Matolcsy György új pénzügyi világrendet vizionál

Matolcsy György szerint évtizedünk az eddigi pénzügyi innovációk forradalmi felgyorsítását hozhatja. A jegybank elnöke a növekedés.hu portálon megjelent legfrissebb írásában arra keresi a választ, milyen fordulatokra érdemes készülnünk.

 

Matolcsy György azt prognosztizálja, hogy a négy nagy régió – Amerika, Európa, Ázsia és India – saját digitális világpénzeket hoz létre. Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép, az államok újratárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel. Az államok a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben digitális jegybanki pénzek, új szabályozás és új pénzteremtés révén az MNB elnöke szerint.

A szerző azt várja, hogy a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szuper gyors, biztonságos és általános lesz a pénzhez való hozzáférés. A jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában. Ezután kiemeli: az alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére. Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitelkeretet ajánlanak az államok mindenkinek – írta Matolcsy György.

Az országok kettéválnak, az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában. Hozzáteszi, hogy a pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén

A század három nagy kihívására – geopolitika, technológia és pénz – az ad jó választ, aki mind a háromra jól válaszol. Aki a pénzügyi forradalomból kimarad, az a másik kettőt is elveszíti – összegzi gondolatait a jegybank elnöke, aki szokása szerint idézettel zárja írását:

“Bár tiltakozunk ellene, de talán mégis lehet abban valami, hogy +az egész világot a pénz mozgatja+ (Kabaré  – 1968)”.

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.