ÁSZ: önteszttel ellenőrizhetik az önkormányzat működésének szabályosságát a jegyzők

(Budaörs, 2019. július 30. – Budaörsi Infó) Öntesztet állított össze a jegyzőknek az Állami Számvevőszék. A szervezet honlapján elérhető teszttel mintegy 3200 települési önkormányzat jegyzője kaphat pontos képet az általuk vezetett önkormányzat működésének szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről, illetve a jövőre vonatkozóan elősegíthető ezeknek a területeknek a javítása.

 

Az Állami Számvevőszék hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a célzottan a jegyzőknek összeállított kérdéssor közzétételét Domokos László, az ÁSZ elnöke jelentette be az 1700 önkormányzatot képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökével, Schmidt Jenővel tartott  szakmai megbeszélésén.

Felidézték: az ÁSZ ellenőrzései mellett széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységet is végez, ennek fontos eszközei az öntesztek, amelyek ma már hét célcsoportnak – önkormányzatoknak, nemzetiségi önkormányzatoknak, egyházi intézményeknek, civil szervezeteknek, központi költségvetési szerveknek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezeteknek, illetve nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek – adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

 

allami_szamvevoszek_budapest2_2018jul

 

Az ÁSZ öntesztjeit eddig összesen több mint 5000 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról.

Az ÁSZ közleménye idézte Domokos Lászlót, aki szerint az önteszt kitöltése a jegyzőknek “egyfajta biztonsági övet jelent a szabályszerűség tekintetében”, és úgy vélte, az új önteszttel az ÁSZ mintegy 3200 települési önkormányzat szabályosságára tud egyszerre hatást gyakorolni. Az ÁSZ elnöke a teszt kitöltésére biztatta a jegyzőket.

A közlemény idézte Schmidt Jenőt is, aki jelezte, mind az 1700 tagönkormányzathoz eljuttatjuk az ÁSZ öntesztjét a települések szabályszerű működésének fenntartása, biztosítása érdekében.

 

Schmidt_Jeno_toosz_elnok_2017

 

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, arra szolgál, hogy a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének fejlesztését támogassa, lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és a jövőre vonatkozó kijavítását. Az önkormányzatok belső kontrollrendszerének működtetését támogató, az önkormányzati jegyzőknek szóló önteszt az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhető el.

 

onkormanyzatujsag (4)

 

(Budaörsi Infó /mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.