Elvált szülőknek: a kapcsolattartás szabályainak alakulása

(Budaörs, 2020.március 15. – Budaörsi Infó) A Hintalovon Alapítvány az elmúlt években rendszeresen tartott gyermekjogi fogadóórát Budaörsön is. 2020. március 14-én közleményt adtak ki arról, hogy mi a teendője ebben a rendkívüli helyzetben az elvált szülőknek. Érdemes elolvasni.

 

 

A Hintalovon Alapítvány közleménye: 

 

Sok szülő és szakember keresett meg minket azóta, hogy az iskolák bezárást elrendelték azzal a kérdéssel, hogy elvált szülők esetén a kapcsolattartás rendjét ez döntés (ill. egy esetleges karantén elrendelésének kockázata) befolyásolja-e.

A jelenlegi bírósági, hatósági gyakorlatban általában nem térnek ki a kapcsolattartásra vonatkozó döntések a vészhelyzetekre, ezért az alábbiakban összeszedtük, hogy a mi jogértelmezésünk szerint mi az irányadó ezekre az esetekre:

 

1. A legfontosabb, hogy a szülőtársak kommunikáljanak egymással. Próbálják meg megbeszélni, és a gyerek biztonsága érdekében rugalmasan alakítani a kapcsolattartás rendjét az előttünk álló időszakban. Ez a gyerek elsődleges érdeke.

A szülőknek közös megegyezéssel mindig joguk van eltérni attól a kapcsolattartási rendtől, amit korábban ők maguk, vagy bíróság, más hatóság elrendelt.

Érdemes a kapcsolattartást kiterjesztően értelmezni, és ha a személyes találkozásokra a gyerek érdekében a szülők úgy ítélik meg, hogy inkább nem kerüljön sor, telefonos, vagy netes kapcsolattartási lehetőségeket akkor is ki lehet alakítani.

 

2. Mutassatok példát! Minden gyereknek joga van felnézni a szüleire! Gyermekjogi szempontból (is) súlyosan elítélendő az, ha valaki ezt a közegészségügyi válsághelyzetet használja ki arra, hogy a gyerek és a különélő szülő közötti kapcsolatot akadályozza. Vagy a gyereket a kapcsolattartás után önkényesen nem viszi vissza a másik szülőhöz.

 

 

idesuss_budaors_napja_2018szept1_jatszo_gyerek

 

3. Főszabály szerint, ha a gyermek nincs karanténban, és járványügyi szempontból nem hordoz kockázatot (nem utazott külföldre, nem találkozott fertőzött személlyel, stb.), és ugyanez igaz a különélő szülőre is, akkor amellett hogy egy esetleges fertőzés megelőzése érdekében mindenki mindent megtesz (kézmosás, társas helyzetek kerülése, stb.), a kapcsolattartásnak nincs akadálya.

Amennyiban járványügyi szempontból indokolt, hogy a gyerek és a különélő szülő ne találkozzon, a kapcsolattartás szünetel, mivel a közegészségügyi érdek felülírja a személyes kapcsolattartáshoz való jogot. Ilyen esetekben mindenképpen javasoljuk a kapcsolattartás online / digitális formáinak igénybe vételét. Pótlás a karantén idején nem, de utána szükséges.

Ha valamelyik szülő vitatja a járványügyi szempontok meglétét, vagy aránytalannak / szükségtelennek, esetleg rosszhiszeműnek érzi, hogy a másik szülő a kapcsolattartást korlátozni akarja, a márciustól hatályos szabályok értelmében első körben kérhet pótlást, majd ezt követően a bíróságon kérheti a végrehajtást.

A járványügyi vészhelyzet miatt elmaradt kapcsolattartások pótlására később fél év áll még rendelkezésre. Addig várhatóan rendeződni fog a helyzet. Addig is, az elmaradt alkalmak idejére jó lenne, ha a szülők meg tudnának egyezni alternatív megoldásokban (digitális kapcsolattartás).

 

 

buszkirandulasgyerekek

 

4. Amennyiben a gyerek karanténba került, a kapcsolattartás a különélő szülővel szünetel, de utóbb elrendelhető a pótlás. (Gyermekjogi szempontból azt javasoljuk a szülőknek, hogy ha módjuk van rá, a karantén ideje alatt biztosítsanak az elrendelt alkalmakon kívüli digitális kapcsolattartási lehetőséget is a gyermek és a különélő szülő találkozására.)

 

5. A szülők egyeztessenek előre arról, hogy ha a kapcsolattartás idején kerül sor a karantén elrendelésére, esetleg egy város vagy kerület/terület lezárására, akkor milyen lépéseket fognak követni.

 

 

gyerekek_testmozgas_orom_szabadsag

 

Gyermekjogi szempontból az alábbiakat javasoljuk:

– a szülők beszéljenek a gyerekkel, és kérdezzék meg a véleményét, azt a gyerek életkorának és belátási képességének megfelelően vegyék figyelembe. 12 éves kor feletti gyerek esetén a kérését fokozottan figyelembe kell venni;

– közös szülői felügyelet esetén, és ha a szülők 50-50 százalékban gondoskodnak a gyerekről, akkor a karantén/lezárás esetén amelyik szülőnél van a gyerek, ott is maradjon;

– kizárólagos szülői felügyelet esetén, és 14 éven aluli gyermeknél mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermek visszakerülhessen ahhoz a szülőhöz, akivel lakik (ez egyébként az ÁNTSZ értelmezése szerint lezárás esetén is megoldható lesz).

 

Kérjük a szülőket, hogy ebben a helyzetben is a gyerek legfőbb érdeke és szükséglete szerint hozzák meg a döntéseiket. Próbáljanak meg rugalmasak lenni, és legfőképpen, elsősorban a gyereket, az ő biztonságának és kapcsolattartáshoz való jogának együttes érvényesülését biztosítani. #agyerekjogvilágnézet

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.