A Joker kapta a legtöbb jelölést a brit filmakadémia díjaira

A Joker kapta a legtöbb, 11 jelölést a brit filmakadémia díjaira kedden Londonban – írta meg a BBC News, amely kiemelte ugyanakkor, hogy a színészi kategóriákban csak fehérek esélyesek a díjra, ami miatt máris bírálják a testületet. A Jokerről írt filmkritikánkat itt olvashatják.

 

 

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. Todd Philips Joker című filmje 11, Marin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.
Joaquin Phoenix, aki vasárnap Golden Globe-díjat nyert a Joker címszereplőjeként, a brit Oscarért Taron Egertonnal (Rocketman), Leonardo DiCaprióval (Volt egyszer egy Hollywood), Adam Driverrel (Házassági történet) és Jonathan Pryce-szal (A két pápa) verseng.

A színésznők közül Margot Robbie a legjobb női mellékszereplők mezőnyében a Botrány és a Volt egyszer egy Hollywood című filmért is jelölt lett. Ebben a kategóriában Scarlett Johansson az egyik riválisa, aki a Jojo Nyusziban játszott, és szintén két BAFTA-díjra esélyes, mert a legjobb színésznők mezőnyében a Házassági történet női főszereplőjeként jelölték.

Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) is szerepel.

A legjobb brit film kategóriában az 1917, a Kislányomnak, Samának, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon és a Rocketman kaphat díjat.

A rendezői mezőnyben Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho lett jelölt. Krishnendu Majumdar, a BAFTA elnökhelyettese elismerte, hogy a női rendezők hiánya “az egész ágazat problémáját” jelzi, de hangsúlyozta, hogy a filmakadémia igyekszik tenni a változásért.

Az animációs filmek mezőnyében a Jégvarázs 2, a Toy Story 4, a Klaus – A karácsony titkos története, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli című produkció vetélkedik.

A nem angol nyelvű filmek közül az Élősködők, a Portré a lángoló fiatal lányról, a The Farewell, a Kislányomnak, Samának és Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című alkotása kapott jelölést.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek.

A díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.