Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: Vegyük a lehető legkomolyabban, minket budaörsieket sem kerül el a járvány

(Budaörs, 2020. március 23. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk első részében Wittinghoff Tamás polgármester aktuális tájékoztatását láthatják, hallhatják és cikkünkben olvashatják is.

 

 

A polgármesteri tájékoztatóból kiderülnek a Budaörsöt érintő esetszámok is. Sajnálatos módon az egyik halálos áldozat budaörsi volt.

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkra, Facebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatása

 

Kedves Budaörsiek!

A demokratikus társadalmak egyik alapja a szabad sajtó, a korrekt, sokoldalú tájékoztatás. Veszély helyzetben különösen fontos szerepe van ennek, mert a hiteles információk életeket menthetnek.

A válságkezelés kulcsa a bizalom, a bizalmat pedig – többek között – az őszinte beszéddel lehet kiérdemelni.

Felnőttnek kell tekinteni a társadalmat és valamennyi fontos információt meg kell osztani vele. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a hírek minél több csatornán jussanak el a budaörsiekhez.

Bár a legfontosabb eszközök természetesen a kormány kezében vannak, az önkormányzatoknak is rengeteg feladat jutott. Mi vagyunk a legközelebb az emberekhez, mi ismerjük a település sajátosságait, és az itt élők helyzetét.

A vírus hazai megjelenését követően azonnal válságstábot állítottunk fel a Polgármesteri Hivatalban, amely összefogja a védekezést a településen.

A képviselő-testületi munka sem állt meg, s habár ebben a rendkívüli állapotban a jogszabályok szerint a polgármesternek kell döntenie, előzetesen, írásban kikérem a képviselők álláspontját. S a döntéseknél erre támaszkodom. Számunkra ebben a helyzetben is fontos a demokratikus elvek tiszteletben tartása.

 

 

budaors_varoshaza_tanacsterem_kepviselo_testulet_2017marc28

 

Nagyon sok konkrét intézkedés született az utóbbi napokban, amelyek segíthetnek a járvány leküzdésében. Ezek közül felsorolok néhányat:

– zöldszámot üzemeltetünk, amelyet éjjel-nappal lehet hívni, bármilyen ügyben, ami a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos;

A hívószám: 0680/180 001

 

 

telefon_gutautes

 

– a Polgármesteri Hivatalban veszélyhelyzeti ügyfélfogadást vezettünk be, csak a halaszthatatlan ügyeket lehet személyesen intézni, de közben megerősítettük az online és telefonos lehetőségeket. Ezekről részletesen lehet olvasni a város honlapján;

– március 16-ától bezártuk a budaörsi óvodákat, bölcsődéket, de egy átmeneti ideig ügyeletről is gondoskodtunk;

– ugyancsak bezártuk az uszoda-sportcsarnokot;

– az iskolai oktatás szüneteltetése sok családot nehéz helyzetbe hozott, ezért azoknak a gyerekeknek az esetében, akik erre rászorulnak, gondoskodunk a napközbeni élelmezéséről. Jelenleg 181 olyan óvodást, bölcsődést, illetve iskolást látunk el hétköznapokon, napi háromszori étkezéssel, akiknek iskolaidő alatt járt az ingyenes étkezés;

– elrendeltük a város területén lévő játszóterek, szabadtéri sportlétesítmények, sportpályák használatának a tilalmát, korlátoztuk azt is, hogy egyszerre mennyien lehetnek a kutyafuttatók területén;

– nyomatékosan kértük és folyamatosan kérjük, hogy akik a 70. életévüket betöltötték, ne hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket! Akikről nem tudnak gondoskodni a rokonaik, ismerőseik, azoknak az ellátását az önkormányzat megoldja.

 

 

idos_kez_nyugdíjas

 

Intézkedéseink legfontosabb célja, hogy csökkentsük a járvány terjedésének sebességét, mert ha egy időben túl sokan betegednek meg, akkor azt nem fogja bírni az egészségügyi ellátórendszer.

Ezért nem csak az időseket, de a fiatalabbakat is arra kérjük, hogy maradjanak otthon, csak halaszthatatlan esetben hagyják el a lakásukat, és szigorúan tartsák meg a higiéniai és járványügyi szabályokat!

Ezt a veszélyhelyzetet a lehető legkomolyabban kell vennünk! Minket sem kerül el a járvány. Eddig 34 budaörsi érintettről kaptunk hivatalos tájékoztatást.

Öt pozitív esetről tudunk, közülük hárman kórházban vannak. Sajnos az eddig közzétett halálos áldozatok egyike budaörsi. A kórházban kezelteken felüli érintettek otthonukban, hatósági karanténban, hatósági zárlat alatt vannak.

Őszintén kell beszélnünk arról, hogy a helyzet már rövidtávon is rosszabbodni fog. Ezért, ezekben a nehéz napokban mindenki vizsgázni fog válságkezelésből. A kormány, az önkormányzatok, és valamennyi állampolgár. Hisz a legtöbbet mi magunk tehetünk a járvány terjedésének lassítása érdekében. Csak közös erőfeszítéssel, egymás iránti szolidaritással, fokozott odafigyeléssel tudunk úrrá lenni ezen az egészségügyi vészhelyzeten.

Bízom benne, hogy Budaörs, a budaörsiek most is helyt fognak állni. Mindent meg fogunk tenni, hogy ez így legyen, ehhez kérem valamennyiük segítségét!

Maradjanak otthon!

Vigyázzanak magunkra, vigyázzunk egymásra!

 

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.