Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – Vesztegzár Olaszországban

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint – derült ki a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel frissített adataiból.

 

A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

A koronavírus.gov.hu információi szerint mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt Magyarországon 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár.

A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án. Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult.

A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg és jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban. A nőbetegnél csak a második laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban. Összesen tehát eddig két magyar új koronavírus-fertőzöttről lehet tudni: egy 70 éves, idős, beteg férfiről és a brit beteg magyar feleségéről.

 

koronavirus_teendok_orszagos_mentoszolgalat_2020marc

 

 

Az olasz kormány vesztegzár alá helyezte Lombardia tartományt

Róma, 2020. március 8., vasárnap (MTI) – Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városait.

Az úgynevezett “vörös zónákban” minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet, a bevezetett intézkedésekkel egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat.

Vesztegzár alatt február 23-tól a lombardiai Lodi térségében tíz önkormányzat volt, majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3500 lakosú Vo’Euganeo városa.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

 

 

koronavirus_tudnivalok

 

 

Korábbi információk, cikkeink a témában:

 

Koronavírus – Már négy fertőzött van Magyarországon

Koronavírus – Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Koronavírus – Nincs ok a pánikra

Részletes tájékoztató a koronavírusról és a szükséges teendőkről

Már november első felében elindult a koronavírus-járvány egy svájci egyetem kutatása szerint

Koronavírus-járvány: ingyenesen hívható zöldszámokon lehet tanácsot kérni

Koronavírus – Kormány: senki ne utazzon fertőzött területekre!

Koronavírus – Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a járványt Hupejben

Koronavírus – Az együttműködés fontosságát hangsúlyozták az EU egészségügyi miniszterei

Koronavírus – Telefonos csalók kérnek pénzt Magyarországon a WHO nevében

Koronavírus – Szakértő: nincs fertőzött Magyarországon, de influenzajárvány van

Koronavírus-járvány a világban – A budaörsi patikákban is alig lehet maszkot kapni

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában – Továbbra sincs magyar beteg

Koronavírus – Népegészségügyi központ: kicsi a megjelenés valószínűsége az EU-tagállamokban

 

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.