Önkormányzati választás 2019 – Ma lejár a jelöltállítási határidő, kisorsolják a szavazólapi sorrendeket

(Budaörs, 2019. szeptember 9., Budaörsi Infó) – Ma délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. Az ajánlóívek leadása után ma délután sorsolják ki a helyi választási bizottságok, hogy az október 13-ai önkormányzati választáson milyen sorrendben követik egymást a polgármester- és képviselőjelöltek a szavazólapokon. A testületek a sorsolás módjáról szabadon határozhatnak.  

 

A választáson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban (településenként) meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. A hétfői jelöltbejelentési határidő vonatkozik a nemzetiségi önkormányzati választáson indulni szándékozókra is, nekik is eddig az időpontig kell összegyűjteniük a Nemzeti Választási Bizottság által meghatározott számú ajánlást.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adják le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán (www.valasztas.hu).

Mindezek alapján tehát, bár a határidő 16 órakor lejár, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a bejelentett jelöltek adatai.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint vasárnapig már több mint 39 ezer jelöltet jelentettek be a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására. (Arról nincs összesített adat, hogy közülük eddig hány jelöltet vettek nyilvántartásba.) Öt évvel ezelőtt 59 ezer jelölt indult a választáson.

A nemzetiségi választásra már több mint tízezer jelöltet jelentettek be, öt évvel ezelőtt 13 ezren indultak a választáson.

 

 

2019_08_varoshaza (40)

 

 

Kisorsolják a jelöltek szavazólapi sorrendjét

 

Az ajánlóívek leadása után ma délután sorsolják ki a helyi választási bizottságok, hogy az október 13-ai önkormányzati választáson milyen sorrendben követik egymást a polgármester- és képviselőjelöltek a szavazólapokon. A testületek a sorsolás módjáról szabadon határozhatnak.  

A sorsolások – ahogy a bizottságok valamennyi ülése – nyilvánosak, így azokon a média munkatársai és a jelöltek, illetve a képviselőjelöltek is részt vehetnek.

Azért hétfő délután 4 óra után kezdődnek a sorsolások, mert ez a határideje annak, hogy a polgármester- és képviselőjelöltek leadják az íveken gyűjtött, őket támogató aláírásokat. Akinek sikerül addig a korábban meghatározott számú érvényes ajánlást összegyűjtenie, hivatalos jelöltté válik, és felkerülhet a szavazólapra.

A választási eljárásról szóló törvény az esélyegyenlőség érvényesüléséhez írja elő a jelöltek sorsolását. A jogszabály azonban nem határozza meg a sorsolás módját és szabályait, így akár kalapból is kihúzhatják a jelöltek nevét.

Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ennek azonban csak a független jelölteknél van jelentősége, hiszen a nem független jelöltek neve után a jelölőszervezetek neve szerepel.

A szavazólapokon a jelöltek neve mellett a jelölőszervezetek logóját is fel kell tüntetni egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen.

A főpolgármester-jelöltek sorrendjéről szintén hétfőn dönt sorsolással a Fővárosi Választási Bizottság.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.