Telefonos applikáció segíti a parkolást Budapest belvárosában

 Ingyenes telefonos applikáció segíti a parkolást Budapest V. kerületében, az alkalmazás térképen mutatja a szabad parkolóhelyeket, szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, majd a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a fizetés is.

 

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester csütörtökön számolt be az okosparkolás megvalósításáról. Jelenleg a belvárosban 1500 parkolóhelyen lehet használni az úgynevezett Parker telefonos applikációt, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában. Jövő év végére az V. kerület teljes területén kiépítik a rendszert – olvasható az önkormányzat által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az alkalmazás már ingyenesen letölthető az IOS és androidos telefonokra is.
Mint írták, Magyarországon egyedülálló parkolási koncepcióval enyhíti az V. kerületet terhelő forgalmat Belváros-Lipótváros Önkormányzata: részben a kerületi lakók autóinak mélygarázsba történő elhelyezésével – ezt a lehetőséget már 300 belvárosi autótulajdonos használja – részben a már említett, autósok számára kifejlesztett telefonos applikáció segítségével.

Az alkalmazás létrejötte annak köszönhető, hogy az önkormányzat azt a célkitűzést követte, hogy a kerület parkolási díjból származó bevételének egy részét fejlesztésbe forgassa vissza, amelynek előnyeit mind a kerületben élők, mind a budapesti autósok egyaránt élvezhetik.
Szentgyörgyvölgyi Péter közölte, hogy az ingyenes applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő az V. kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen – olvasható a közleményben.

Közölték, a 2018-ban bemutatott okosparkolási tesztüzem eredményes lezárulta után, az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el szeptember elején az éles üzem bevezetése.

Becslések szerint, ha az eddig telepített 1500 szenzor esetében csupán az autósok tíz százaléka használja az alkalmazást, akkor havi szinten 5000 órával kevesebb időt töltenek felesleges autózással, ennek révén közel 10 ezer literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezést – áll a kommünikében. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.