Koronavírus – Merkely: magas volt az országos szűrésen részt vevők aránya

A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton, ez magas részvételi aránynak számít – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője egy kedd esti tévéműsorban.

 

    Merkely Béla hozzátette: összesen két – a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható – szűrést végeztek Európában. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában a 46 százaléka ment el a szűrésre.

Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek “tényleges, valós képet” tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát.

Hozzátette: végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet.

Kitért arra is: a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt “potenciálisan fertőzhető”, addig “nálunk 99 százalék ez a szám”, és “ez a járvány esetleges második hullámában semmilyen különbséget nem hoz” – mondta Merkely Béla.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.