Koronavírus – Merkely: 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív

Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív a pénteken záruló, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője kedden a részeredményekről tartott videokonferencián.

 

A vizsgálatot május 1-jén kezdte el az SE vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző és a Központi Statisztikai Hivatal.

Merkely Béla ismertette: e részeredmény alapján a reprezentatív minta alapját képező 14 éven felüli lakosságból 243 és 7230 között van a fertőzöttek száma.

Az átfertőzöttek száma az első 1524 mintából 9. Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a 14 évnél idősebb lakosságra vonatkoztatva az átfertőzöttség gyakorisága (95 százalékos biztonsággal) 2,7 ezrelék és 1,1 százalék között lenne, vagyis 22 399 és 92 624 között lenne a fertőzésen átesettek száma – közölte.

Hangsúlyozta: az eredmények részeredmények, a vizsgálat végeredményét május végén közlik.

Megjegyezte: a vizsgálatban nem vesznek részt az idősotthonok, illetve a húsznál nagyobb létszámú intézmények lakói.

Merkely Béla hozzátette: a vizsgálat első szakaszát további mérések követik, amelyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Ha a járványügyi adatok nem változnak nagyon, akkor következő mérés előreláthatóan szeptemberben lesz.

Elmondta: a tesztelésre a KSH által kiválasztott 17 787 ember kapott meghívást az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien magánháztartásban élők.

A kedd reggeli adatok alapján 8744 tesztelést elvégeztek, további 2113 meghívott jelezte, hogy elmegy a tesztelésre, 354 ember azt kérte, hogy az otthonában végezzék el a tesztet, 1589 meghívott nem jelezett vissza, és nincs róluk információja a kutatást végzőknek, 505 átmenetileg külföldön van vagy meghalt, 1875 kiválasztottal pedig nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A kutatásban részt vevők közül 11 302 ember már kitöltötte a vizsgálat részét képező, 50 kérdésből álló kérdőívet, és 8276 levett mintát teszteltek.

A SE rektora hozzátette: a szűréssorozat lebonyolításában 1500 orvos, ápoló, orvostanhallgató, PHD-hallgató vesz részt.

 

koronavirus_szurovizsgalat_teszt2

 

Merkely Béla megköszönte a szakemberek munkáját, valamint a szűrésen részt vevő lakosság, a polgármesterek és a jegyzők segítségét.

Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem klinikai központjának elnöke elmondta, négy megye 110 településén a 3904 vizsgálatra behívottak 41 százaléka, 1613 ember esett már át a vizsgálaton.

A Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnöke, Lengyel Csaba közölte, négy megye 88 településén 15 team végzi a szűréseket. A behívottak 47 százalékánál, 1488 embernél történtek meg már a vizsgálatok.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának elnöke tudatta, öt megye 110 településén a kiválasztott résztvevők 45 százalékát, 1769 embert teszteltek.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai központjának vezetője kifejtette, a felsőoktatási intézmény munkatársai 158 településen és 23 kerületben végeznek szűrést. A kiválasztottak 54 százalékát, 3608 pácienst vizsgáltak már meg. A professzor a települések közül kiemelte Révfülöpöt, ahol már valamennyi kijelölt ember tesztelése megtörtént.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.