Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: A védekezés frontvonalában lévő önkormányzatoktól elveszik a pénzt

(Budaörs, 2020. május 3. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk keretén belül minden hétfőn Wittinghoff Tamás polgármester aktuális tájékoztatását láthatják, hallhatják és cikkünkben olvashatják is.

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatása
(2020. május 11.)

 

 

 

 

Kedves Budaörsiek!

 

Május első hetének egyik fő eseménye, hogy Budapest és Pest megye kivételével enyhültek a kijárási korlátozások. Ahogyan sajnos már megszokhattuk, a kormányzati szereplők részéről elhangzott, egymással ellentétes kijelentések sok zavart okoztak a lakosság körében.

Miután a budapestiek és a Pest megyeiek napokig találgathatták, hogy kimehetnek-e a városukból-megyéjükből, napok múlva kiderült, a kormány rendelete egyáltalán nem korlátozza, hogy az ország mely területére lehet utazni, ha annak egyébként alapos indoka van. Némi értetlenséget okozott az is, hogy ha a betegek számát a lakosságszámhoz arányítjuk, akkor például Fejér megye messze fertőzöttebb, mint Pest megye, miközben az ott élők akár strandra is mehetnek.

Az ellentmondásos jogalkotás eredménye az is, hogy miközben a kevésbé veszélyeztetettnek mondott vidéki lakosságot kötelezték maszkviselésre az üzletekben és a tömegközlekedés során, a veszélyeztetettebbnek tartott Budapestre és Pest megyére nem hoztak ilyen rendelkezést, az kimaradt a jogszabályból.

Mivel mostanra egyetértés alakult ki abban a kérdésben, hogy az orr és a száj eltakarása – a megfelelő távolság megtartása mellett – lényegesen csökkenti a vírus átvitelét egyik emberről a másikra, Budapesten már korábban elrendelte a főpolgármester a maszkviselést. Annak érdekében, hogy a budaörsiek se maradjanak védtelenül, addig is, amíg remélhetőleg kijavítják a kormányrendeletet, május 7-től Budaörsön is kötelezővé tettük minden 6 éven felüli részére az orr és a száj eltakarását az üzletekben, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségekben és a tömegközlekedés során.

 

 

szajmaszk

 

Az egészségügy részleges újraindítása a részletekben érkező, ellentmondásos és hiányos információk miatt szintén meglehetősen kaotikus volt. Az előkészületekre mindössze a május elsejei hosszú hétvége állt rendelkezésére a szolgáltatóknak, már ha az ünnepek alatt időben értesültek az ezt elrendelő miniszteri levélről. Talán csak a dolgozók áldozatkészségén múlik, hogy nem omlik össze az egész rendszer. Jól jellemzi a helyzetet, hogy nagyjából egy hét kellett ahhoz, hogy kiderüljön, kinek és milyen költségen kötelessége a tesztek biztosítása ahhoz, hogy a beteg végre az orvosa elé kerülhessen.

Ami a budaörsi járóbeteg-ellátást illeti, a jövő hét folyamán az Egészségügyi Központ saját erejéből telepít egy konténer laboratóriumot az épület parkolójába, és az erre kiképzett munkatársak ott végzik el a szakrendelésre jelentkező betegeken a szükséges tesztfolyamatot. Így az ellátási területükhöz tartozók időben, és külön költség megfizetése nélkül jutnak hozzá ehhez a szolgáltatáshoz. A háziorvosi és a szakorvosi beutalóval rendelkező betegek számára a teszt költségeit az egészségbiztosító fedezi. A tesztelés indulását és a nyitvatartási időket, melyek igazodnak a szakrendelések és az egynapos sebészet működési rendjéhez, a jövő hét folyamán teszik közzé az Egészségügyi Központ a honlapján és az épületben.

 

 

egeszsegugyikozpont202002 (11)

 

Arról is tájékoztatni szeretném Önöket, hogy az Egészségügyi Központ összes dolgozója és orvosa részt vesz egy rendszeres, időközönként megtartott szűrőprogramon, így biztosítva azt, hogy a munkájuk végzése közben vírusmentesen, biztonságban tudják feladataikat ellátni. A szakrendelések mindegyikén a dolgozók teljes védőfelszerelésben végzik a munkájukat. Az ügyeleti munkatársak továbbra is ellátják a háziorvos által javasolt szerológiai, azaz a koronavírusra vonatkozó teszteléseket.

Az ország összes önkormányzatát rosszul érintik a kormány pénzügyi intézkedései. A napokban jelentette be Hódmezővásárhely polgármestere, hogy ők július végére fizetésképtelenné válnak, míg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki egyben Tab kormánypárti polgármestere, arról beszélt, hogy őszre nagyon sok önkormányzat mehet csődbe.

A kormány ugyanis továbbra sem térítette meg a járványügyi védekezések eddigi pluszköltségeit, ez Budaörsön már meghaladja a 80 millió forintot. Eközben elvették a gépjárműadót, s mindenhol csökken az iparűzési adóbevétel, aminek megfizetésére haladékot kaptak a vállalkozások. Tehát az elvonások mellett jelentős bevételkiesés is keletkezik.

Mindez közvetlenül érinti az adott településen élőket, hiszen nekik jut kevesebb mindenből, amit helyben az önkormányzatok eddig biztosítottak.

Miközben a védekezés frontvonalában lévő önkormányzatoktól elveszik a pénzt, a már eddig is milliárdokat felemésztő jövő évi vadászati kiállítás előkészületeire nem sajnál a Kormány újabb 1,677 milliárd forintot biztosítani, de propagandacélokra, óriásplakátokra is további 6 milliárd forint különítettek el. Nem sorolom fel mindazokat a 10 és 100 milliárdokat felemésztő, felháborítóan felesleges állami költekezéseket, amelyek a járványhelyzetben is zavartalanul folynak, miközben emberek tízezrei veszítik el megélhetésüket, kormányzati segítség reménye nélkül.

 

 

kijarasi_tilalom_meghosszabitva1_2020apr10

 

Budaörsön nincsenek pontos adataink a munkanélküliek számáról, mert velünk sem közlik azokat. De tapasztaljuk a szociális rendszerünk túlterheltségét, nálunk is egyre többen jelzik reménytelen helyzetüket. Igyekszünk minden rászorulónak segíteni, de nem tudom megmondani, meddig leszünk képesek kitartani ilyen elvonások mellett, bevételek nélkül.

A Veszélyhelyzeti Adományszámlánkra a hét végéig közel 6 millió Ft érkezett. Kérem, hogy aki tud, segítsen adományával, nagy szükség van rá.

A múlt héten lezajlott a középiskolai érettségik legfontosabb része, az írásbeli. Bízom benne, hogy mindenki a legjobb formáját hozta. És közben reménykedve várjuk majd az adatokat néhány hét múlva, bízva abban, hogy a sok tízezer ember mozgása és együttléte nem robbantotta be a járványt.

 

 

erettsegi_irasbeli_2019

 

Budaörsön eddig 97 esetben rendeltek el hatósági karantént (ez két plusz esetet jelent a múlt héten), jelenleg 19-en vannak otthonukban járványügyi megfigyelés alatt. Olvashattuk a hírt, hogy számtalan idős otthonban, nagyon sok bentlakó és több gondozó is megfertőződött a vírussal. A budaörsi idősek otthonából szerencsére eddig nem jeleztek fertőzést.

Az óvodai ügyeletet a hét végéig 17 gyermek részére igényelték, ennek biztosításához 12-14 felnőtt dolgozó szolgálata szükséges, a bölcsődei ügyeletben lévő 7 gyermek ellátását 11 ott dolgozó biztosítja. Gyógyszert 147, bevásárlást 67, mindkettőt 27 budaörsinek intéztünk, étkezést 589-en kaptak.

Magyarországot – különösen más európai országokkal összevetve – eddig viszonylag megkímélte a járvány. Ebben szerepet játszott az is, hogy megértettük és többnyire fegyelmezetten betartottuk a biztonsági intézkedéseket. Kérem, hogy továbbra is legyünk óvatosak, különösen az időseket és egészségügyi okból veszélyeztettebbeket védjük! Az enyhítések hatása mintegy két hét múlva mutatkozik csak majd, akkor tudjuk meg, hogy újabb megpróbáltatások várnak-e ránk, vagy végre fellélegezhetünk.

Addig is: vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

Wittinghoff Tamás

polgármester

 


 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön elkezdhetjük tesztelni a legveszélyeztetettebbeket

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: A veszélyhelyzeti adomány alszámlánkra eddig 4,5 millió forint érkezett

Wittinghoff Tamás arra kéri a budaörsi üzletek vezetőit, hogy tegyék kötelezővé a szájmaszk viselését

Összefogásra buzdít Wittinghoff Tamás – Hatvanan vannak hatósági karanténban Budaörsön

Wittinghoff Tamás: Saját és mások élete, egészsége védelme érdekében most maradjon otthon!

Wittinghoff Tamás és további 40 város polgármestere közösen tiltakoznak a kormány tervei ellen

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön, közösen le fogjuk győzni ezt a járványt is!

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Budaörsön jelenleg 43 ember van karanténban

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Vegyük a lehető legkomolyabban, minket budaörsieket sem kerül el a járvány

Wittinghoff Tamás polgármester közleménye a fertőzésveszély csökkentése érdekében tett intézkedésekről

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.