Felhívás! – Az MTA a lakosság segítségét kéri az ázsiai zebraszúnyog felderítéséhez

(Budaörs, 2019. június 25. – Budaörsi Infó) Az MTA Ökológiai Kutatóközpont felhívást tett közzé, amelyben a lakosság segítségét kéri egy invazív csípőszúnyog faj, az ázsiai zebraszúnyog vagy más néven ázsiai tigrisszúnyog hazai elterjedésének felderítéséhez. Aki teheti segítse munkájukat!

 

 

FELISMERÉSE

A csípőszúnyogok a kétszárnyúak rendjébe tartoznak, azaz olyan rovarok melyeknek egy pár szárnyuk van (a második pár szárny billéré módosult). Kétszárnyúak között van számos más szúnyog is (pl: lószúnyogok, árvaszúnyogok, bojtos szúnyogok, lepkeszúnyogok stb.) A csípőszúnyogoknak fonalas csápjuk van (a többi szúnyoghoz hasonlóan), de jól felismerhetőek hosszú szipókájukról (jóval hosszabb, mint a fej).

 

 


 

zebraszunyog_tigrisszunyog_AE_albopictus

A zebraszúnyogot (Aedes albopictus) hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete – fehér állat nem él hazánkban. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. Az imágók testhossza mintegy 5 milliméter.

 


 

 

 

HOGYAN TUDJA AZ INFORMÁCIÓT ELJUTTATNI?

Példány(ok) elküldésével vagy fotók küldésével.

Fontos, hogy a példányok mellé oda legyenek írva a gyűjtési adatok:
>> településnév, a földrajzi hely neve, esetleg GPS koordináta
>> élőhelyre vonatkozó adatok (pl. parkból, patak mellől stb.)
>> pontos dátum
>> a gyűjtő neve és e-mail elérhetősége.

 

 

PÉLDÁNYOK KÜLDÉSE

Ha még él az egyed, be kell tenni fél órára a fagyasztóba. Egy műanyag fiolát (kis méretűt, hogy ne tudjon nagyon elmozdulni, eltörni) ki kell bélelni egyrétegű papír zsebkendővel és abba beletenni az imágót. Fontos, hogy úgy legyen csomagolva, hogy ne érjenek a példányok a műanyaghoz (a kupakhoz se).

A példányokat
Dr. Soltész Zoltán
MTA Ökológiai Kutatóközpont
2163 Vácrátót, Alkotmány u 2-4.
címre tudja elküldeni.

 

 

FOTÓK KÜLDÉSE

A csípőszúnyogok sajnos nem minden esetben határozhatók fotókról, azonban a zebraszúnyog viszonylag jól elkülöníthető a többi hazai fajtól a fotók alapján. Fotók készítésénél fontos, hogy látszódjon az oldalon a tor háti része (felülnézeti kép), valamint a lábaknak és a tor oldalsó részének vizsgálata (oldalnézeti kép) is szükséges a sikeres azonosításhoz.

A fotókat a szunyog@okologia.mta.hu címen tudja eljuttatni.

 

 

azsiai_tigrisszunyog_zebraszunyog

 

Az első nyolc ember, aki idén Magyarországon fogott zebraszúnyogot küld a kutatónak (példányt vagy képet), az részt vehet a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben szervezésre kerülő rovaros workshopon.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.