MEKH: nem takarékoskodott a gázfelhasználásban tavaly a lakosság

Az előző gázévben az enyhe időjárás ellenére a korábbi évek átlagának megfelelő mennyiségű gáz fogyott; a hőmérséklet-ingadozások kiszűrésével egyértelműen nőtt a kereslet, a lakossági fogyasztás emelkedése pedig azt mutatja, hogy a jelenlegi árszint kevéssé ösztönöz a gázfelhasználásban a takarékoskodásra, és a mai ösztönzők nem elégségesek az energiahatékonysági beruházásokra – közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

 

A 2018 őszétől 2019 őszéig tartó időszak piacmonitoringjának adataiból kiemelték, hogy a hazai nettó termelés a belföldi felhasználás 15 százalékát fedezte. A kedvező piaci árak mellett nőtt a nettó behozatal, amihez az alacsonyabb termelés mellett a tárolói készletezés megemelkedése járult hozzá. A tárolók magasabb szintű kihasználását az orosz-ukrán gázvita miatti bizonytalanság indokolta, és a térség más országait is felhalmozásra késztette – írták.

A közlemény meghatározónak nevezi a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét is. A kínálat bőséges volt, a kedvező árak mellett a tárolói töltöttség 97 százalékot ért el Európában – tették hozzá.

A MEKH a belföldi fogyasztásra utalva kedvezőnek nevezi az ipari és erőművi felhasználás növekedését. A lakossági fogyasztás bővülése ugyanakkor szerintük azt jelzi, hogy nem elég az energetikai beruházások jelenlegi ösztönzése.

A hivatal első alkalommal jelentetett meg piacmonitoringot a földgázpiac éves alakulásáról. A Földgázpiac éves riport 2018/19 című összefoglaló a MEKH honlapjáról tölthető le.

Az összesítés adatai szerint a vizsgált időszakban 108 terawattóra (TWh) gáz fogyott Magyarországon. A felhasználás egy ével korábban 106 terrawattórát, két évvel korábban 111 terrawattórát tett ki, a belföldi fogyasztás tehát tavaly nem változott jelentősen. A teljes felhasználás harmadát teszi ki a lakossági igény, amely a reáljövedelmek emelkedése, és a gáz árának más fűtési megoldásokhoz viszonyított jelentős csökkenése miatt nőhet. A jelenlegi árszint tehát kevéssé ösztönöz a földgázzal való takarékoskodásra – olvasható az elemzésben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.