Május 25. – Az eltűnt gyerekek világnapja

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon.

 

 

Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk céljából új módszerek alkalmazását kezdték meg. A magyar hagyomány szerint az eltűnt gyermekek világnapjával egyidejűleg 2011. óta tartják meg hazánkban az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést, mely idén május 29-ére esik.

A világnap célja felhívni a figyelmet az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, a megelőzésre, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.

 

Mik az eltűnések lehetséges okai?

– kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol

– kamaszkorban jellemzően befolyásolja őket a baráti társaság, vagy egy új szerelem beteljesülése miatt mennek el otthonról

– kalandvágy (felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása)

– érzelmi trauma

– veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel

– félelem pl.: iskolai rossz teljesítés miatt

– családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör

– gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények nem, vagy nehéz elfogadása

– bűncselekmény áldozatává válás (emberrablás, emberkereskedelem, emberölés, szexuális bűncselekmények)

 

Hogyan előzhetik meg gyermekük eltűnését?

A családon belüli stabil érzelmi háttér biztosítása a legfontosabb. Nélkülözhetetlen, hogy gyermekük előtt követendő példaként jelenjenek meg saját életükkel, helyes értékrendet közvetítsenek, szakítsanak időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjék meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljanak gyermekük felé.

Kulcsfontosságú annak elérése, hogy gyermekének ne forduljon meg a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!

 

Mi a teendő, ha eltűnt a gyermekük?

– hasznos az eltűnt gyermek kapcsolatrendszerének feltérképezése, a vele szorosabb kapcsolatban álló barátok, ismerősök felkeresése,

– a közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozható az eltűnés, valamint gyermekük ismerősei is riaszthatók,

– fel kell keresni azon helyeket, amelyeket tudomásuk szerint gyermekük szabadidejében szívesen látogat,

– a rendőrség értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében,

 

Segítségért fordulhatnak a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz.

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek megtalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!

Amennyiben eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a rendőrséget, hogy minél hamarabb újra biztonságban lehessen!

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket bármelyik rendőrkapitányságon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.