Októberi programok a Heimatmuseumban

(Budaörs, 2019. szeptember 29. – Budaörsi Infó) Október is sokszínű és érdekes programokkal vár mindenkit a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény „Heimatmuseum” és a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat.

 

Október 5. szombat, 15:00

Fűszernövény bemutató: „Teremtés Hetében” a fenntarthatóság jegyében – Lechner Judit biokertész vezetésével a Heimatmuseumban.
“Metélőhagyma a vajaskenyérre, kakukkfű, zsálya, cickafark a reggeli teához, borsmenta a nyári koktélokba, levendulacsokrok a ruhásszekrénybe, lestyán a húslevesbe, tárkony a raguba, és mindez a sok finomság frissen, a saját kertünkből? Igen, lehetséges, és csak pár négyzetmétert kell a kertből erre rászánni, példa rá a Heimatmúzeum kis fűszerkertje.

Négy apró ágyásban virulnak itt már két éve a gyógynövények, láthatóan jól érzik magukat, és hasznosságuk mellett már a látványuk, illatuk is elvarázsolja az arra járókat! Most lehetőség lesz rá, hogy megismerkedjünk velük közelebbről, hiszen a Teremtés hetének egyik programjaként alaposan megnézhetjük, megszagolhatjuk őket, tanácsokat kapunk az ültetésükhöz, gondozásukhoz, konyhai használatukhoz.”

 

Október 9. szerda, 15:30 – 16:30

Hagyományőrző szakkör. Kakuk Andrea tanárnő várja szeretettel október 9-től minden szerda délután a gyerekeket a Heimatmuseum „Kakukk Ház” néven újrainduló hagyományőrző szakkörére. A programok között évszakhoz, ünnepekhez, szokásokhoz kapcsolódó kézműves és egyéb foglalkozások szerepelnek.

 

Október 12. szombat, 10:00

Történész konferencia német nyelven. Téma: A magyarországi németek története a rendszerváltástól napjainkig. Az előadók és az általuk prezentált témák a plakáton részletesen olvashatóak. Igény esetén az előadások tartalma magyarul röviden összefoglalásra kerül.

 

Október 24. csütörtök, 15:00

Szabadegyetemi előadás. „1956 – fotók, emlékek, Budaörs” címmel előadásra és beszélgetésre vár mindenkit a Heimatmuseum. A program után koszorúzás a templomkertben a Mindszenty szobornál és a Nefelejcs utcai temetőben – egy mécsessel vagy egy szál virággal – a vétlen áldozatok sírjánál.

 

Október 25. péntek, 17:00

Kiállításmegnyitó. „Ezt Varrd Össze” – Német játékvarrógépek a 19-20. századból. Múzeumunk őszi kínálatában egy igazán különleges időszaki kiállítás fogja megdobogtatni a Budaörsiek – főleg nagymamák, anyukák és lányok – szívét. Tenyerükben elférő vagy század eleji mesefigurákkal festett gyermek varrógépek, búcsúban használt játékvarrógépek, dédszüleink német gyártású masinái mellett a kor reklám-plakátjai, érdekességei, meglepetései is helyet kapnak ebben a rendhagyó kiállító térben, mely magyarul és németül mutatja be ezt a több mint 300 varrógépet tartalmazó gyűjteményt.

 

Szünet nélkül látogathatóak a Múzeum állandó és időszaki kiállításai:

Budaörs története a németek betelepítésétől a kitelepítésig

A budaörsi németség hagyományos kultúrája az 1930-as években (két enteriőr helyiség)

Időszaki kiállításunk: „Az újrafelfedezett hartai bútor”

Fogadó-szobánk képeslap-kiállítása
„ABSZTRAKCIÓ egy budaörsi szemével”. A Budaörsön élő és alkotó fiatal divattervező művész Gájász Enikő kiállítása a Heimatmuseum „Látványtárában” (október 11-ig).

 

Amíg az időjárás megengedi, várják a legkisebbeket a múzeumkertben látható „Kindergarten” mini kiállításával. Fedett, nyílt színben a gazdasági eszközöket láthatnak, a faház falain a régi gyermekvilág képeit tekinthetik meg, és a háború előtti Budaörs gyermekjátékaival ismerkedhetnek. A kiállítás részeként hagyományos fűszerkerti növények is bemutatásra kerülnek.

Előzetes bejelentkezés esetén óvodás és iskolás csoportok múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.