A madármentő segít – A téli madármentésről

(Budaörs, 2020. 01. 08. – Budaörsi Infó) Szakértői cikksorozatunkban Berta Katalinnal – a madármentés elkötelezett híve, a Fióka- és madármentés tagja – januárban a téli madármentésről beszélgettünk. Ha a témáról további kérdései lennének, írjon bizalommal szerkesztőségünkbe a budaorsiinfo@gmail.com e-mail címre és szakértőnk válaszol.

 

 

Mit csinál a madármentő télen, amikor nincsenek fiókák?

A fiókák kirepülésével, a vándormadarak elvonulásával kétségtelenül megváltozik a mentés jellege.

Innentől a legritkább esetben beszélünk fióknevelésről. Sokkal inkább a balesetet szenvedett madarak, vagy az időjárás miatt legyengült madarak kerülnek középpontba.

Vannak madarak, akik késő ősszel, a felettünk való vonuláskor sérülnek meg, vagy gyengülnek le, illetve gyakoriak a ragadozókat érő balesetek. Ezek a madarak ugyanis a táplálék csökkenése miatt kimerészkednek az autóutak szélére és az ott elütött állatokból lakmároznak.

Sajnos előfordulnak mérgezések is, amikor egy mérgezésben elpusztult tetemre napokig rájár a ragadozó madár és már csak akkor kerül ember kézre, amikor nagy a baj.

A vízimadarak etetése volt már téma, de nem lehet elégszer elmondani, hogy az etetésüket nem télen kell abbahagyni, hanem pontosan is ilyenkor kell minőségi táplálékra váltani!

Tehát látható, ilyenkor sem unatkozunk.

 

 

Milyen madarakat érintenek a téli balesetek?

Vonuló madarak közül leggyakrabban a királykák, szalonkák fordulnak meg nálunk.

Ragadozók közül jellemző az egerész ölyvek balesete, akár gázolás, akár mérgezés formájában.

A madáretetők környékét karbantartó karvalyokra előszeretettel lövöldöznek egyesek, nyilván nem tudják, a karvaly elsősorban a beteg, gyenge egyedet keresi, vagyis igencsak hasznos karbantartója az állománynak.

Nem hanyagolható téma a tűzijáték-balesetek kérdése, ilyenkor ugyanis az éjszakára megpihent madarakat zavarja fel a robbanás.

Vízi madarak közül a téli itt maradt egyedek vannak veszélyben, azok a hattyúk, vadkacsák, akik nem jutnak megfelelő élelemhez és legyengülnek, elpusztulnak.

 

 

Milyen állatok kerülnek még mentésre a téli szezonban?

Gyakoriak az enyhébb napokon felébredő denevérek, akik aztán a hidegben vagy nem találnak vissza a telelőhelyre, vagy valami más okból földre kerülnek.

Ugyanígy fordulnak elő sünök, akik a hirtelen beállt hidegben még nem kerestek téli helyet vagy megzavarta valami a téli álmukat.

Ugyanez igaz a mókusokra is.

 

 

Mit tegyünk elsősegélyként, ha kihűlt madarat találunk?

Amíg egyik kezünkkel madármentőt keresünk, addig tegyük az állatot dobozba és vigyük be a melegbe.

Itatni, etetni, megtömni tilos!

Járjunk el a mentő által mondottak szerint, ha nem érünk el senkit, védett állat esetében fel lehet keresni az állatkerteket, vagy a vadasparkokat. Az interneten megtaláljuk a Nemzeti Parkok őrszolgálatának ügyeleti számát is.

Az egyéb állatmentő szervezetek mellett a Fióka- és Madármentés csapata is elérhető online.

 

 

Mi az, amire még fontos télen odafigyelnünk?

Az etetésnek, az itatók kihelyezésére, a minőségi táplálékra és hogy vezessünk óvatosan az utak mentén portyázó állatok miatt!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.