Koronavírus – Csehországban újabb halálos áldozat, Lengyelországban távoktatás, Romániában kijárási tilalom

Csehországban szerdán ötre emelkedett az új koronavírus-járvány áldozatainak száma. Lengyelországban szerdától kötelezővé tették az alap- és középiskolai távoktatást, Romániában pedig életbe léptek a szigorított kijárási korlátozások.

 

A cseh egészségügyi tárca szerint a két új áldozat, egy 88, illetve 83 éves férfi más krónikus egészségügyi problémákkal is küszködött. Csehországban a szerda reggelig 1497 koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, s eddig 22 600 személyt teszteltek, ezen a héten jelentősen növelve a tesztelések számát. A betegségből eddig tíz embert gyógyult fel.

Prágában szerdán a szenátus gyorsított eljárásban vitatta azt a képviselőház által előző nap elfogadott szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot, amely a járvány gazdasági következményeit lesz hivatott ellensúlyozni. A testületben képviselt pártok előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány előterjesztéseit. A képviselőház egyebek között jóváhagyta, hogy az idei költségvetési hiányt a tervezett 40 milliárd koronáról (490 milliárd forint) 200 milliárd koronára emeljék.

Lengyelországban szerdától kötelezővé vált az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornákon csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték az e-learning platformokat.

Szerda estig 1031-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Lengyelországban, a nap folyamán 2 beteg hunyt el, így a halálos esetek száma 14-re emelkedett.

A lengyel határok tíz napja elrendelt zárlatát április 13-ig meghosszabbítják – jelentette be Mariusz Kaminski belügyminiszter. A korlátozás továbbra sem érinti a teherszállítást. Szombattól viszont a határmenti sávban élő, külföldi munkahelyekre ingázó lengyelekre is vonatkozni fog a külföldről hazatérők esetében kötelező 14 napos karantén.

Andrzej Duda elnök közölte: csütörtökön különgép hozza Varsóba a Covid-19-járvány kezeléséhez szükséges, Kínában beszerzett védő- és orvosi felszerelések első szállítmányát. A közszolgálati hírtévé értesülései szerint az 5,5 millió dollár értékű szállítmány 20 lélegeztető gépet, 100 ezer védőruhát, 500 ezer maszkot és 200 ezer orvosi szemüveget tartalmaz. A legközelebbi napokban további szállítmányok várhatók. Duda szerint Varsó kész arra, hogy a védőeszközök egy részét a szomszédos országoknak, köztük a három balti országnak és Szlovákiának továbbítsák.

Romániában szerda déltől érvényesek az előző este bejelentett szigorított kijárási korlátozások.

A katonai rendelettel bevezetett szabályok szerint csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében. A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított írásos nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak.

A legveszélyeztetettebbnek minősülő, 65 év feletti korosztály számára a kijárást csak 11 és 13 óra között engedélyezik, kivéve ha munkaügyi kötelezettségeiknek tesznek eleget, gazdálkodnak, illetve rászorulókról gondoskodnak.

Romániában szerda reggelre 12-re emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. A kedd esti adatok szerint az országban 794 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 79 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak, 431 beteget kórházban, 18-at az intenzív osztályon ápolnak. 5556 személyt hatósági karanténban, 87 506-ot lakhelyi elkülönítésben tartanak.

Több mint százan a fertőzöttek közül egészségügyi dolgozók. Több romániai kórházban csak napokkal a beutalás után derült ki egy-egy betegről, hogy koronavírus-fertőzött, így a beteg a kórházi személyzetet, valamint a pácienseket is megfertőzte. Az orvosok továbbra is a védőfelszerelés hiányára és a koronavírustesztek korlátozott számára panaszkodnak. A stratégiai kommunikációs törzs kedd délutáni jelentése szerint a kór romániai megjelenése óta az országban 12 624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

A legsúlyosabb eset a Suceava megyei kórházé, ahol a kórházvezetés által elkövetett sorozatos hibák következtében 83 alkalmazott, köztük 34 orvos fertőződött meg. A kór 12 halálos áldozata közül öten ott vesztették életüket. Kórházi részlegeket kellett azonban bezárni Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Aradon és Botosaniban is.

A román külügyminisztérium elkezdte a külföldön rekedt románok hazaszállítását. Egy magán légitársaság charter-járatával kedden 184, idénymunkát végző román állampolgárt szállítottak haza az olaszországi Velencéből. Szombaton Torinóból szállítottak haza 227 ott rekedt román állampolgárt.

Szlovákiában újabb 12 betegnél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek az ország különböző részeiből valók. Szlovákiában szerda délig több mint 4400 személyen végezték el a vírustesztet, közülük 4200-an bizonyultak negatívnak.   mti

 

 

A nyugat-balkáni országokban nőtt a fertőzöttek száma, további intézkedéseket léptettek életbe

Bosznia-Hercegovina március 30-tól lezárja repülőtereit a személyforgalom előtt az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében, Szerbiában a megbetegedések rohamos növekedésére számítva tömeges tesztelésbe kezdenek, a horvát főváros egyik kórházában az elmúlt napokban kétszáz dolgozó számára rendeltek el házi karantént két kollégájuk fertőzése miatt.

A bosznia-hercegovinai miniszterelnök, Zoran Tegeltija szerint hétfőtől kizárólag a gyógyászati cikkeket szállító repülőgépek szállhatnak le az országban. Boszniában már 166 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, hárman pedig meghaltak a Covid-19 betegség következtében.

Montenegróban szerdára hirtelen megugrott a betegek száma, aznap már 47, egy nappal korábban viszont még hússzal kevesebb beteget vettek nyilvántartásba.

Szerbiában néhány napja már a csoportos megbetegedések szakaszában van a járvány, a szakértők szerint ezt hamarosan a tömeges megbetegedések követik majd. Ennek megakadályozása vagy lassítása érdekében csütörtöktől tömeges tesztelést vezetnek be az országban. Szerbiában 303 fertőzöttet vettek eddig nyilvántartásba, és négyen haltak meg a betegség következtében.

Szlovénia kedd éjféltől gyakorlatilag lezárta Ausztriával közös határát, Horvátországban a hatóságok szerdától szigorúbban lépnek fel a szabálytalankodókkal szemben.

Szlovénia tizenhárom átléptetési pontot jelölt ki Ausztriával közös határán. Csak azok a külföldi állampolgárok léphetik át az országhatárt, akik három napnál nem régebbi orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek. Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra. Szlovénia hasonló minta szerint korábban már lezárta Olaszországgal közös határát.

Az országban egy nap alatt 38-cal, 480-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig négyen haltak meg a járvány következtében. Ők mind az idősebb korosztályba tartoztak, és más, krónikus betegségekben is szenvedtek.

Leállították a betegfelvételt egy zágrábi kórházban miután rövid időn belül egy második orvosról is megállapították, hogy koronavírussal fertőződött.

A zágrábi Irgalmas Nővérek Klinikai Kórház vezető altatóorvosáról derült ki szerdán, hogy fertőzött lett.

Mario Zovak, a klinikai központ igazgatója a sajtónak elmondta: jelenleg járványügyi megfigyelés alatt tartják az intézményt, és tesztelik a kórház dolgozóit és a betegeit.

Hozzátette: a legújabb eset, valamint egy néhány nappal korábban regisztrált esett miatt – amikor a dialízis központ egyik munkatársáról derült ki, hogy fertőzött – kétszáz dolgozó számára rendeltek el házi karantént. Egyelőre senki máson nem jelentkeztek tünetek. Amíg azonban nem rendeződik a helyzet, leállítják a kórház tervezett műtéteit – húzta alá.

Jelezte továbbá, hogy a dialízis központot annak specifikus helyzete miatt nem zárják be, továbbra is három műszakban működik és más kórházakból segítenek be orvosok és nővérek.

Horvátországban szerdától sokkal szigorúbban ellenőrzik és büntetik a koronavírus-járvány megállítása érdekében hozott korlátozó intézkedések megszegőit.

Azokat, akik nem tartják be az otthoni karantén szabályait, 8000 kuna (370 ezer forint) pénzbírsággal sújtják. Amennyiben ezt ismételten megteszik, az összeg 30 ezer (1,4 millió forint), majd 120 ezer kunára (5,5 millió forint) emelkedik.

Szigorúan büntetik azokat az autósokat is, akik engedély nélkül próbálják meg elhagyni lakhelyüket. A rendelet hétfő óta van érvényben. A büntetés 30 ezer kuna. A városok és járások bejáratainál ellenőrző pontokat állított fel a rendőrség.

A horvát államügyészség jelezte, hogy szigorúan lépnek fel az álhírek terjesztőivel szemben is. Azok ellen, akik hamis híreket terjesztenek, és ezzel pánikot keltenek a lakosság körében, büntetőjogi eljárás indul, és akár két évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható rájuk.

Az országban kedd reggel kilenc órától 57-tel, 418-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Albániában a koronavírus terjedése miatt szerdán 30 napra az ország egész területére természeti katasztrófák idejére vonatkozó veszélyhelyzetet rendeltek el.

A vonatkozó törvény értelmében egyebek mellett a kormány és az önkormányzatok kárpótlást fizethetnek a katasztrófa sújtotta állampolgárok számára – írta szerdán az albán kormány közleményére hivatkozva a Pluszinfo észak-macedón hírportál.

Albániában kedd estig 123 embert fertőzött meg az új koronavírus, két beteg meghalt, kilencen meggyógyultak. A járvány miatt lezárták az országhatárokat, kijárási tilalmat vezettek be, zárva vannak az éttermek. Edi Rama kormányfő a helyzet miatt felére csökkentette a miniszterek fizetését.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.