Operatív törzs: a járvánnyal összefüggésben 363 büntetőeljárás indult

 A járvánnyal összefüggésben eddig összesen 363 büntetőeljárás indult Magyarországon – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: 90 esetben rémhírterjesztés, 116 esetben csalás, 27 esetben közveszéllyel fenyegetés, 21 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt indult büntetőeljárás, melyekben eddig 70 gyanúsítottat hallgattak ki.

Járvánnyal, kijárási korlátozásokkal összefüggő szabálysértés miatt március 28-a óta 50 343 intézkedést hajtottak végre a rendőrök – tette hozzá.
Elmondta, hogy egyre többen használják a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló mobiltelefonos alkalmazást, a programot eddig 641-en töltötték le, és 551 az aktív felhasználók száma.

Közölte, hogy az elmúlt 24 órában 494 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, amelyek száma eddig 10 954. Az elmúlt napon az ellenőrzött, karanténban lévők 43 esetben szegték meg a rájuk vonatkozó szabályokat.

A rendőrök a Budapesten és Pest megyében érvényben lévő kijárási korlátozás ellenőrzése közben 445 emberrel szemben intézkedtek, 284 esetben figyelmeztetésben részesítették a szabályszegőket, 117 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 44 esetben tettek feljelentést. Március 28. óta 50 343 esetben intézkedtek szabálysértés miatt.

A többi megyében az elmúlt 24 órában 19 esetben jártak el, 13-an figyelmeztetést, ketten helyszíni bírságot kaptak, 4 embert feljelentettek. A rendőrök május 4. óta 757 szabálysértés ügyében intézkedtek.

Ismertette azt is, hogy péntek délelőtt a határátkelőkön a teherforgalomban belépő oldalon Röszkén háromórás, Hegyeshalomnál másfél órás, Rajkánál és Csanádpalotánál egy-egy órás várakozási idővel kellett számolni.

A kilépő oldalon Csanádpalotánál négy-, Röszkénél három-, Ártándon egyórás volt a várakozási idő.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan egyeztet a szomszéd országok rendvédelmi szerveivel a kisebb határátkelő helyek megnyitásáról. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban is nyitottak meg kisebb forgalmú határátkelőhelyeket, például a jánossomorjait és az alsószölnökit, ahol személyforgalomban van lehetőség átkelni. Rövidesen újabb határátkelők lesznek megnyitva – tette hozzá.

További kérdésre válaszolva elmondta: a kiskunhalasi mobilkórház a tervek szerint később a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kezelésében egészségügyi intézményként fog működni. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.