatlannet.hu által vizsgált időszakban, az eladó családi házak átlagára Budaörsön megfontoltan ugyan, de szinte folyamatosan emelkedett. 2016-ban még átlagosan 400 ezer forintos négyzetméter áron találhattunk ilyen típusú ingatlanokat, azonban az évek során ez az összeg több mint 200 ezer forinttal emelkedett, így elérve 2020 májusában a 607 ezer Ft/m2-es árfekvést.

 

 

parkolas_budaors_lakotelep_2017marc10

 

A panellakások ára igen hektikusan változott, 2016 májusában még 417 ezer Ft/m2-es áron kínálták őket eladásra városunkban, majd a 2017-es évre egy kisebb csökkenés következtében már a családi házaknál is olcsóbbak voltak. Azonban nem tartott sokáig ez az árcsökkenés, hiszen a 2018-as évre már 200 ezer forintos áremelkedés szemtanúi lehettünk. Ezt követően még egy évig tovább emelkedtek az átlagárak, így elérve 2019 májusában a 717 ezer forintot. A 2019-es év végén gyakorta emlegetett árcsökkenés ennél az ingatlantípusnál valóban beteljesült, hiszen 2020-ra az átlagos árfekvés 639 ezer Ft/m2-re mérséklődött.

 

 

budaors_felirat_korforgalom_metronal_2020apr

 

A téglalakások a 2016-os évben még 553 ezer forintos átlagáron voltak elérhetőek, melynek köszönhetően minden bizonnyal a legdrágább ingatlantípusnak számítottak városunkban. 2017-re azonban ennél az ingatlantípusnál is árcsökkenés történt, így ekkor 498 ezer Ft/m2 áron voltak jelen az ingatlanpiacon. A 2017-es évet követően viszont egy folyamatos áremelkedés volt érzékelhető a téglaépítésű lakások piacán. 2020 májusában már több mint 200 ezer forinttal drágábban találhattunk ilyen típusú lakásokat Budaörsön, ekkor az átlagos árfekvés elérte már a 785 ezer Ft/m2-t is.

 

ingatlan_grafika_budaors_2020_junius

 

 

Ön tudta, hogy van a lakásoknál is jobb ingatlanbefektetés?

A fizetős parkolási rendre történő visszaállás várhatóan újra fellendíti majd a keresletet a garázsok iránt. Emellett az autózás zöldítését szolgáló kormányzati intézkedések is élénkíthetik a piacot. Igen változatosak az árak a fővárosban. Pesten például átlagosan 3-5 millió, a pesti Belvárosban azonban már 4-6 millió, Buda kiemelt körzeteiben pedig akár 6-7 millió forintot is elkérnek egy teremgarázs-beállóért.

A garázs elhelyezkedése mellett természetesen annak mérete is számít, hiszen minden bizonnyal többet kell azokért a 14 négyzetméternél nagyobb garázsokért fizetni, ahol már kerti szerszámok, esetleg háztartási eszközök is elférnek a gépkocsi mellett. Egy jól megválasztott garázzsal akár 6 százalék feletti évesített nettó hozam is realizálható.

 

(Budaörsi Infó / ingatlannet.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.