Történeteim: Történelem címmel kiállítás nyílt a Városházán

(Budaörs, 2020. január 14. – Budaörsi Infó) Történeteim: Történelem címmel Horváth Ernő fotóriporter képeiből nyílt kiállítás 2020. január 13-án az ARTalakulás Galéria szervezésében a Városházán.

 

 

Köszöntőt mondott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Horváth Ernő szinte mindegyik rendszerváltó eseményen ott volt, és fényképezett. Vannak képei Nagy Imre és mártírtársainak újratemetéséről, a berlini fal lebontásáról, a jugoszláv háborúról, a moszkvai puccsról, a romániai forradalomról, vagy éppen a bős-nagymarosi vízlépcső elleni tüntetésről – mondta el beszédében a kiállítás kurátora Tölgyesi Katalin.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy a TÖRTENETEIM: TÖRTÉNELEM című kiállítás egy szubjektív válogatás.

 

 

varoshazakiallitas_200112 (14)

 

varoshazakiallitas_200112 (11)

 

A 30 éve történt eseményekről előadást tartott Ungváry Krisztián történész.

 

 

varoshazakiallitas_200112 (21)

 

varoshazakiallitas_200112 (9)

 

Az Illyés Gyula Gimnázium diákjainak zenei produkciója színesítette a programot.

 

 

varoshazakiallitas_200112 (16)

 

varoshazakiallitas_200112 (18)

 

varoshazakiallitas_200112 (4)

 

A kiállítás kurátora Tölgyesi Katalin, az ARTalakulás Galéria vezetője.

 

 

varoshazakiallitas_200112 (12)

 

 

Tölgyesi Katalin, a kiállítás kurátorának a megnyitó ünnepségen elhangzott beszéde: 

 

A tanú annyit jelent, ott volt a helyszínen, jelen volt, látta az eseményeket. Valós beszámolója van a látottakról. Ha meg rögzítette, akkor az viszont vitathatatlan, mert látható a valóság. Belső késztetés hajtja a szemlélőt, hogy ezt rögzíteni kell. Csak később villan át az agy rejtett hullámain,….. hú ez nagyon fontos, ami itt történik. Ez történelem. Igen a történeteim, valóban történelem. Ahogyan a cím is erről szól.

Nézzük a különböző amerikai filmeket, és próbálunk azonosulni a főhőssel, aki egy háborús övezetben, vakmerő módon, talán föl sem fogja, hogy az életét kockáztatja, miközben arra koncentrál, a fényképezőgépet magához szorítva, hogy éles legyen a kép.

Itt most talán a komponálás is másodlagos, de azt ott akkor amit lát, azt rögzíteni kell, méghozzá a legpontosabban, és minél közelebb az eseményhez. Dokumentálni kell.

Ez akkor a legfontosabb. Majd a laborban a /filmcsík/ a negatív… lehetőséget ad a kiválasztásra, hogy melyik az igazi kép, melyik a legfontosabb, a “legütősebb”.
Csak jó legyen az expozíció és ne sérüljön a film, ne kapjon fényt.

Azzal ugye nem sokat lehet kezdeni, ha a rend őre erőszakkal elkobozza a fényképezőgépet és kitépi a filmet. Ezek után már csak az élmény hagy nyomot, és nem a fény a papíron. Bátorság? Igen ebben a “műfajban” a bátorság valóság?
Igen, létezik az adott körülmények között, az adott szituációban, ebben a szakmában. Az egy plusz töltet, ha lehetőség van a megjelenésre, a valóság megjelenítésére, ennek így igazán van tétje.

Hogyne kellene bátorság, meg kurázsi ahogyan a magyar nyelv ezt remek szavakkal fejezi ki?!
Gondoljunk csak bele, a süvítő golyók nem tudják, hogy egy eseményt hűen rögzítőt ki kell kerülniük.

Mint ahogyan volt olyan eset, amikor a golyó hangja jelezte a fotósnak, itt Horváth Ernőnek, ez bizony nagyon közel volt.

Igen nagy bátorság kell, kint lenni a harcok közepette, a veszélyes terepen, az ismeretlen vidéken. Kell a józan ész a megfontoltság, a helyzet felismerése, és az sem árt, ha olyan képességek birtokában van az ember, ami a gyors távozásához szükséges.

Horváth Ernő szinte mindegyik rendszerváltó eseményen ott volt, és fényképezett. Vannak képei Nagy Imre és mártírtársainak újratemetéséről, a berlini fal lebontásáról, a jugoszláv háborúról, a moszkvai puccsról, a romániai forradalomról, vagy éppen a bős-nagymarosi vízlépcső elleni tüntetésről” –

Ezen a kiállításon a TÖRTENETEIM: TÖRTÉNELEM címmel, ami itt látható az egy szubjektív válogatás. Mint kurátor, arra törekedtem, hogy olyan oldalát is mutassuk be – Horváth Ernőnek, ami a dokumentálástól eltér, önálló létező vizuális nyelv, ami csak az alkotóról szól. 

Arról a mély érzésű emberről, aki az egyén küzdelmét, a szabadság iránti olthatatlan vágyát, olyan alázattal és sokat mondó látással tudja elénk tárni, mint aki szintén a szabadságra vágyik. Ezek őszinte alkotások. Horváth Ernő képei személyességet, emberközeliséget, megrázó pillanatokat mutatnak a szemlélőnek.

 

 

varoshazakiallitas_200112 (7)

 

varoshazakiallitas_200112 (8)

 

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg.

 

 

varoshazakiallitas_200112 (27)

 

varoshazakiallitas_200112 (26)

 

varoshazakiallitas_200112 (25)

 

varoshazakiallitas_200112 (24)

 

varoshazakiallitas_200112 (23)

 

varoshazakiallitas_200112 (22)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.