Az ortopéd-szakorvos szerint nagyon fontos a megfelelő iskolatáska kiválasztása

(Budaörs, 2019. augusztus 26. – Budaörsi Infó) – A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra – mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos egy vasárnap reggeli tévéműsorban.

 

 

Kifejtette: az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára.

Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb – tette hozzá. Ügyelni kell arra is, hogy a táska légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen – sorolta a szakember, aki szerint különösen a kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska.

 

kesjar_csaba_altalanos_iskola_nyiltnap17

 

Hátitáska esetén a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat.

A szakember megjegyezte: a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat.

 

iskolai_beiratkozás_taskak

 

Az oldaltáskát a szakorvos nem ajánlja, mert fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki.

A megfelelő táska kiválasztása mellett az edzettséget is hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek – közölte Moravcsik Bence.

 

A csaladhalo.hu összegyűjtött öt tippet, amire feltétlenül figyeljenek az iskolatáska kiválasztásakor:

1. Válasszanak könnyű anyagból készült hátizsákot! Kerüljék a bőrből és egyéb, nehéz anyagból készült darabokat!

2. Az iskolatáska kipárnázott hátoldala nem csupán kényelmi szempontból fontos, de annak megakadályozására is alkalmas, hogy a gyerek által bepakolt éles tárgyak (körzők, könyvszélek) váratlan kellemetlenséget okozzanak.

3. Vannak olyan hátizsákok, amelyek a mellkason összekapcsolható övvel rendelkeznek. Ezek talán nem néznek ki annyira jól, de tehermentesítik a hátat.

4. Az iskolatáska vállpántjai ergonómiai szempontból akkor megfelelőek, ha elég szélesek és szintén ki vannak párnázva. Kerüljük a keskeny, vékony pántokat, amelyek bevághatnak!

5. A több rekeszből álló hátizsákok segítik a helyes súlyelosztást.

 

Miután megvásárolják az iskolatáskát, fontos, hogy megtanítsák gyermeküket a helyes használatra. Mutassák meg, hogyan könnyíthet a bepakolni való terhen! Akármilyen fantasztikus, orvosok és gyógytornászok által kifejlesztett darabról is van szó, a szülőnek mindig ellenőriznie kell, hogy nincs-e túlterhelve a táska! A gyerekek hajlamosak rá, hogy olyan felesleges dolgokkal tömjék meg, mint CD-k vagy videójátékok, esetleg laptop, amire nincs szükség iskolába menet.

Bátorítsák a gyermeket az iskolaszekrények használatára és arra, hogy csak a házi feladat elvégzéséhez szükséges könyveket hozza haza! Ha tehetik, használjanak puha kötésű könyveket, ezzel is csökkentve a táska súlyát. A nehezebb könyvek mindig kerüljenek a táska hát közeli részébe.

Az is fontos, hogy meggyőződjenek róla, gyermekük megfelelően használja az iskolatáskát: nem hordja féloldalasan és hátához elég szorosan rögzíti. Egy helyesen használt iskolatáska nem csupán egészségügyi problémáktól óvja meg gyermekünket, de közérzetére is pozitív hatást gyakorol majd.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.