Megvannak a hitelmoratórium részletszabályai: tilos kamatos kamatot kivetni

Kihirdette a kormány a Magyar Közlönyben a korábban bejelentett fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályokat.

 

 

A moratóriumot a Magyar Nemzeti Bank javasolta a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése érdekében, majd Orbán Viktor közölte, hogy a kabinet döntött annak elrendeléséről: felfüggesztette a magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig.

A most megjelent szabályozás célja a Pénzügyminisztérium közlése szerint az, hogy a hitelmoratóriummal élő ügyfelek ne csak idén, hanem jövőre, a fizetési kötelezettség újraindulásakor is segítséget kapjanak.

A kormány egyebek között arról rendelkezik, hogy nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején.

Ugyancsak előírják, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan.

Bővíti a kormány a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjeszti. A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, sem annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

Ugyancsak változás, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek amellett, hogy a vételár részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatásuk is biztosított, ugyanis a cég – a nem fizetés miatt – nem mondhatja fel a bérleti szerződést. MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.