A kormány új törvényjavaslataival további jogosultságokat vonna el az önkormányzatoktól

(Budaörs, 2019. november 14. – Budaörsi Infó) A kormány 2019. november 12-ei törvényjavaslata alapján 2020 márciusától az önkormányzatoknak abba nem lesz beleszólása, hogy mi épüljön a településen, de abba igen, hogy az hogy nézhet ki. Ha megszavazzák ezt a javaslatot, akkor még a korábbinál is kevesebb rálátása lesz az építési ügyekre az önkormányzatoknak. 

 

 

A kormány frissen beadott javaslatai szerint az önkormányzatok nem szólhatnának bele, hogy

– mi épül a településen és mi nem,

– a szabálysértési ügyeket átadnák a rendőrségnek,

– a tömegközlekedést pedig a városoknak nagyrészt az iparűzési adóbevételekből kellene fenntartani. 

 

A Parlament honlapján megtalálhatóak már azok a törvénymódosítási javaslatok, amelyekben az adózástól a közigazgatáson át a közbeszerzések rendszeréig rengeteg mindent átszeretnének szabályozni.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról” címmel beadott törvényjavaslat szerint 2020 március elsejétől a járásközpont városok jegyzőinek át kellene adniuk a maradék, építési igazgatással kapcsolatos feladataikat a kormányhivataloknak.

A feladatokkal együtt pedig „az önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga” is menne az államhoz, „amely a jegyző építésügyi igazgatási feladatainak ellátását biztosítja”, ráadásul ingyen.

Az önkormányzat vagyonával együtt pedig az ilyen feladatokat ellátó köztisztviselők is átkerülnek a kormányhivatalhoz.

Az átvételről a tervezet szerint a fővárosi és megyei kormányhivataloknak az érintett települési önkormányzatok polgármestereivel 2020. január 31-ig megállapodást kell kötniük.

Továbbá a rendőrség is új feladatot kapna. Azokban a kisebb ügyekben amiben a Járási Kormányhivatal járt el eddig, 2020-tól már nem ők lennének az illetékesek.

Megjelent az a törvénymódosítási javaslat is, ami szerint az önkormányzatoknak iparűzési adóbevételükből elsőként a tömegközlekedést kell finanszírozniuk. Ez a fővárost érinti leginkább, de Budaörsre is nagymértékben kihat.

 

Megkérdeztük Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét az új törvényjavaslatokkal kapcsolatban. Ahogy megkapjuk válaszát frissítjük cikkünket.

 

UPDATE


 

Wittinghoff Tamás szerint folytatódik az önkormányzatiság lebontása.

 

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak elmondta, hogy véleménye szerint, amikor az önkormányzati választáson a Fidesz elvesztette Budapestet és több fontos nagyvárost, Orbán Viktor első nyilatkozataiban békülékeny hangot ütött meg. Azt hangoztatta, hogy tiszteletben tartják a választók döntését és például a főváros esetében minden korábbi megállapodás érvényben marad.

“Már akkor is sokan viszonyultak óvatosan ahhoz, hogy őszintén beszél-e a miniszterelnök. Egy hónapot sem kellett várni, és itt a válasz. Folytatódik az önkormányzatiság lebontása.

A tervek szerint elvennék a maradék építéshatósági feladatokat is az önkormányzatoktól, így a jövőben tényleg rálátása sem lesz egy településnek arra, hogy mi épül a területén. Csak utólag, amikor már semmi esélye nem lehet a szabályok tiszteletben tartatására.

Rendkívül súlyos lépés az is, hogy a kormány immár teljesen ráteszi a kezét az önkormányzatok saját bevételeire. Azt tervezik, hogy az állam kivonul a közösségi közlekedés finanszírozásából, és ezt teljes egészében az önkormányzatoknak kell állniuk. Ez a teher leginkább a nagy településeket lehetetlenítheti el. Ha ez a terv megvalósul, akkor még kisebb lesz az önkormányzatok gazdálkodással kapcsolatos mozgástere.

Teljesen világos a kormány célja. A döntései nyomán létrejövő kaotikus állapotokért majd az új – ellenzéki vezetésű – önkormányzatokat lehet hibáztatni.
A Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat súlyos adósságok révén, és állami segítséggel tudta csak működtetni a BKK-t. Ez a szektor eddig is alulfinanszírozott volt.

Budaörsön a belső – ingyenes – buszközlekedést eddig is mi finanszíroztuk és súlyos összegekkel járultunk hozzá ahhoz, hogy a BKK járatai megfelelő sűrűségben járjanak Budaörs és Budapest között.

Nagyon rossz úton indul el a kormány akkor, amikor a választási veresége miatt érzett dühét azon a több millió emberen akarja leverni, akik nem fideszes vezetésű városokban élnek. Egyrészt ezek a döntésen sok fideszes szavazót is érintenek, másrészt az egyre több, velük nem szimpatizáló ember dühe csak fokozódni fog.”

 


 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.