Dr. Petró Tibor lett a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltóság új parancsnoka

(Budaörs, 2020. február 19. – Budaörsi Infó) 2019-ben lemondott tisztségéről Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltóság (ÖTE) parancsnoka Hodut János, aki 20 éven keresztül látta el ezt a tisztséget. Az Egyesület új parancsnoka Illés Péter lett. Viszont ismét váltás volt a budaörsi tűzoltóságon.

 

 

 

Hodut János 2000 és 2019 között irányította szakmailag a helyi önkénteseket. Ezalatt az egyesület folyamatosan és sikeresen fejlődött, többek között 2014. július elsejétől önálló beavatkozó egységgé vált – ez a legmagasabb fokozat, amit önkéntes tűzoltóság elérhet.

 

 

Hodut János

Hodut János

 

 

Hodut Jánost Illés Péter követte a parancsnoki székben, de ismét váltás volt a budaörsi tűzoltóságon és dr. Petró Tibor vette át a helyét.

 

 

tuzoltosag_petro_tibor

 

Az új tűzoltó parancsnok, dr. Petró Tibor a Budaörsi Infónak elmondta, hogy fontos, hogy az Egyesületen belül meglegyen a hierarchia, hiszen egy tűzesetnél lényeges, hogy irányítás mellett működjön a mentés.

“Az az előírás, hogy ha riasztás van akkor nyolc percen belül a laktanyában kell lenni a tűzoltóknak, és két percen belül a fecskendőnek (tűzoltó autó) el kell hagynia a laktanyát. Ez a maximális idő, de mi ennél jóval gyorsabbak vagyunk.

A tűzoltásnál a legfontosabb az időtényező, így ha tudjuk önállóan kezdjük el az oltást, míg az nem hatalmasodik el. Ha valaki nem sajnál a biztonságra 10.000 Ft-ot, akkor javasoljuk szerezzen be egy közepes méretű porraloltó-készüléket.”

 

Petró Tibor arról is beszélt, hogy a lakosoknak is nagy szerepe van abban, hogy a tűzoltók meg tudják fékezni a keletkezett tüzet. Ahogy észlelik a tüzet azonnal jelezni kell a tűzoltóságon, és ha van rá lehetőségük az oltást is meg kell kezdeni poroltó-berendezéssel.

 

 

lakastuz_tuzolto_tuzoltas

 

2019-ben 181 riasztást kapott az budaörsi egység. Ebből 30 tűzeset, 54 műszaki tevékenység, a többi pedig olyan jelzés, ami téves riasztás volt. Van olyan tűzoltóság, ahol ettől jóval kevesebb esemény történik.

 

tuzesetek

 

Az Egyesület nem csak tűzoltással foglalkozik.

2019-ben Ifjúsági Tűzoltó képzést indítottak, ahová nagy létszámban jelentkeztek budaörsi gyerekek.

Az új tűzoltó parancsnok elmondása szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert így nem csak a jövő tűzoltóit tudják kinevelni, hanem időben fel tudják készíteni arra a fiatalokat, hogy mi a teendőjük akkor, ha véletlen bekövetkezik a baj.

 

 

otebudaors

 

“Fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy mit kell tenniük, ha tűz üt ki. Ezzel a tudással akár a családjukat is megmenthetik. Viszont azt meg kell említenem, hogy tűzoltói beavatkozói tevékenységet 18 év alatti gyerek nem láthat el. 

A gyerekek érdeklődését gyakorlatokkal, különböző szimulációs “játékokkal” tudjuk fenntartani a szakma iránt. Versenyeken tudnak szerepelni és összemérni a tudásukat más gyerekekével.

A munkánkat viszont nem csak tagként lehet támogatni. Most van az SZJA-bevallás időszaka. A 1%-os felajánlásokat szívesen fogadjuk. Az adószámot honlapunkon találhatják meg.

A cégek, ha a társadalmi felelősségvállalás mentén szeretnének támogatást adni, megtehetik, mivel közhasznú egyesület vagyunk, így tudunk igazolást adni mint adóalap csökkentő tényezőt.”

 

Természetesen új tagok jelentkezését folyamatosan várják a budaörsi tűzoltók. Ide kattintva találják a Tűzoltóság elérhetőségét amennyiben érdeklődni szeretnének a szakma iránt. 

Ha valaki nem szeretné száz százalékban lekötni magát, de érdeklődik a tűzoltóság iránt, akkor az ÖTE-nél van lehetőség kipróbálni is, hogy milyen tűzoltónak lenni.

 

 

idesuss_budaors_napja_2018szept1_tuzoltok_2_ego_auto

 

Gratulálunk az új parancsnoknak! Sikeres munkát kívánunk!

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.