Mindenki maradjon otthon! – Székely Viola: Hogyan készíts kézmosó robotot

(Budaörs, 2020. március 26. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunkban csütörtökönként Székely Viola beszél a robotikáról. Tartsanak velünk!

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

Vajon mit is jelent a robotika? Honnan ered a robot szó? Melyek a robotok alapszabályai?

A robotika szó szláv eredetű és szolgaságot, munkát jelent. Karel Capek cseh író volt az, aki 1921-ben megírta Rossum univerzum robotjai című drámáját, amelyben emberi felépítésű robotok lázadtak fel az emberiség ellen és átvették az uralmat a Földön.

Ezt megelőzően 1800-as évek végén Jules Verne ismert francia író is írt vezérelt elefántokról A gőzgép című regényében. Egy olyan acéllemezekből készült elefánt húzta a gőzházat, amelynek belső része egy minden szükséges alkatrésszel bíró gőzmozdonyt rejtegetett.

 

szekelyviola2020

 

Miért is volt erre szükség?

Amikor kis csapat hosszú útra indult India belsejében, olyan vontató állatra volt szüksége, amely a 3-4 ló erejével bír, ereje fokozható, nem fárad el és nem betegszik meg soha, egyaránt megy hegyen, völgyön, hóban, esőben, sárban, nem kell neki ostor, sem kantár, sem fék, csak egy kis olaj vagy háj, amivel megkenjék, egy kevés szén vagy fa, amit megemészt.

Lehet fűteni fával is; erdőből pedig nincs hiány Indiában. A robotika, mint fogalom, vagy tudományos fejlesztési irányvonal már a névadását is Asimovnak köszönheti. Az 1950-es évek alatt Asimov rengeteg sci-fi-regényt írt, kifejezetten a fiatal közönség számára. Olvassátok el.

Alighanem ő maga sem gondolta volna, hogy az eredetileg 1941-ben írt három alaptétele jövőkutatók, a mesterséges intelligenciákat fejlesztő szakemberek számára meghatározó is nagy jelentőségű lesz.

 

 

roboktatrobot

 

Melyik ez a három alaptörvény?

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

 

 

roboktatrobot2

 

És végül mi a robot definíciója?

Vajon fontos, hogy humanoid legyen? Egyáltalán nem. A robot tulajdonképpen egy olyan mechanizmus, amelyet automatikus vezérlés irányít. Gondolom, ti is felismertek egy robotot, ha láttok egyet.

Hiszen egyre több robottal találkozunk manapság: konyhai robotgéptől kezdve robotporszívó, és fűnyírón keresztül egészen a sebészetben és űrkutatásban használt robotokig.

Természetesen ne feledjük a legóból épített oktató robotokat, hiszen diákként velük, tőlük tanulhattok a legtöbbet.

Építettem is egyet nektek: így mossatok kezet!

Vagy így: konyhai mosó.

 

 

Nézzétek meg hogyan működik a kézmosó robot! 

 

Ha visszatérünk a robotok feladataira, mit veszünk észre?

Valamilyen igényünket kiszolgálják. Rutinfeladatokat végeznek el. Gépjárműiparban összeszerelési munkát végeznek, festenek, lyukasztanak, esztergálnak, hegesztenek. Precízen és fáradhatatlanul. Mintavételi adatokat elemeznek, szortíroznak és tesztelnek. Elvisznek minket Kelenföldről a Keleti pályaudvarra, Budapestről New Yorkba és képeket küldenek a Marsról.

Okos otthonok születnek nap mint nap. Megoldandó feladatok mindig is voltak és lesznek. Mérnökökre, tudósokra, programozókra mindig nagy szükség lesz. És kik lesznek ők?

A mai kis mérnökök, akik kíváncsian és érdeklődéssel tekintenek a nagyvilágra, akik szeretik a természettudományokat, a matematikát, fizikát, kémiát, biológiát és akik robotika szakkörre járnak.

Izgalmas látni, hogy Simon és Zsolti gépészmérnöki vénával rendelkeznek. Brúnó és Bence egészen biztos kutatók lesznek. Kristóf és Máté csodaprogramozók, Peti és Robi pedig vezető mérnökök.

Amit a legjobban szeretek a robotikában, a kreativitás. Soha nincs csak egy megoldás! Ha pedig továbblépünk és elemezzük azokat, akkor meglepődünk, hogy ezek a gyerekek milyen színesen látják a világot!

Összeszednek egy-egy csipetnyit minden őket érő impulzusból és összerakják, mint egy puzzle és megszületik egy hihetetlenül színes kép, amiben csak gyönyörködni lehet!

Éppen ezért, ha nem is minden nap, de amikor csak lehet, szabadítsatok fel kis időt, álljatok fel a számítógép elől és legózzatok. Építsetek várost, hidat vagy tornyot, autót, repülőt vagy marsjáró robotot. Ha pedig úgy gondoljátok, hogy ez a modell nagyon jól sikerült, küldjétek el nekem az info@roboktat.hu email címre és engedélyetekkel szívesen megosztom a Roboktat facebook oldalán, hogy még többet tanuljunk egymástól.

 

kezmosorobot2

 

roboktat

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.