Lemondott tisztségéről Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka

(Budaörs, 2019. július 2. – Budaörsi Infó) A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület új parancsnoka Illés Péter, miután az eddigi szakmai vezető Hodut János lemondott tisztségéről. 

 

 

Hodut János közel 20 évig, 2000 és 2019 között irányította szakmailag a helyi önkénteseket. Ezalatt az egyesület folyamatosan és sikeresen fejlődött, többek között 2014. július elsejétől önálló beavatkozó egységgé vált – ez a legmagasabb fokozat, amit önkéntes tűzoltóság elérhet.

2013. október 11-től pedig Biatorbágy és Zsámbék ÖTE részvételével a Vadas járási mentőcsoport tagja, amibe idén Páty ÖTE is csatlakozott, így Budakeszi járást együttesen, speciális képességekkel óvják veszélyhelyzetek esetében.

Parancsnoksága idején az egyesület részére korszerű és szakszerű eszközállományt sikerült beszerezni, ilyen volt például az az akkumulátoros feszítő-vágó berendezés is, ami országos szinten először a budaörsiek eszközparkjában jelent meg.

 

 

hodutjanos

 

2015-ben országos szinten a legtöbbet vonuló önkéntes tűzoltó egyesület a budaörsi volt 201 esetszámmal, rákövetkező évben pedig 267 esettel zárták a 2016-os évet.

A közel 20 év alatt számos, a működési területünkön kívül álló eseményhez is vonultak segítségnyújtásként, ilyen volt például a 2013-as hóhelyzet, amikor egészen Környe településéig haladtak az autópályán és végeztek műszaki mentéseket. Emellett 2002-ben, 2006-ban és 2013-ban árvízi védekezésben is részt vett az irányítása alatt álló egyesület tagjaival.

A tagok folyamatos képezését szem előtt tartotta, így szakképzett állományt épített ki.

 

 

felujitas_tuzoltosag_17_08 (2)

 

Nevéhez köthető a folyamatos híradószolgálat megteremtése az egyesületben, ami által kétszer 12 órás bontásban egy személy fogadja az értesítéseket a laktanyában és riasztja a többieket káresethez.

Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően új szertárat kapott az egyesület 2004-ben, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának köszönhetően pedig egy 1983-as Mercedes-Benz 1219 típusú gépjárműfecskendőt 2016-ban.

A finanszírozási keretből egy 1985-ös Steyr 791 gépjárműfecskendőt, egy Mercedes Sprinter gyorsbeavatkozó járművet, majd egy Styer 18S26 vízszállítót és egy Ford csapatszállító gépjármű beszerzését sikerült eszközölni az egyesület javára.

 

 

tuzoltosag

 

2017. március 11-én jótékonysági bált szerveztek a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó és Közhasznú Egyesület, valamint a Budaörs és Kistérsége Mentéséért Alapítvány és A Budaörsi NŐ kiállítás szervezőivel annak érdekében, hogy növeljék a két mentőszolgálat technikai felszereltségét. A bál keretében pedig elismerést kapott az áldozatos munkájáért.

2017. decemberében az év tűzoltójává választották.

Parancsnoksága alatt számos tűzoltó egyesülettel tartotta a kapcsolatot, melyekkel baráti együttműködést sikerült kialakítani. Az ÖTE-t képviselve csapatával rengeteg tűzoltórendezvényen vett részt, melyeken rendszeresen értek el helyezéseket különböző versenyszámokban.

A parancsnoki pozíció lemondásától függetlenül az egyesületben továbbra is aktívan kíván részt venni. Az egyesület vezetői a jövőben is számítanak a közreműködésére, szakmai tudására.

 

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Hodut János, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka az év tűzoltója

Hodut János: “Tűzoltók vannak, nincsen férfi, nincsen nő.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.