Nem szűnik a zaj Kamaraerdőn – A lakosok azt fontolgatják, hogy feljelentést tesznek és aláírásgyűjtésbe kezdtek

(Budaörs, 2019. augusztus 21. – Budaörsi Infó) 2019. augusztus 13-án lakossági egyeztetést tartott néhány kamaraerdei lakó a helyi Ifjúsági parkban a több éve zavaró zajokkal kapcsolatban.

 

 

Korábbi cikkeinkben már olvashattak arról, hogy felkerestük a zaj vélhető forrását a Catone Kft-t, amelynek képviselője Kuczera Lajos akkor elmondta, hogy a probléma ismert számukra, a megoldására nyitottak, együttműködnek az önkormányzattal és a lakóközösséggel.

 

 

catona2019 (2)kuczera

 

Azt is mondta, hogy az önkormányzat bevonásával szeretnék megtalálni a megoldást, szeretnék nyugodtan végezni tevékenységünket mások indokolatlan zavarása nélkül.

2019. augusztus 8-án Kálóczi Imre alpolgármester is felvette a kapcsolatot a céggel és a helyszínre látogatott.

A beszélgetés során kiderül, hogy a raktárak berendezései közül a kritikusakat már korábban átalakították. A problémát a nem megfelelő korú/állapotú kamionok okozhatják.

 

 

catonekaliczi

 

Emiatt elkezdték a járműpark teljes felülvizsgálatát, beleértve az alvállalkozóik eszközeit is.

Az alpolgármester ígéretet kapott arra, hogy a jövőben kizárják azokat a gépjárműveket, amelyek hűtőberendezései elavultak, hangosak.

Elhangzott továbbá a tulajdonos, Carlo Catone úr felajánlása, miszerint hajlandó a vállalata pénzt invesztálni a környék olyan fejlesztéseibe, amiknek célja, hogy a jövőben ne csak a törvényi határértéken belül maradjon a terület zajterhelése, hanem további csökkentéseket érjenek el.

Ezt azonban kizárólag az Önkormányzattal közös beruházásban gondolja, hiszen a város egyik kiemelt adózójaként hiszi, hogy az általuk évente befizetett adó egy részének ilyen irányú felhasználásával a helyi lakosság is pozitívabban fog tekinteni a Catone Kft-re.

 

 

catone3

 

A lakosok azonban a régóta húzódó probléma miatt szeretnék a saját kezükbe venni az ügyet, és arra a döntésre jutottak, hogy személyesen egyeztetnek Kuczera Lajossal, bízva abban, hogy olyan ígéretet kapnak, ami megnyugvást hozhat. A jövő hét folyamán erre sor fog kerülni.

Több helyi lakos összefogott annak érdekében, hogy amennyiben ez a probléma rövid határidőn belül nem oldódik meg, abban az esetben a bírósághoz fordulnak a rendszeresen hallható monoton zaj egészségkárosító hatása miatt.

Elmondták, hogy az autópálya zaját rendszeresen túlharsogó háttérzajt gerjeszt a hűtőtelep 0-24 órában hétköznap és hétvégén, sőt ünnepnapokon is. Monoton búgó és sípoló zajt generál, ami fűnyíró, porszívó, a csilingelő felhang miatt fogorvosi fúró hangjára hasonít. Sokszor a zárt és hangszigetelt ablakon keresztül is hallható.

Kiemelték a megbeszélésen résztvevő lakók, hogy véleményük szerint egészségkárosító hatása is van ennek a zajnak, amit azzal indokoltak, hogy alvási és általános pihenési zavart okoz. Elmondásuk szerint nyáron nyitott ablaknál nem lehet aludni, iskolás gyerekek és dolgozó felnőttek folyamatosan alvás és pihenési zavarokra panaszkodnak, aminek egészségkárosító hatása közismert.
Ingerültséget és folyamatos feszültséget okoz számukra. A monoton hangok, még ha halkabbak is, jelentősen terhelik az idegrendszerüket. Tipikus tüneteik a fáradtság, ingerlékenység és koncentráció zavarok.

Ezek a hatások nem mindenkinél jelentkeznek azonnal, de 1-2 év folyamatos monoton irritáló hang már egészségügyi tüneteket okozhat. Az orvostudomány szerint a pihenés folyamatos zavarása, az otthont érintő akár enyhe, de monoton feszültség rákos megbetegedésekhez vezethet. Mindezek mellett a monoton hangok vérnyomás-növekedést és fejfájást is okoznak, véleményük szerint.

Ezért a helyi lakosok kérni fogják a CATONE Kft. és környékének felülvizsgálatát és az egészségre káros környezetszennyezés azonnali megszüntetését, megfelelő szűrőberendezések beszerelését vagy a gyár megszüntetését. Továbbá kérni fogják a lakók 5 évre visszamenő kártérítését is.

Egy aláíró ívet is készítettek, amivel az elkövetkező napokban körbejárják majd Kamaraerdőt, és arra kérik a helybéli lakosokat, hogy aki a fentiekkel egyetért az aláírásával segítse ezt az ügyet.

Azt kérik az aláírásgyűjtést szervezők, hogy akinek hasonló problémája van, azt tapasztalja, hogy a monoton zaj valamilyen módon hatással volt vagy van az egészségére is, az jelentkezzen a catonezaj@gmail.com e-mail címen.

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: 

Keresi a megoldást az Önkormányzat és a Catone Kft. a kamaraerdei zajszennyezés ügyében

A nagy zajra panaszkodnak a budaörsi Kamaraerdő egy részén

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.