Jubileumi koncertet adott a Sapszon Ferenc Kórus

(Budaörs, 2019. október 30. – Budaörsi Infó) A 35. éves születésnapját ünneplő Sapszon Ferenc Kórus jubileumi koncertet adott október 19-én a katolikus templomban, melyet szinte teljesen megtöltött a nagyérdemű közönség. A műsor amolyan “visszatekintés” volt az elmúlt három és fél évtizedre. Olyan művek hangzottak el ugyanis latin, magyar és spanyol nyelven, amelyeket részben még Sapszon Tanár Úr tanított be, részben pedig Krasznai Gáspár vett fel a repertoárba.

 

Meghívott vendégkórusként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusát hallhattuk, mely együttest tíz éven át vezényelt vendégkarnagyként Sapszon Tanár Úr.

A nyitó összkar, Kodály Zoltán Sík Sándor TE DEUMa hálaadó imaként hangzott el az elmúlt 35 évért. Sapszon Tanár Úr egyik legkedveltebb művét egy másik Kodály remekmű követte, az Ének Szent István királyhoz.

A felvidéki vendégkórus előadásában az alábbi a cappella művek hangzottak el:

Szokolay Sándor: Ima rontás ellen (fohász Erdély falvaiért)

Orbán György: Psalmus 126. (zsoltár)

Kocsár Miklós: Hegyet hágék

A műsort a Sapszon Kórus folytatta Liszt Ferenc két csodaszép motettájával – Ave Maria és Ave maris stella – majd egy 16. századi spanyol motetta következett, Francisco Guerrero: Niño Dios d’amor herido.

Bárdos Lajos: Missa Tertiájából az Agnus Dei tételt a két kórus együtt szólaltatta meg, a vendégek a karzatról, az ünnepeltek az oltár elől énekelve, a vendégkarnagy Józsa Mónika vezényletével, valamint Krasznai Gáspár orgonakíséretével. Ez különös, “földi-égi” hangzást eredményezett.

Ezt követte egy XV-XVI. századi portugál zeneszerző spanyol nyelvű motettája a Sapszon Kórus előadásában, Pedro de Escobar: Virgen bendita sin par.

A vendégkórus műsorának második blokkjában hangzott el:

Tillai Aurél-Pécseli Király Imre: Dicsőült helyeken  Híves Mária ihletett szóló énekével és Szűcs Dániel orgonakíséretével.

Franz Biebl: Ave Maria

Kodály: 114. genfi zsoltár

A Sapszon Ferenc Kórus önállóan Deák Bárdos György: Eli! Eli!, valamint Vasile Cazan Reményik Sándor versére írott Templom és Iskola című művét adta még elő.

Az ünnepi koncert három összkari művel ért véget:

Bárdos Lajos: Boldogasszony – kánon

Bárdos Lajos: Erkel Szózata

Kodály Zoltán: Esti dal

Utóbbihoz – Krasznai Gáspár karnagy felkérésére – a közönség soraiban helyet foglaló egykori Sapszon-kórus tagok is csatlakoztak.

A műveket  Krasznai Gáspár és Józsa Mónika, valamint másodkarnagyként Burkus Boglárka és Szűcs Dániel  vezényelte.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége (KÓTA) nevében Oláh Gábor karnagy és elnökségi tag köszöntötte a jubiláló Budaörsi Sapszon Ferenc Kórust, és a szövetség nevében, laudáció kíséretében emlékoklevelet nyújtott át az ünnepelt együttes vezető karnagyának, Krasznai Gáspárnak.

 

boldogasszony

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.