Ingatlanberuházással kapcsolatos lakossági fórumot tartottak a Városházán

(Budaörs, 2019. június 25. – Budaörsi Infó) Módosítani kívánja Budaörs Város Önkormányzata a településrendezési eszközökre és a településszerkezeti tervre vonatkozó helyi rendeleteket és az építési szabályzatot, amelyről július 12-éig várja a Főépítészi Iroda a lakosság és a szakma véleményét. Egy lakossági fórumot is szerveztek 2019. június 24-én a Budaörsi Városháza nagytermében.

 

 

A 2019. május 30-ai ülésén támogatta a képviselő-testület a 031 hrsz-ú ingatlan beépítésére vonatkozó településrendezési szerződést. A döntéssel a Szabadság úton, a Csiki Pihenőkerttel szemben lévő, rendezetlen állapotú ingatlan belterületbe vonása válik lehetővé lakóterület céljára. A területen a tervek szerint kis garzonlakások épülnének.

A döntést azzal indokolta az előterjesztő, hogy a beruházás nem növelné a város forgalmát, mert a majdan itt élők nem a belvároson át közelítenék meg az autópályát, valamint, hogy esély nyílhat arra is, hogy a lakókat irritáló lőtér elköltözzön a városból.

2019. június 24-én az ezzel a tervvel kapcsolatosan a Városházán megtartott lakossági fórumon a feltett kérdésekre Csík Edina főépítész, Vári Attila felelős tervező és Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője válaszoltak.

A fórum a tervek rövid bemutatásával kezdődött, amit Vári Attila tartott. Ismertette a területeket, ahol módosítani szeretnék a szabályzatot, majd pedig a lakossági kérdések következtek.

A jelenlévő lakosokat főként a 031 hrsz-ú ingatlan érdekelte, azzal kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

 


Ezzel a témával kapcsolatban 2019. június 21-én a beruházást ellenző sajtótájékoztatót tartott Csenger-Zalán Zsolt (Fideszes országgyűlési képviselő) és dr. Czuczor Gergely (a Budaörsi Fidesz elnöke) a budaörsi Városházánál „Wittinghoff Tamás lakóparkot zúdít Budaörsre” címmel. Mondanivalójukra a helyszínen az Önkormányzat részéről Bíró Gyula alpolgármester reagált.

A helyi Fidesz képviselői jelen voltak a lakossági fórumon, valamint a korábbi testületi ülésen is ellenezték a tervet és a döntés elhalasztását kérték, de nem jártak sikerrel.

Az alpolgármester a testületi ülésen a halasztási kérés kapcsán elmondta, hogy ezt az elhanyagolt területet már évek óta hasznosítani akarják, hosszú tárgyalássorozattal sikerült a befektetőt rávenni, hogy inkább garzonokat építsen, mert az nem növeli olyan jelentősen az intézményrendszer terhelését. Emellett járulékos beruházásokat – utak, trafóház, játszótér építését – is vállalta a befektető.


 

 

lakossagiforum190624

 

Az említett területtel kapcsolatban a képviselő-testület legutóbbi ülésen vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy 70-80 lakást építene oda a vállalkozó, irodákat és garázst.

A lakosok arról kérdezték a főépítészt, hogyha a tervekben szereplő 50 szabadtéri és 60 mélygarázsban lévő parkoló megépül, akkor mennyi zöld terület marad az adott területen.

Egy másik lakosnak az volt az aggodalma, hogy vajon az építkezés során nem fogják-e károsítani a telek végén található hegyet.

Az egyik felszólaló arról érdeklődött, hogy miért kell átsorolni a rekreációs övezetet lakóövezetté, és ha ezt nem tenné meg az önkormányzat akkor megakadályozható lenne-e az építkezés. Továbbá, hogy Budaörsnek milyen haszna származik ebből az építkezésből.

 

 

lakossagiforum1906 (2)

 

Csík Edina elmondta, hogy a terület 2005-ig lakóövezet volt, utána módosították rekreációs övezetre, ezért ezzel a módosítással csak a régi állapotát nyerné vissza.

Továbbá úgy gondolja, hogy a hegyet nem károsítanák meg. Hozzátette az előterjesztések nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetőek, ezért bárki meg tudja nézni a pontos adatokat, információkat és írásban még lehet kérdéseket, észrevételeket küldeni.

 

 

lakossagiforum1906 (1)

 

A többi kérdést úgy ítélte meg hogy nem műszaki jellegűek, ezért azokra nem adott választ, mert hangsúlyozta ez egy olyan lakossági fórum, ahol csak és kizárólag szakmai dolgokkal kapcsolatban tudnak választ adni.

Az egyik lakó megkérdezte, hogy akkor a fenti kérdésekre hol kaphat választ, amire a főépítész azt mondta, hogy majd írásban válaszolnak neki az illetékesek, vagy Budakeszin kaphat még választ esetleg.

 

 

lakossagiforum1906 (4)

 

Az 50 felszíni parkolóval kapcsolatos aggodalmakra azt mondta a főépítész, hogy az építési hatóság fogja majd ellenőrizni, hogy a terveknek megfelelően építették-e meg a parkolókat.

Majd szóba került a Dechatlon melletti terület is, amivel kapcsolatban az egyik lakos elmondta, hogy beültetési kötelezettség van rajta. A kérdése az volt, hogy mi van akkor, ha ezt a kötelezettségét nem teljesíti a telek tulajdonosa.

A válasz erre az volt, hogy akkor él csak a beültetési kötelezettség, ha elkezdődik az építkezés azon a területen.

 

 

lakossagiforum1906 (3)

 

Majd ehhez a témához csatlakozva egy másik lakos a fent említett terület mellet tervezett körforgalommal kapcsolatban kért információt, hogy mikorra és hogyan tervezik, mert akkor változások lesznek a közlekedésben.

Csík Edina elmondta, hogy ez sem tartozik a témához, így nem tud rá válaszolni.

 

 


 

A beruházással kapcsolatban az önkormányzat felhívása: 

 

Budaörs Város Képviselő-testülete 98/2017. (VI.21.) ÖKT sz. határozatában döntött Budaörs településrendezési eszközeinek ˛/267/2014. (IX.24.) ÖKT sz. határozattal jóváhagyott Budaörs Város Településszerkezeti Terve és a 24/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott helyi építési szabályzat/ eseti módosításáról. A módosítás során a 28/2017. (IX.21.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott Budaörs Város Településképének Védelméről szóló rendelet módosítása is szükségessé vált.

terkep

A módosítás tervezetek komplett dokumentációját 2019. június 12. és július 12. között közzé teszik a város honlapján www.budaors.hu („településrendezési tervek módosítása” fül alatt). A tervet papír alapon is megtekinthetik a hivatal nyitvatartási és ügyfélfogadási idejében az Ügyfélszolgálaton.

A hirdetményben meghatározott, az észrevételek benyújtására nyitva álló határidőig a partnerek javaslatokat, észrevételeket tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

a) írásban, postai úton a Polgármesteri Hivatal székhelyének címére történő megküldéssel,

b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott elektronikus levélcímen történő megküldéssel,

c) a lakossági fórumon szóban.

A tervek véleményezésében, várják a javaslatokat, észrevételeket.

Javaslataikat a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda részére postai úton (2040 Budaörs, Szabadság út 134.) vagy a foepitesz@budaors.hu email címre 2019. július 12. 12 óráig kérik megküldeni.

 


 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.