Színházművészeti díjakat adtak át – Spolarics Andrea Aase-díjas

(Budaörs, 2019. december 24. – Budaörsi Infó) Hullan Zsuzsa, Spolarics Andrea, Megyeri Zoltán és Schneider Zoltán színművész kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Az Ivánka Csaba-díjat Rancsó Dezső színművész, a Bálint Lajos vándorgyűrűt pedig Gáspár Ildikó dramaturg vehette át.

 

Az Aase-díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről szakmai kuratórium dönt.

Az Aase-díjat Hullan Zsuzsa, a Vígszínház, Spolarics Andrea, a Budaörsi Latinovits Színház, Megyeri Zoltán, a Tatabányai Jászai Mari Színház és Schneider Zoltán, a Radnóti Színház tagja vehette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott hétfői ünnepségen – olvasható a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

 

 

spolarics_andrea_aase_dijas_NET_2019dec

 

Mint írják, a Bálint Lajos vándorgyűrűt Gáspár Ildikó, az Örkény Színház dramaturgja, rendezője nyerte el, az Ivánka Csaba-díjat Rancsó Dezső, a Pesti Magyar Színház tagja kapta.

A Bálint Lajos vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint Budapest Főváros Tanácsa alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjban évente felváltva egy-egy dramaturg, illetve művészeti titkár részesülhet emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.

 

Gáspár Ildikó, Megyeri Zoltán, Schneider Zoltán, Spolarics Andrea, Hullan Zsuzsa, Rancsó Dezső, fotó: szinhaz.org

Gáspár Ildikó, Megyeri Zoltán, Schneider Zoltán, Spolarics Andrea, Hullan Zsuzsa, Rancsó Dezső, fotó: szinhaz.org

 

 

Az Ivánka Csaba-díjat 2000-ben alapították. Ivánka Csaba emlékének ápolására, a művész édesanyja és testvérei alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerést az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban adják át, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.