Önkormányzati közvélemény kutatás 3. – A megkérdezettek 95%-a elégedett a polgármesterrel

(Budaörs, 2019. november 12. – Budaörsi Infó) Budaörs Város vezetésének és az önkormányzat tevékenységének lakossági megítélésével kapcsolatban készíttettek közvélemény kutatást 2019 augusztus végén, szeptember elején. A kutatás telefonos megkérdezés alapján, véletlenszerűen kiválasztott rétegzett mintán alapult, amely biztosította a minta reprezentativitását nem-, korcsoport- és iskolai végzettség szerint. A kutatás eredményét egy cikksorozat keretén belül ismertetjük olvasóinkkal. 

 

 

A kutatás során 600 embert kérdeztek meg telefonon.

A válaszolni tudók 98%-a helyesen nevezte meg Budaörs polgármesterét, mindössze 2%-uk nevezett meg más személyt (az összes megkérdezett 7,6%-a nem tudott válaszolni erre a kérdésre).

A 2019-ben végzett felmérés keretében – az előző évhez hasonlóan – arra kérték a válaszadókat, hogy a polgármester elmúlt 3 év során nyújtott munkájáról alkossanak véleményt. Eredményeink szerint a válaszadók 95%-a elégedett a polgármester 3 éves munkájával.

 

polgarmesterelegedettseg

 

A 2003-as felméréstől kezdve folyamatosan pozitív, és a véletlen ingadozásoktól eltekintve ezen belül is egyre kedvezőbb volt a polgármester tevékenységének megítélése.

A válaszadókat arra kérték, nevezzék meg, hogy polgármesterük melyik párthoz, vagy szervezethez tartozik – elsőként spontán válaszukra voltak kíváncsiak, s csupán abban az esetben biztosítottak számukra válaszopciókat, amennyiben nem tudtak választ adni a feltett kérdésre.

Azon megkérdezettek, akik spontán adtak választ a kérdésre (a választ adók 80%-a) legnagyobb arányban úgy gondolták, hogy a polgármester független (51%), 44%-uk vélte úgy, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagja, 2%-uk a polgármestert a Fideszhez, míg 2%-uk az MSZP-hez kötötte.

A spontán válaszadók elenyésző aránya vélte úgy, hogy az LMP, DK, vagy a Jobbik támogatottja lenne Budaörs polgármestere.

Azon válaszadók, akik spontán nem tudtak választ adni a kérdésre (a választ adók 20%-a)  a felsorolt válaszopciók közül legnagyobb arányban azt választották, hogy polgármesterük a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagja (68%), 12%-uk vélte úgy, hogy Független, 7%-uk, hogy Fidesz-es, 7%-uk, hogy MSZP-s.

Jól látszik, hogy a támogatott említés esetében a megkérdezettek sokkalta nagyobb arányban választották a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet, mint spontán válasz esetén  (ez a tendencia 2017-ben és 2018-ban is jellemző volt).

Utóbbi esetben, mikor a megkérdezetteknek opciók hiányában kellett választ adnia a kérdésre, jellemző válaszként jelent meg, hogy a polgármester személye független képviselő – a válaszadók tehát jól érzékelték, hogy a polgármester nem politikai párt tagja.

Ezzel párhuzamosan 2019-re a mögötte álló Egyesület spontán említése már megközelítette a független válaszok arányát. A támogatott felidézés esetén az Egyesület választása a polgármester mögött álló szervezetként azonban még mindig sokkal magasabb arányt ért el.

 

 

melyikparthoztartozikapolgarmester

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.