A madármentő segít – Madáretetés: tények és tévhitek

(Budaörs, 2019. október 15. – Budaörsi Infó) Szakértői cikksorozatunkban Berta Katalinnal – a madármentés elkötelezett híve, a Fióka- és madármentés tagja -, október hónapban arról beszélgettünk, hogy milyen tények és tévhitek vannak az őszi madáretetéssel kapcsolatban. Ha a témáról további kérdései lennének, írjon bizalommal szerkesztőségünkbe a budaorsiinfo@gmail.com e-mail címre és szakértőnk válaszol.

 

 

Hazánk környezeti állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt −, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.

 

 

madarmentesgalamb2019_07_22 (3)

 

Milyen madarakat kell etetni, hogy át tudják vészelni a telet?

Madáretetés alatt jobbára a kerti madarak etetését értjük, amikor is egy lábon álló etetőbe magokat teszünk ki, cinkegolyót akasztunk és itatóval látunk el. Mára a téli madáretetés kinőtte magát, hiszen rengeteg itt telelő, de alapvetően vándorló madarunk van, pl a vadkacsák, hattyúk, gólyák. Hamarosan elindul majd a riogatás, hogy tilos őket etetni. Nos, ez így ebben a formában nem igaz. Azokat a madarakat, akik télire itt maradtak, nem vándoroltak el és eddig etettünk, azokat ne most kezdjük el nem etetni. Gondoljunk bele józanul, az év 9 hónapjában, amikor amúgy is lett volna természetes táplálék, etettük őket cukiságból, akkor micsoda árulás pont a táplálékhiányos téli időszakban megvonni a táplálékot, ami miatt gyakorlatilag itt maradtak.

Tudomásul kell venni, ezeket a madarakat, mi bírtuk maradásra, így nekünk kell gondoskodni róluk! Inkább válogassuk meg a táplálék milyenségét, kenyérmaradék és egyéb pékáruk helyett (ez nem csak télen, hanem mindig és minden madárnak tilos!) törekedjünk a magkeverékre, kukoricára, lómüzlire. Látogassuk rendszeresen az etetőhelyeket, tartsuk tisztán a környezetét, mert a vízben rothadó táplálék megbetegítheti a madarakat.

 

 

madar_etetes_telen_01_kozep_fakopancs

 

A kerti madáretetés háromféle táplálékot foglal magába: mag, zsiradék, gyümölcs. A mag lehet magkeverék, fekete szotyi, köles, dió, mandula, mogyoró, természetesen natúr, nem ízesített, nem sózott. A zsiradék lehet készen kapható cinkegolyó, vaj, sótlan zsírszalonna, szalonna bőr. Gyümölcsnek a legegyszerűbb almát felszurkálni, szívesen csipegetik a madarak.

 

 

varjak_madarak

 

Van esetleg olyan étel, ami tiltólistás?

Igen, a kenyérfélék, kekszek, chipsek, sós magvak, emberi ételmaradékok, amit ugyan szívesen elfogyasztanak a városi madarak, de hosszú távon megbetegedésekhez, hiánybetegségekhez vezet!

 

Milyen madaraknak van szüksége odúra, és hol tudunk megfelelő odút kialakítani neki?

A téli madárvédelem fontos kelléke még az odú. Ezt célszerű az etető közelében elhelyezni, hogy minél kevesebb energiát veszítsenek a madarak az éjszakázóhely felkeresésével. Elég egy erősebb ágra felakasztani, fatörzsre felfüggeszteni. Hagyjuk egész évben a helyén, tavasszal azonban takarítsuk ki, ezért válasszunk levehető tetejű, vagy – oldalú odúkat. Nem minden madarunk fogja használni, vannak, akik a bokrok sűrűjében éjszakáznak. Az ő áttelelésüket segíthetjük fonott kis kosarakkal, amelyeket az ágak közé akasztva szívesen használnak és kint hagyva tavasszal akár bele is fészkelnek.

 

 

madaritato

 

Az etetés és odúépítés mellett mással is segíthetjük a madarakat?

Igen, nagyon fontos még a folyadék pótlás, hiszen a hideg legalább annyira legyengíti és kiszárítja a szervezetet, mint a meleg. Legjobb erre a célra a műanyag virágalátét, ebből könnyen kiüthető a belefagyott víz. Langyos vizet tegyünk ki, ha tehetjük, napjában többször. A tál szélére tehetünk egy ágat, gallyat, vagy bele egy követ, ezen szívesen megülnek a madarak. A vízbe szoktunk tenni egy kávéskanál ecetet, egyrészt tovább marad iható a víz, másrészt elejét veszi a megbetegedéseknek.

 

 

kek_cinege_Cyanistes_caeruleus_madar_etetes_0

 

Sokan azért nem etetik a madarakat, mert azok odapiszkítanak. Van esetleg valami köztes megoldás?

Igen, a takarítás.  Ezen kívül pelenkát lehet az etető alá tenni, ami nem más, mint egy polc, vagy deszka.

 

Sövénysármány (Emberiza cirlus)

 

Az elmúlt hónapban milyen esemény volt az életedben madármentés terén, amit szívesen megosztanál velünk?

Természetesen nem maradtunk teendő nélkül, de az alany ezúttal nem madár volt, hanem egy sérült szárnyú denevér. Néhány apró szakadás tette nehézkessé a repülését, ezt folyékony sebészeti ragasztóval megragasztottuk, majd miután a lyukak összehúzódtak, a denevér visszakapta szabadságát.

 

 denever2

 

Következő számunkban a hasznos denevérekről olvashatnak. Megtudhatjuk mit és mennyit eszik a denevér, hol telel és hogy tudjuk segíteni ezt a rendkívül hasznos állatot, valamint az is kiderül, mit tegyünk, ha denevér repül a lakásba.

 

 

denever

 

Ha a témával kapcsolatban kérdésük lenne írjanak nekünk és szakértőnk válaszol (budaorsiinfo@gmail.com).

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.