Koronavírus – Két kiemelt kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket

A koronavírus-járvány kezdeti szakaszán megszokott rendhez visszatérve két kiemelt budapesti kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket – közölték hétfő este a koronavirus.gov.hu oldalon.

 

A kormányzati honlapon olvasható közlemény szerint hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatást küldött minden kórház és az Országos Mentőszolgálat számára a járvány mostani szakaszában a koronavírus-fertőzöttek kórházi beutalási rendjére vonatkozó tudnivalókról az egységes végrehajtás érdekében.

Tekintettel arra, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és a kórházi ellátások fokozatos visszaállítása érdekében a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és a Korányiba – szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket.

A beutalási rend módosítását az tette lehetővé, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést – írták.

Kiemelték: a döntés célja, hogy a koronavírusos betegek ellátása minél kevesebb helyen történjen, “hogy a többi kórházban felszabaduló kapacitások lehetővé tegyék, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások”. A kórházak tehermentesítésével csökken a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók száma, és fokozatosan helyet adhatnak az újra induló elektív, tervezett kórházi beavatkozásoknak, rehabilitációnak – olvasható a közleményben.

Emlékeztettek: a járvány kezdetén is a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet  látta el elsőként  a koronavírusos betegeket, majd a megbetegedések számának növelésével országszerte több kórház is bekapcsolódott az ellátásba. Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban. A most életbe lépő beutalási rend szerint az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják. Ez így történt a járvány elején is – jegyezték meg, hozzátéve, második vonalban: a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek, a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak.

Kitértek arra is, hogy abban az esetben, ha egy valamely kórházban fekvő igazolt koronavírusos beteg állapota súlyosra fordul, de a beteg még szállítható, és a kórház a beteg érdekében indokoltnak látja, hogy a kezelés folytatása a fenti kiemelt kórházakba történjen, akkor kérheti a beteg átszállítását. Az átszállítás előtt a kórházaknak telefonon szigorúan egyeztetniük kell a két fővárosi intézménnyel. Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a budapesti két kiemelt kórház egyikébe sem.

Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.