A daganatos megbetegedésekről szólt a budaörsi szakrendelő őszi fóruma

(Budaörs, 2019. november 11. – Budaörsi Infó) Az onkológiai ellátás volt a Budaörsi Egészségügyi Központ „nem csak orvosoknak” szóló őszi konferenciájának témája. A szakmai kérdések megvitatása mellett a rendezvény arra is jó alkalom, hogy a budaörsi szakorvosok és háziorvosok, valamint a páciensek közelebb kerüljenek egymáshoz – mondta el a szakmai tanácskozások kezdeményezője, a szakrendelő orvos igazgatója, dr. Gamal Eldin Mohamed.

 

 

A Budaörsi Egészségügyi Központ daganatos betegségekről megrendezett őszi konferenciáján a budaörsi Városháza dísztermében a jelenlévőket Wittinghoff Tamás polgármester köszöntötte, majd pedig dr. Torgyik Pál klinikai főorvos – aki a napokban indította be a hiánypótló onkológiai gondozót a budaörsi szakrendelőben – két előadása hangzott el.

 

orvoskonferencia191110 (3)

 

orvoskonferencia191110 (6)

 

Először a tüdő- és mellkasi daganatok diagnosztikájáról és gyógyításáról beszélt, majd az emlődaganatok témáján Dr. Vámosi-Nagy István sebész főorvossal osztozott, aki elmondta: a nőkben leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés az emlődaganat.

Évente hétezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon, kétezer nő bele is hal a betegségbe. A korai felismerésben nagy szerepe van a mammográfiás szűrővizsgálatnak, amire a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló behívót kapnak. Bár a vizsgálat minimális kényelmetlenséggel is jár; szomorú tény, hogy tíz nőből csak három él a lehetőséggel, ami európai összehasonlításban nagyon rossz arány.

 

 

orvoskonferencia191110 (7)

 

Dr. Rédei Csaba gasztroenterológus főorvos a tápcsatorna daganatos megbetegedéseiről szólva kiemelte: a vastagbélrák évente mintegy ötezer áldozatot szed Magyarországon. A szűrővizsgálatok itt is segítik a korai felismerést, megnövelik a gyógyulás esélyeit. Ha a beteg időben kap kezelést, az onkoterápia és a sebészi megoldás megfelelő kombinációjával jó eredményeket lehet elérni.

 

 

orvoskonferencia191110 (1)

 

Dr. Márkus László szülész-nőgyógyász főorvos a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok között kiemelten foglalkozott a méhnyakrákkal. A betegségből eredő halálozás Magyarországon jelenleg az EU-átlag háromszorosa – jó hír viszont, hogy a HPV-védőoltás általánossá tételével és szűréssel a méhnyakrák gyakorlatilag eliminálható, ami a nyugat-európai országokban, „az egykori vasfüggöny másik oldalán” már meg is valósult.

A rendezvény pódiumbeszélgetéssel ért véget. A „Nem csak orvosoknak” sorozatcím alatt tartott budaörsi egészségügyi konferenciák sajátossága, hogy a szakemberek vitája után a tanácskozás fórummá alakul, amelyen a meghívott háziorvosok mellett a hallgatóság is hozzászólhat, kérdezhet.

A 2019. november 8-i onkológiai konferencia a sorozat második eseménye volt a sorban az áprilisban megrendezett ortopédiai tanácskozást követően.

A folytatás 2020-ban várható

 

 

orvoskonferencia191110 (5)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.