Érdemes kérdezni – Tegyünk együtt az unokázós bűncselekmények ellen

(Budaörs, 2019 augusztus 31. – Budaörsi Infó) A rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel küzd az unokázós bűncselekmények ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon erre a területre specializálódott nyomozócsoport alakult, de a megyék bűnügyi állománya is eredményesen veszi fel a harcot a csalók ellen.

 

 

A megfeszített munka mellett a zsaruk a lakosságtól is aktív segítséget remélnek. A rendőrök semmiféle kockázatvállalást nem várnak el a jellemzően nyugdíjas sértetti körtől, csupán józan, átgondolt reakciókat.

Az éjszakai telefonhívások valóságtartalmát minden esetben érdemes ellenőrizni.

Mielőtt milliókat bízna rá valaki egy idegenre, bátran felébresztheti családtagjait, hogy segítséget kérjen. A kiszemelt áldozat merjen kérdezni, viszont ne adjon ki olyan információkat – neveket, szokásokat –, amikre később a hívó már saját ismereteként hivatkozhat.

Nem árt a családtagokkal előre megbeszélt jelszavakat illeszteni a beszélgetésbe, amikkel azonosíthatja magát a hívó fél. Bűncselekmény gyanúja esetén nem szabad megelégedni azzal, ha elhárítottuk a veszélyt.

Beszélni kell a csaláskísérletről, annak kivédéséről az ismerősöknek is, hogy mások is elkerüljék.

A zsaruk kérik azokat, akiket megkörnyékeztek a csalók, hogy a kísérleti fázisban meghiúsított eseményről is tájékoztassák a hatóságokat a 112-es segélyhívón. Közös érdek, hogy a szándék leleplezése után mihamarabb nyomozás indulhasson.

 

 

 

(Budaörsi Infó / police.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.