Aláírásgyűjtés indult Budaörsön, ami a tankötelezettség 18 évre való visszaállítását szorgalmazza

(Budaörs, 2019. november 21. – Budaörsi Infó) Budaörsön is elindult az aláírásgyűjtés – a Budaörsi Tanoda kezdeményezésére -, amely az Idetartozunk Egyesület által fémjelzett, a tankötelezettség 18 évre való visszaállítását szorgalmazza.

 

 

2012-ben a tankötelezettség felső korhatárát 18-ról 16 évre csökkentette a kormány. Ez ellen emelte fel a hangját az Idetartozunk Egyesület és aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy eltöröljék ezt a törvényt.

Az Egyesület úgy gondolja, hogy semmilyen épeszű érvvel nem indokolható egy ilyen intézkedés a 21. században.

Véleményük szerint a negatív demográfiai folyamatok miatt is folyamatosan csökken a tanulók száma Magyarországon. Tíz év alatt kis híján ötödével, bő 110 ezer fővel zsugorodott a 15-19 éves népesség.

A tanulók száma még gyorsabban csökken a korosztályban, mivel ennek lényege, hogy a fiatalok minél rövidebb ideig tanuljanak és minél hamarabb kilépjenek a munkaerő piacra. A 2007/2008-as tanévben még 534 ezren jártak nappali tagozaton iskolába a 15-19 évesek közül, az előző tanévben pedig már csak 396 ezren.

 

Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy hozzájuk is eljutott ez a hír.

 

18_11_05_budaorsitanodanyiltnap (4)

“Ennek a törvénynek a legsúlyosabb hátrányait azok a gyerekek szenvedik el, akik a legrosszabb körülmények között élnek. Vannak akik már az általános iskolából is kiesnek.

Ezért született egy olyan döntés, hogy mindenképpen tenni kell egy javaslatot a döntéshozóknak, hogy állítsák vissza azt a korábbi törvényt, ami 18 éves korig határozza meg a tankötelezettséget.

Nem szeretnénk semmilyen politikai felhangot, ez nem politikai, hanem társadalmi és szakmai kérdés.

Ezért gyűjtünk Budaörsön aláírásokat annak érdekében, hogy támogassuk ezt az ügyet.

A petíciót Budaörsön elsőként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere írta alá. Mindeközben a Budaörsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Budaörsi Tanoda munkatársai is csatlakoztak az aláírók táborához.

Arra törekszünk, hogy minél több emberhez eljussunk és kiálljunk a gyerekek érdekeiért.”

 

 

wt_alairas

 

alairas

 

borbalaalairas

 

Amennyiben egyetért azzal, hogy a tankötelezettséget vissza kellene állítani 18 éves korig, akkor a keresse bizalommal a Budaörsi Tanodát, náluk aláírhatja a petíciót és további információkat is kaphat az üggyel kapcsolatban.

 

Elérhetőség: Lakatos György

Telefon: +36/30-649-8358

E-mail: romanoglaso@gmail.com

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.