Nőtt az üzemanyagok biológiai összetevőinek az aránya Magyarországon – Árthat a régi autóknak

(Budaörs, 2020. január 2. – Budaörsi Infó) – A kormány döntése értelmében emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

 

 

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

 


A bioetanolt keményítő- vagy cukortartalmú növényekből, például kukoricából vagy cukorrépából, máshol cukornádból, sőt búzából gyártják, ami előnyösebb, mert a légkörben található széndioxidot köti meg a fejlődése során, majd ez jut vissza a környezetbe az elégetésekor. Így elvileg nem jelent többletterhelést, ellentétben a kőolajszármazékokkal. (totalcar.hu)


 

    Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett. December végén a legtöbb helyen az autósok már az új jelzésekkel találkozhattak. Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.

 


Az egyik budai MOL-kúton már novemberben átmatricázták a töltőpisztolyokat. A MOL EVO 95-ös, vagyis a literenként 383 forintért kapható legolcsóbb benzin pisztolyán azóta E5 helyett E10 jelölés olvasható, míg a literenként 429,9 forintért kínált prémiumbenzinén továbbra is E5 – írta meg a totalcar.hu.


 

Több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra és a tapasztalatok szerint mindez nem okozott műszaki problémát – hangsúlyozta a főtitkár, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy esetleg a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

    Grád Ottó közölte, hogy az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

 

benzin_2019_uj_tipusok_uzemanyag2

 

 


FONTOS:

A régi típusú autót használók mindenképpen ellenőrizzék, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni!


 

 

A talcar.hu cikkéből az érintett járművekről:

 

Miért fontos ez a magyar autósoknak?

A mai üzemanyagok, tehát az E5 és az E10-es 95-ös benzinek eltarthatósága elmarad azokétól, amelyekbe egyáltalán nem került biokomponens, amit pontosan látnak az autószervizek is. Szakértők szerint három hónap után olyan módon változik meg az üzemanyagok kémiai szerkezete, amely nehézkes indítást, vagy teljes indításképtelenséget eredményezhet, és eközben gyantás lerakódások képződhetnek az üzemanyagrendszer egyes pontjain, bár ez más összetevők miatt is lehetséges.

Az alkohol vízmegkötő (higroszkópos) tulajdonsága miatt azok az üzemanyagok, melyekhez valamilyen arányban bioetanolt kevernek, felgyorsítják a velük érintkező fémalkatrészek korrózióját. Ez lehet akár a fémtankkal szerelt járművek tartályának belső fala is, ami motorkerékpárok és régebbi autók esetében elég sok baj forrása.

Több mint 3,6 millió személyautó van forgalomban Magyarországon a Datahouse kimutatása szerint, melyek közül 2,8 millió tízéves vagy annál idősebb. Ebből kétmillió benzinmotoros és nagyságrendileg egymillió, jellemzően az ezredforduló előtt, vagy kevéssel utána gyártott autó fejlesztésekor nem volt szempont, hogy az üzemanyagrendszer hozzáadott etanolt is elviseljen.

Az érintett autók rég nem garanciálisak, és bár a leggyakoribb típusok, tehát az első esztergomi Suzuki Swift, vagy a szentgotthárdi Opel Astrák nem veszélyeztetettek, számos márka rengetegféle régebbi és újabb motorkonstrukciója nem etethető E10-es benzinnel. Erről egyrészt az autók kezelési könyvéből, másrészt a tankbetöltő nyílás ajtajának belső feléről, harmadrészt pedig az Autógyártók Európai Szövetsége, vagyis az ACEA összesítéséből tájékozódhatnak az autósok.

A listán sok 2000 előtt gyártott modell is szerepel, vagy éppen a megjegyzés, hogy ezeknél nem vizsgálta a gyártó az E10 kompatibilitást. Az Alfa Romeo, a Fiat és a Lancia 1,6, 1,8 illetve 2,0, illetve 2,4 literes benzinmotorjaihoz nem ajánlják, az újabbakhoz viszont használható ez az üzemanyag. A Ford csupán egyetlen, 1,8 literes, közvetlen befecskendezéses motorral szerelt típus esetében tilt, a Peugeot és a Citroën márkák a 2000. januárja után gyártott benzinesek esetében javasolja, a koreai Chevrolet-Daewoo 2005 utáni autók esetében, a Mercedes néhány ezredforduló utáni kivétellel a modernebb, tehát már katalizátorral gyárilag felszerelt. Ebből az következik, hogy a minimum huszonéves, klasszikusok esetében kockázatosnak ítélik az E10-et. A Volkswagen-csoport márkáit szintén a kétezres évek elejétől szerelték közvetlen benzinbefecskendezéses (FSI) motorokkal, az Opelnél a 2.2 Direct motor jelent meg hasonló technikával. Ezeket szintén nem javasolt az újfajta üzemanyaggal etetni. A felsoroltakon kívül számos olyan modell- és motorváltozat lehetséges, amelynek árthat az újfajta benzin.

 

 

benzin_2019_uj_tipusok_uzemanyag

 


FONTOS:

A régi típusú autót használók mindenképpen ellenőrizzék, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni!


 

 

(Budaörsi Infó / Forrás: mti, totalcar.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.