Eredményhirdetés a budaörsi Városházán – 17 település nyert támogatást az idei Várépítő pályázaton

(Budaörs, 2019. június 13. – Budaörsi Infó) Hagyományosan a Budaörsi Városházán hirdettek eredményt az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat 2019-es fordulójában. Országszerte 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jut idén támogatás a pályázatnak köszönhetően. A 18 felajánló összesen nettó 15 millió forintnyi építőanyagát használhatják fel.

 

 

Összesen harmincan jelentkeztek idén a Várépítő pályázatra, mintegy 30 millió forint plusz áfa támogatási igénnyel, közülük hirdették ki a nyerteseket 2019. június 11-én a Budaörsi Városházán.

A díjátadó vendégeit házigazdaként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte: rámutatott, hogy a Várépítő pályázat a honlapon olvasható „társadalmi tetőfedésként” való meghatározása különösen találó meghatározás, ami kifejezi a lényegét annak, amiért ez a kezdeményezés létrejött és évek óta töretlenül működik.

A társadalmi felelősségvállalásnak a gazdaság szereplői részéről tényleges súlya van, mert a támogatások a gazdasági fejlődéshez is hozzájárulnak.

A polgármester büszke rá, hogy – a budaörsi székhelyű szervező cégnek köszönhetően – évek óta Budaörsön történik ennek a fontos társadalmi kezdeményezésnek a lebonyolítása.

 

 

wittinghoff

 

A díjátadót moderáló Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nkft. szabványügyi és képzési irodavezetője a két évtizedes múlttal rendelkező pályázat első évére visszaemlékezve felidézte, hogy meghatározó élményt jelentett neki a pályázat, amelyben egy mátrai falucska a helyi iskola a főút túlsó felén lévő illemhelyét szerette volna kiváltani vízöblítéses WC-re; ehhez mindössze 47 ezer forint értékű támogatásra volt szükségük, mégis óriási előrelépést jelentett nekik.

 

 

varepito3

 

A díjátadón a gyermekintézményeknek Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke adta át a támogatásról szóló okleveleket. A magyar építészet doyenje elmesélte, hogy eredetileg zongoristának készült, de a családi hagyományt folytatva építész lett, s a művészetnek ez az ága nemcsak sikeressé, de boldoggá és büszkévé is tette – többek között jelen pályázatnak is köszönhetően.

 

 

varepito

 

A pályázaton nyertes műemléképületek képviselőinek Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó nyújtotta át az elismerést.

Felidézte, hogy Podmaniczky Szilárd a világ első tervezett közparkjában, a Városligetben mondta el sokat idézett gondolatát, miszerint bármi szépet alkotunk, annak jó karbantartásáról már nem érezzük kötelességünknek gondoskodni. Holott az épített örökség közös vagyon, a karbantartására is energiát kell fordítani – ebben látja a Várépítő pályázat egyik fontos üzenetét.

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven működteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 100 millió forint értékű építőanyagból 147 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba kezdeni.

 

 

varepito19

 

„A Várépítő pályázat idén olyan településeknek, mint Nagycsécs, Tác, Nagylózs, Varászló vagy Mezőberény nyújt segítséget, egy-egy néhány csoportszobás óvoda tetőfelújításától, melegítő konyhája vagy fürdőhelyiségeinek korszerűsítésén át, a helyi sporttábor vagy egy használaton kívüli helyiség működősképessé tételéig” – mutatott rá Rajki Diána, a Várépítő pályázatot összefogó cég vezetője.

Hozzátette: “Minderre a hozzánk jelentkezőknek gyakorta nincs más lehetőségük, mint a mi pályázatunk. Vannak emellett olyan esetek is, ahol – tudtunkon kívül – egy folyamat katalizátorai lettünk, és olyan is van, ahol harmadik alkalommal igyekszik az önkormányzat vagy alapítvány támogatást kapni újabb és újabb terveihez. Sok a visszatérő jelentkező, de minden évben vannak új települések a pályázók között.”

 

 

Konyhafelújítástól a tetőfedésig

2019-ben az előző évekhez hasonlóan nettó 15 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, 1,5 millió Ft készpénz, és – a tetőfedőket tömörítő szövetségeknek köszönhetően – több helyen a tetőfelújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek.

A legtöbben idén is tetőfelújítást kezdhetnek majd, hiszen ebben a kategóriában van a legtöbb és a legszínesebb termékválaszték is: Bramac és Terrán tetőfedő anyagok, Prefa ereszcsatorna, Colt tetőbevilágítók, Bachl és Ravatherm hőszigetelés és Villas lapostető szigetelés, Leier kémény és Roto tetőablak kerülhet a nyertesekhez.

A belső és külső felújításokhoz pedig Bachl és Ravatherm hőszigetelés, Baumit alap- és színes vakolat, Henkel Ceresit és Murexin burkolati ragasztók és fugázóanyagok állnak rendelkezésre.

Az elmúlt évek újdonságai az építkezést segítő Meva zsaluzatok, Dörken vízsszigetelés és a Durisol zajvédő falak, valamint a pályázható Leier kéregfal- és kéregfödém elemek.

 

 

Anyagi támogatásra nagy szükség van, a társadalmi munka pedig ismét trendi

Szerencsére egyre több cég kínál a pályázaton kivitelezésre fordítható készpénzt, hiszen nagyon gyakori, hogy a tervezett beruházások a kivitelezési munkák finanszírozásához szükséges anyagi források hiánya miatt maradnak el. A Várépítő pályázaton ismét szaporodnak a forintban történő felajánlások: a Meva, a Colt és a Homeinfo.hu portál által felajánlott készpénz a zsűri döntése szerint idén 9 intézmény munkáit fogja segíteni.

Az évek óta a Jövőkuckó támogatást felajánló Magyar Építéstechnika, a proidea.hu és ebuild.hu idei támogatását az „Az Ifjúság úti óvodás gyermekekért” Közhasznú Alapítvány balassagyarmati Játékvár Tagóvoda Tiszavirág Óvodája a mosdóhelyiségek felújítására kapja a Murexintől ide kerülő burkolatragasztó anyagok mellé.

Az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége az idei pályázók közül is két projektet választott ki, ahol társadalmi munkában segítenek a tető elkészültében.

A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola építésének első ütemében készülő épülethez nyert Roto tetőablakokat még idén nyáron az ÉMSZ szakemberei építik be.

A Dömösi Szivárvány Óvoda a tetőfelújítást, amelyhez az intézmény Terran beton tetőfedő anyagot nyert, 2020-ra tervezi. Itt az ÉMSZ tagjai, az ország legjobb tetőfedői a cserepezési munkákat vállalták.

Idén első alkalommal a Tetőépítők Egyesülete (TÉGY) is a segítők közé lépett: Nagycsécs Község Önkormányzata Micimackó Óvodája cserepezési munkáit végzik el az Egyesület tetőfedő szakemberei a szintén most elnyert Terran beton tetőfedő anyagokkal.

 

 


 

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;

Beleznay Éva, okleves építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze;

Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;

Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;

Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

 

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 


 

 

A Várépítő pályázat 2019. évi gyermekintézményi nyertesei

A táci Százszorszép Óvoda melegítő konyhájának és gyermek mosdójának burkolásához nyert Henkel-Ceresit burkoló-, ragasztó- és szigetelőanyagot 189 291 Ft + ÁFA értékben.

A nagylózsi Gyermekkönyvtár épületrészének külső szigeteléséhez nyert Baumit anyagot 201 730 Ft + ÁFA értékben és a MEVA felajánlásában 100 000 Ft készpénzt.

A Dömösi Szivárvány Óvoda tetőhéjazat cseréjéhez nyert Terrán tetőcserepet 800 000 Ft + ÁFA értékben.

A debreceni Fény Felé Alapítvány a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok lakhatását szolgáló Kincsesláda Ház építéséhez nyert Bachl hőszigetelő anyagot 116 250 Ft + ÁFA értékben, Prefa ereszcsatornát 500 000 Ft + ÁFA értékben és a Colt felajánlásában 100 000 Ft készpénzt.

A csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthon tetőfelújításához nyert Villas tetőszigetelő anyagot 409 287 Ft + ÁFA értékben, a Homeinfo felajánlásában 50 000 Ft készpénzt és a Colt jóvoltából további 200 000 Ft-ot, szintén készpénzben.

A Varászlói Óvoda tetőfelújításához nyert Bramac beton tetőcserepet 1 500 000 Ft + ÁFA értékben.

A fogyatékossággal élő fiatalok és gyerekek nappali ellátását biztosító, mezőberényi Földi Harmónia Ház részére homlokzatfelújításhoz nyert a “Fogjunk Össze” Közhasznú Egyesület a Baumit jóvoltából 247 690 Ft + ÁFA értékű vakolóanyagot és a Ravatherm felajánlásában hőszigetelőanyagot, 842 800 Ft + ÁFA értékben.

A várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola felújítási munkálataihoz nyert 283 350 Ft + ÁFA értékben Henkel-Ceresit anyagot és a Colt felajánlásában 100 000 Ft készpénzt.

A balassagyarmati Játékvár Tagóvoda mosdóhelyiségének felújításához nyert Murexin burkolóanyagot 223 614 Ft + ÁFA értékben.

A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola az I. ütem szerint épülő új épület tetőjéhez nyert Roto tetőablakokat 500 000 Ft + ÁFA értékben és a II. ütem szerinti, új épületrészben kialakítandó ebédlő-konyha részleghez a Leier jóvoltából 1 000 000 Ft + ÁFA értékű kéregfödémet.

A nagycsécsi Micimackó Óvoda tetőhéjazat cseréjéhez nyert a Terrán felajánlásában 1 200 000 Ft + ÁFA értékű beton tetőcserepet és a Colt jóvoltából 100 000 Ft készpénzt.

A gyermekcsoportok táboroztatásával foglalkozó, kunfehértói Sporttábor szálláshely a Villas felajánlásában nyert 347 300 Ft + ÁFA értékben lapostető szigetelést és a Colt jóvoltából 100 000 Ft készpénzt.

A jászszentandrási Gyermekvilág Óvoda új csoportszoba kialakításához nyert ragasztó- és szigetelőanyagot 432 916 Ft + ÁFA értékben a Murexin felajánlásában.

A veszprémi Padányi Katolikus Iskola tetőtéri oktatási és technikai helyiségei hőszigeteléshez nyert Bachl anyagot 383 750 Ft + ÁFA értékben és Henkel-Ceresit ragasztóanyagot 90 586 Ft + ÁFA értékben.

 

 

A Várépítő pályázat 2019. évben támogatott műemlékei

A nagykölkedi Műemlék lakóház II. ütem szerinti felújításához nyert Baumit anyagot 190 000 Ft + ÁFA, Dörken vízszigetelést 33 500 Ft + ÁFA és Murexin ragasztóanyagot 60 200 Ft + ÁFA értékben.

A hajdúböszörményi Népi Hajdúház vakolatának felújításához nyert a Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület a Baumit jóvoltából 360 580 Ft + ÁFA értékben vakolóanyagot és a MEVA felajánlásában 100 000 Ft készpénzt.

A budapesti, Papnövelde utcai Ráth-ház a Dörken jóvoltából 466 500 Ft + ÁFA értékben nyert lábazati vízszigetelést és a MEVA felajánlásában 100 000 Ft készpénzt.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.