“Milákcsúcs” – Phelps is gratulált Miláknak a világcsúcs után

A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps is gratulált Milák Kristófnak azt követően, hogy a magyar úszó az ő 2009-es világcsúcsát megdöntve diadalmaskodott szerdán 200 méter pillangón, a kvangdzsui világbajnokságon.

 

A 19 éves Milák 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert Phelps tízéves rekordjára (1:51.51), amelyet még a 2009-es római világbajnokságon állított fel cáparuhában.

“Megemelem a kalapom Kristóf előtt” – idézte a New York Times a 2016-os riói olimpia után visszavonult klasszist, aki 2001-ben 15 évesen, minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett ebben a számban, és egészen a dél-koreai futam végéig övéi voltak a legjobb idők. Ezzel Milák a férfi úszók között egy számban leghosszabb ideig “uralkodó királyát” taszította le a trónról.

“Persze kissé frusztráló volt megélni, ahogyan megdőlt ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hiszen láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig” – fűzte hozzá minden idők legeredményesebb olimpikonja.

Milák 2009 óta az első úszó, akinek sikerült egy Phelps-rekordot felülmúlnia. Utoljára a római világbajnokságon előbb az amerikai Ryan Lochte tudta megjavítani Phelps 200 vegyesen elért világrekordját, majd a szerb Milorad Cavic úszott jobbat az érvényes rekordnál 100 méter pillangón, igaz, az amerikai már másnap visszavette azt a csúcsot az olasz fővárosban (a 49.82 másodperces idő azóta is él).

“Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot” – nyilatkozta rendkívül szimpatikusan Phelps, akinek éppen a 200 méter pillangó volt a kedvenc száma: ez volt az egyetlen, amiben mind az öt olimpiáján rajthoz állt, és ebből háromszor – 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben, 2016-ban pedig Rióban – győzött.

 

 

Az aranyérmes Milák Kristóf (k), mellette a második helyezett japán Szeto Daija (b) és a bronzérmes dél-afrikai Chad Le Clos

Az aranyérmes Milák Kristóf (k), mellette a második helyezett japán Szeto Daija (b) és a bronzérmes dél-afrikai Chad Le Clos

 

A “Milákcsúcs” kapcsán a Swimming World Magazine megszólaltatta Bob Bowmant, Phelps egykori edzőjét is: “Kétségtelenül a verseny leginkább lenyűgöző része a második száz méter volt. Az az 57.8 másodperc egy egészen új szint. Nagyon tetszett a technikája, nagyban hasonlít Michaeléhez. Hosszan és mélyen van a víz alatt, előre felé veszi a levegő, a lábtempója pedig erős és egyenletes. Az elmúlt években mutatott úszása alapján jó esélye volt arra, hogy megdöntse a világcsúcsot, de nem gondoltam volna, hogy 1:51 alá mehet már ezen a világbajnokságon. Hihetetlen úszás volt, le a kalappal, Kristóf!”

Természetesen Milák abszolút főszereplő lett a médiában, a legjelentősebb szakoldalak és amerikai médiumok vezető helyen számoltak be a Honvéd újdonsült világbajnokának teljesítményről, a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság hivatalos napilapja pedig őt tette a címlapra – a második nap után a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf szerepelt az első hasábon – “Maximum speed” címmel.

 

 

Milák: nem gondoltam, hogy világcsúcs lesz

 

Milák Kristóf fantasztikus világcsúccsal nyerte a 200 méteres pillangóúszást a kvangdzsui világbajnokságon: a Honvéd 19 éves versenyzője a futamot követően többek között arról beszélt, hogy ezzel a sikerrel a háta mögött még magabiztosabb lehet a jövő évi olimpián.

“Egyáltalán nem terveztem, hogy világcsúcs lesz. Chad Le Clos nagyon erősen kezdett, én nem éreztem magam olyan görcsösnek, mint a középdöntőben. Nem görcsöltem rá semmire, az időre sem, egyszerűen meg akartam nyerni, most már van aranyérmem is! Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus” – nyilatkozott Milák, aki 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51). “Nagyon jó érzés, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg.” – fogalmazott Milák.

“Nem tudtam, hogy százötvennél merre járok, azt hittem ott vannak a hátsómban. Az utolsó harminc méteren azért hallottam a közönség reakcióján, hogy nagy lehet az előnyöm, de nem gondoltam, hogy világcsúcs, bár a végén éreztem, hogy jó idő lett” – tette hozzá. Milák Adam Peaty után a második, aki Kvangdzsuban világcsúcsot úszott.

Az MTI érdeklődésére beszélt a jövő évi tokiói olimpiáról is: “Ezek után nem mondom, hogy könnyebb vagy nehezebb lesz készülni, de van így már bennem annyi tapasztalat, hogy az olimpiához még nagyobb háttérrel, még magabiztosabban álljak” – mondta.

A 2017-es világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos a vegyes zónában a magyar újságíróknak elképedve dicsérte Milákot és egy szójátékkal – a magyar és a hihetetlen szó angol keverésével – jellemezte az új világbajnokot és világcsúcstartót:  “Hunbelievable”

Milák Kristóf háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, a 2017-es budapesti vb-n 100 m pillangón ezüstérmes volt, tavaly pedig győzött 200 m pillangón az Európa-bajnokságon.

 

 

Selmeci Attila: ez az évszázad egyik legnagyobb eredménye

 

Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila szerint tanítványa 200 méter pillangón úszott világcsúcsa az évszázad egyik legnagyobb eredménye.

“Az elmúlt években végig csúcsra volt járatva ez a gyerek, kemény voltam, egy olyan programot diktáltam, amely nehezen volt teljesíthető, de utólag valószínűleg ő is belátja, hogy megérte az a sok munka” – mondta a tréner a magyar sajtó munkatársainak a kvangdzsui világbajnokságon.

A 19 éves versenyző 1:50.73 perces idővel nyert aranyérmet, ezzel 78 századot (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51).

“Majdnem nyolc tizeddel javította meg Michael Phelps szinte megdönthetetlennek hitt világcsúcsát, ez az évszázad egyik legnagyobb eredménye” – nyilatkozta a tréner, aki Sós Csaba szövetségi kapitánynak is köszönetet mondott. “A kapitány nagyon okosan kiszámolta, hogy legalább tíz nappal korábban jöjjünk ki. Az első öt napban gyakorlatilag csak lézengtünk. Nagyon oda kell erre figyelni, persze vannak ennek anyagi oldalai, de az eredmények igazolják. Fontos lesz ez majd az olimpia szempontjából is, kerül amibe kerül, ha azt akarjuk, hogy a versenyzőink eredményesen szerepeljenek”.

Selmeci elmondta, ez a mostani teljesítmény elsősorban annak köszönhető, hogy Milák pályafutása során talán először teljesen kipihenten indult egy versenyen, ugyanakkor nem gondolta volna, hogy ebből egy ilyen szenzációs idő jön ki.

“Mielőtt kijöttünk, azt gondoltam, hogy körülbelül 1:52.50-es idő kell majd a győzelemhez. Az első száz méter után picit aggódtam, mert 52.88-cal kezdett, Chad Le Clos elvitte magával, de százötvennél már láttam, hogy bírni fogja és meg fogja nyerni. Ugyanakkor a világcsúcsot csak akkor vettem észre, amikor megláttam az eredményjelzőt, percekig hitetlenkedve álltam ott” – idézte fel a finálé pillanatait Selmeci Attila. Megjegyezte, ő a Széchy Tamás-, Kiss László-féle iskola híve, azaz a kemény munkában hisz. Hozzátette, nehéz helyzetbe kerültek, amikor Érdről el kellett jönniük, ezért különösképpen hálával tartozik a Honvédnak és Gergely István elnöknek azért, hogy csatlakozhattak az egyesülethez, amely a legjobb körülményeket biztosította számukra.

“Kristóf egy zseni az úszók között, egy különc, néha nem könnyű vele foglalkozni” – jellemezte tanítványát a tréner. Elmondta, fontos volt, hogy az alapvetően egyedül készülő versenyzője mellé olykor-olykor másik klubból is csatlakoztak társak, akik megkönnyítették a közös munkát. Ilyen volt Kapás Boglárka és edzője, Virth Balázs, valamint Kalmár Ákos és trénere, Pass Ferenc vagy éppen Turi György. “Azt gondolom ez a jövő, függetlenül attól, hogy ki melyik klubban úszik, dolgozzunk össze.”

A folytatással kapcsolatban Selmeci Attila elmondta, a világbajnokságon még hátra van a 100 méter pillangó, amelyen Milák két évvel ezelőtt a Duna Arénában ezüstérmet szerzett:

“Ott 50.62-vel lett második, és bár idén kifejezetten csak a kétszázra készültünk, azt gondolom, most olyan feldobott állapotban van, hogy akár megint képes lehet 51 másodpercen belül úszni”.

Selmeci Attila leszögezte, újdonsült világbajnoka legfeljebb három hét pihenőt kap a vb után, mert utána indul a felkészülés a tokiói olimpiára, amelyen a magyar küldöttség egyik elsőszámú aranyvárományosa.

Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állt a dobogó tetején vb-n. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sorozatban negyedik sikerét arató Hosszú Katinka után ő harmadik magyar dobogós, egyben győztes a Koreai Köztársaságban zajló vb-n.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.