Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: A LEGO® SERIOUS PLAY®, a Design Thinking és a történetmesélés

(Budaörs, 2020. április 30. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban csütörtökönként Székely Viola beszél a robotikáról. Tartsanak velünk!

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

Székely Viola: A LEGO® SERIOUS PLAY®, a Design Thinking és a történetmesélés

 

Székely Viola vagyok, a budaörsi ROBOKTAT szakkör színeiben jelentkezem. Ma reggel újabb történettel köszöntelek benneteket. Ugyan legózásról szól, de most más szemszögből megközelítve.

Vajon a legózás egyszerűen csak játék? A robotika csupán programozás? Annál sokkal de sokkal több. Van mögötte egy óriási hajtóerő: egy történet, egy cselekvés, egy olyan belső erő, amely tovább gondolkodásra – másképp gondolkodásra késztet, amely segít kérdésekre megtalálni a választ, segít megoldani a problémákat. Ezáltal pedig újabb utak nyílnak meg. Ezt nevezzük Storytellingnek , LEGO® SERIOUS PLAY®-nek, Design Thinkingnek.

 

A LEGO® SERIOUS PLAY®, a Design Thinking és a történetmesélés

Piros, kék, zöld és rózsaszín. Legó kockák a szivárvány minden színében.

Lego állatkert, benzinkút vagy játszótér. Lego iskola, versenyautó vagy babakocsi.

A rendőr, a tűzoltó vagy éppen a tanítónéni. Mind mind legóból. De csupán egy egyszerű színes kockáról vagy minifiguráról van szó? Annál azért sokkal többről: van mögöttük egy jó történet.

 

A jó történet inspirál és motivál

A megragadó történet, ha szenvedéllyel van elmesélve, hatással van ránk, emlékezetessé válik, hiszen mély érzelmeket szabadít fel bennünk. Gondoljunk egyszerűen csak gyerekkorunk kedvenc meséire, vagy egy jó kis rajzfilmre, és annak hőseire. Sokszor azonosultunk a hőssel és megéltük tetteinek minden pillanatát. Képzeletünk beindult és játékaink során újjávarázsoltuk hősünket, és folytattuk a történetét. Ez már saját történetünk volt.

És ez is úgy kezdődött, hogy egyszer volt, hol nem volt…

 

 

onceupon

 

„A storytelling mi magunk vagyunk, és mindnyájunkban ott lakik egy történetmesélő.
Történetünk megváltoztathatja a világot. Engedjük hát, hadd kelljen életre!”

Carmine Gallo

 

 

Storytelling mesterfokon

Azt mondják, a történetmesélés nehéz műfaj. Aki nem erre született, annak ezt tanulnia kell, és sokat kell gyakorolnia. És ez így is van. De a jó történetek tulajdonképpen egyszerűek. A jó hír az, hogy neked is van egy jó történeted, egy jó ötleted, amivel ha azonosulni tudsz, akkor szenvedéllyel meg is tudod nyerni magadnak a hallgatóságot.

Ha ez mégsem sikerül, akkor egyszerűen csak eszközt kell váltanod. A prezentációs diákat ne szövegekkel pakold tele, hanem képekkel fesd alá a történeteidet. Sokkal több és jobb eredményt érsz el vele. Műanyag alkatrészeket lehet fröccsöntéssel elkészíteni, de egyedi elemek elkészítésére a 3D nyomtatást válaszd!

Szóval, vedd elő a legókockákat, hadd ne porosodjanak. És legyen ez most egy SERIOUS PLAY®, azaz Komoly Játék. Építsd meg történetedet és majd utána jöhetnek a szavak. Indítsd be a kreativitás motorodat és hadd működjön az a négy ütem… Kihívás, ötletelés, LEGÓZÁS, történetmesélés. Közönséged azonnal bevonódik, a történeted új ötletekkel gazdagodik, közös élménnyé válik.

 

Például így:

Kathrina Castillo, a texasi NGS technológiák és a bioinformatika szakértője sajátos módon magyarázta el 7 éves kislányának, mi is az a koronavírus. Hogyan hat az emberi szervezetre, hogyan küzdenek ellene a kutatók és az egészségügy dolgozói, milyen eszközökkel védjük magunkat és másokat a fertőzés ellen.

 

 

caterinacastillo

 

Kathrina Castillo nem ismeri a LEGO® SERIOUS PLAY® módszertant, de úgy gondolta, hogy mondanivalóját történetmeséléssel, közös játékkal osztja meg. A színes legókockák segítségével modellezte a vírust, ami ezáltal kézzelfoghatóvá vált. Egyértelmű lett, ki az ellenség. Akiknek most extra segítséget nyújtaniuk betegeinknek, azok az orvosok, kutatók, mentősök, ápolók, és minden kórházi személyzet. Továbbá nagy köszönettel tartozunk mindenkinek, akik most a fronton vannak a rendőrök, az eladók, gyógyszerészek, logisztikai és postai szolgáltatók, és nem utolsó sorban a szemétszállítók.

Ők a mindennapi hőseink. Mindannyian ott sorakoznak és mindannyian hosszú hajúak Rövid haj-hosszú haj, nem ez itt a lényeg. Együtt a csapat és közös a cél. A bonyolult kérdésekre 7 éves kislány a választ megértette. A feladatot a játék a legókockákkal pillanatokon belül megoldotta.

És ez csupán egy gyerek egy kérdése volt. Tudjátok, hogy egy gyerek átlagosan 100 kérdést tesz fel egy nap alatt?
Ezen túl millió kérdésünk van a világról, kíváncsian érdeklődünk minden iránt, ami ismeretlen.

Nap mint nap kisebb-nagyobb akadályokba ütközünk, amire a megoldásokat keressük. És ez természetes. Az idő viszont szűkös. A válaszokat és a megoldásokat minél előbb szeretnénk megismerni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagy kérdésekhez és stratégiai döntésekhez a három dimenziós történetmesélés – a LEGO® SERIOUS PLAY® módszertan a Design Thinking folyamatot követve, egyértelműen hatékony.

 

Gyors és egyedi megoldás 3D modellezéssel

A huahua.cz munkatársai úgy gondolták, legóminifigurák kiegészítésével mutatják be legújabb terméküket: 3D-nyomtatott maszkokat. A kép magáért beszél. Szavakra nincs is szükség.

 

 

lego

 

Mi lehet ez más, mint LEGO® SERIOUS PLAY®, Design Thinking és Storytelling?

És akkor még egyszer: vedd elő a legókockákat, hadd ne porosodjanak. Legyen ez a Te SERIOUS PLAY® játékod!

Vedd elő kérdéseidet és építsd meg történetedet utána pedig öntsd szavakba. Indítsd be a kreativitás motorodat, hadd működjön az a négy ütem…

Kihívás, ötletelés, LEGÓZÁS, történetmesélés…

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.