Koronavírus – Kórházba került a brit miniszterelnök

Kórházba szállították vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnököt, akiről tíz napja állapították meg, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségben szenved.

 

 

A londoni kormányfői hivatal szóvivője vasárnap este közölte: csak elővigyázatossági lépésről van szó, amelyet Johnson orvosa javasolt, miután a konzervatív párti miniszterelnök esetében a betegség egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. E tünetek közé tartozik a magas láz.

    A Downing Street szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba. Hozzátette: a kitartó tünetek miatt az a döntés született, hogy észszerű lenne, ha kórházi orvosok is megvizsgálnák a kormányfőt.

    A szóvivő kiemelte azt is, hogy Boris Johnson változatlanul ellátja miniszterelnöki feladatait és kapcsolatban van kabinetje tagjaival.

    Hozzátette: Johnson ezúttal is köszönetet mond a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak a járvány megfékezését célzó rendkívüli munkájukért, egyben ismét arra szólítja fel az embereket, hogy a kormány útmutatásának megfelelően maradjanak otthonaikban.

    Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán.

    Az eredeti terv alapján a brit kormányfő elkülönítése péntekig tartott volna. Johnson azonban már csütörtökön bejelentette a Twitteren közzétett videóüzenetében, hogy még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a betegségből, továbbra is észleli a fertőzés egyes tüneteit.

    Carrie Symonds, Johnson várandós élettársa szombaton, ugyancsak a Twitteren közzétett bejegyzésben tudatta, hogy ő is észleli magán a koronavírus-fertőzés fő tüneteit, és emiatt az elmúlt hetet ágyban töltötte.

    Hozzátette, hogy nem volt szükség szűrővizsgálatra, és az egyheti ágynyugalom után már erősebbnek érzi magát, állapota javul.

    Boris Johnson szóvivője február végén jelentette be, hogy a 32 éves Carrie Symonds – akit a kormányfő nemrégiben eljegyzett – várandós, és a pár gyermekének születése a nyár elejére várható.

    Az új koronavírus okozta betegségen átesett az elmúlt napokban Matt Hancock brit egészségügyi miniszter és Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia is, de ők már felépültek, és elkülönítésük véget ért.

 

 

 

Brit uralkodó: “együttes erővel és elszántsággal legyőzzük a járványt”

 

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát – üzente az Egyesült Királyság népeihez intézett vasárnap esti televíziós beszédében a brit uralkodó, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást.

 

 

II_Erzsebet_kiralyno

 

II. Erzsébet királynő kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de “visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”.

Az uralkodó ez utóbbi kitétele – angolul: we will meet again – egyenes idézet a II. világháború egyik legnépszerűbb, We’ll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalából, amelyet Vera Lynn énekelt.

A 103 éves Vera Lynn, akit a királynő négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott, a II. világháború idején élő nemzeti intézménnyé vált Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket, és azóta is az egyik legnépszerűbb brit közéleti személyiség.

A vasárnap esti beszéd kiemelkedő jelentőségét jelzi, hogy a 94. évében járó királynő 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de mindössze ötödször szólt nemzeteihez soron kívüli televíziós üzenetben.

Először 1991-ben, a Kuvaitot megszálló iraki hadsereg elleni hadműveletek kezdetén, utána 1997-ben, elsőszülött fia, Károly trónörökös akkor már elvált felesége, Diana hercegnő halála után, majd saját édesanyja, a 2002-ben 102 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynő halála alkalmából, végül 2012-ben, a gyémántjubileumon, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóján intézett televíziós beszédet népeihez.

Vasárnap esti üzenetében a királynő köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak és mindazoknak, akik mások gondját viselik.

Köszönetet mondott azoknak is, akik a kormány utasításának megfelelően otthonukban maradnak, ezzel is igyekezve elejét venni annak, hogy még több családnak kelljen osztoznia azok gyászában, akiknek szeretteit a járvány elragadta.

Kijelentette: reméli, hogy az önfegyelem, a jó humorral vegyes elszántság és az egymás iránti megértés továbbra is a brit nemzet jellemzői közé tartozik.

Jóllehet az élet az elkülönítésben időnként nehéznek bizonyulhat, az összes hit követői, és azok is, akik nem tagjai egyetlen felekezetnek sem, felfedezhetik, hogy a helyzet lehetőséget is kínál a lassításra, a megállásra és a visszatekintésre, akár ima vagy meditáció formájában – fogalmazott II. Erzsébet királynő.

Felidézte, hogy először – még hercegnőként – 1940-ben szólt a nemzethez néhai húgával, Margit hercegnővel együtt, a háború elől vidékre evakuált gyerekekhez intézve biztató szavakat. Ma ismét sokan átélik a fájdalmat, amelyet az okoz, hogy el kell különülniük szeretteiktől, de “csakúgy, mint akkor, most is tudjuk, hogy ez a helyes cselekedet” – mondta.

A mostani helyzet azonban mégis más: ezúttal az egész világ összefogott egyetlen közös vállalkozásban, a tudomány hatalmas vívmányait felhasználva, és a siker is közös lesz – hangsúlyozta II. Erzsébet királynő.

A beszédet a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban, a királyi család legnagyobb rezidenciáján rögzítették, megfelelő óvintézkedésekkel: a felvételhez használt helyiségben a királynőn kívül csak a BBC televízió egyetlen operatőre tartózkodott, orvosi kesztyűt és maszkot viselve, a stáb többi tagja egy szomszédos szobában dolgozott.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.