Mindenki maradjon otthon! – Halmos Edit: Gerinctorna idősebbeknek

(Budaörs, 2020. április 9. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk mai részében Halmos Edit alapozó gyógytorna gyakorlatokat mutat be.

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

 

Halmos Edit: Gerinctorna idősebbeknek!

 

Maradjunk mozgásban!

 

A rendszeres gerinctorna, testmozgás az idősebbek számára is nélkülözhetetlen. Energikusabbnak, mozgékonyabbnak, jobb kedélyűnek fogjuk magunkat érezni, ha rendszeresen végzünk egyszerű otthoni gyakorlatokat, aktívak maradunk!

Tudjuk, tapasztaljuk, hogy a mozgásszegény életmód, az egyoldalú megterhelése fiatal korban is okozhat kisebb-nagyobb panaszokat. A kor előrehaladtával viszont általában egyre kevesebbet mozgunk, sajnos testtartásunk romlik ülő és álló helyzetben is, ha nem szentelünk külön figyelmet rá.

A biológia is elősegíti ezeket a folyamatokat, hiszen már a 30-as évek elmúlásával is csökken a porckorongok nyomáselosztó funkciója, valamint a csigolyák közötti résmagasság is. A testsúly növekedéséről nem is kívánok sok szót ejteni, csupán annyit, hogy minél nagyobb plusz tömeget cipelünk, annál nagyobb terhelést teszünk az ízületeinkre és sajnos annál kevesebb energiánk lesz! De a jó hír az, hogy tehetünk saját egészségünk érdekében, nem is keveset!

Mozogjunk többet!

 

 

idosekfutas1

 

A mozgás minden életkorban fontos szerepet játszik, de idősebb korunkban talán a legfontosabb, hiszen a preventív hatása mellett a mozgás gyógyító erejét kell előtérbe helyeznünk.

A rendszeres torna, testmozgás segít megelőzni és karbantartani az ízületi panaszokat, a csontritkulást és a szív-érrendszeri betegségeket is. Ehhez kívánok néhány egyszerű háton és oldalt fekvő gerinctorna gyakorlattal segíteni, hogy kompenzáljuk a sok üléssel vagy hajolgatással járó testhelyzeteink túlterhelő hatásait.

A koordinációs képesség is csökken az életkorral, kissé nagyobb mértékben, mint az izomerő, úgyhogy az elkövetkező tornákon ennek fejlesztéséhez is adok majd egy kis segítséget.

Ha tehetjük végezzünk naponta a tornagyakorlatokat és minden nap legalább fél -egy órát sétáljunk saját tempónkban jó levegőn, természetesen az előírásokat szigorúan betartva!

 

 

idosek_futas

 

 

Halmos Edit eddig megjelent anyagai:

Mindenki maradjon otthon! – Halmos Edit: A törzsstabilizálás

Mindenki maradjon otthon! – Halmos Edit: Alapozó gyógytorna gyakorlatok

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.