Legutóbb Újbuda miatt nem került a repülőtér Budaörs kezelésébe – Vajon mi lesz a sorsa?

(Budaörs, 2019. június 12. – Budaörsi Infó) A budaörsi repülőtéren 2019 májusában háromnapos sikeres haditechnikai és légi bemutatót tartottak, amiről a Budaörsi Infó is nagy terjedelemben számolt be. A rendezvényen a bevezetőjében a kommentátor elmondta, hogy a reptérre egy betonos leszállópályát terveznek, ami a Honvédség céljait is szolgálhatja. Budaörsi lakosok nyugtalanságukat fejezték ki a hír hallatán. Már így is sokan panaszkodnak a zajhatás miatt. Ezért felkerestük az Állami Vagyonkezelőt, a Honvédelmi Minisztériumot, Budaörs polgármesterét és a XI. kerületi Önkormányzatot is, hogy mit tudnak az új leszállópálya építésének esetleges tervéről.

 

 

Wittinghoff Tamás polgármestert arról kérdeztük, hogy mit tehet a Budaörsi Önkormányzat, ha ez a terv megvalósulási szakaszba kerülne, egyáltalán van valamilyen eszköze egy ilyen fejlemény megakadályozására a budaörsiek védelmében?

 

Wittinghoff Tamás

Wittinghoff Tamás

 

 

Válaszában Wittinghoff Tamás elmondta, hogy ilyen tervről nincs tudomásuk, ebben az ügyben senki nem kereste meg a hivatalt. Ha mégis lenne ilyen szándék, akkor erőteljesen tiltakoznának ellene.

„Fontos tudni, hogy a repülőtér nem a mi, hanem a XI. kerület területén található, ezért már elve korlátozottak a lehetőségeink” – jegyezte meg a polgármester, akinek pályája kezdete óta a repülőtér ügye rendszeresen előkerül.

Megtudhattuk azt is a nyilatkozatból, hogy a jelenlegi kormányzat minimálisra szorította vissza az önkormányzatok eszköztárát, hogy építési ügyekbe beleszóljon. Ennek ellenére minden lehetséges eszközt megvizsgálnának, és minden eszközzel lobbiznának, ha olyan fejlesztés lenne a repülőtéren, ami zavarja a budaörsiek nyugalmát.

 

 

A budaörsi repülőtér egy 1949-ben forgalomba állt LI-2 repülőgépből fotózva 2017. június 20-án.

A budaörsi repülőtér egy 1949-ben forgalomba állt LI-2 repülőgépből fotózva 2017. június 20-án.

 

 

A legutóbbi repülőtéri üzemeltetői tenderre nem akadt pályázó. Budaörs Önkormányzata korábban sokszor kifejezte abbeli szándékát, miszerint saját kezelésébe venné a repülőteret.

Fenntartja-e még ezt a szándékot az önkormányzat, illetve nem lenne-e esetleg megoldás az, ha ő maga esetleg valamilyen konzorcium tagjaként – ha ezt a törvények engedik – pályázna az üzemeltetésre – kérdeztük meg a polgármestertől.

„Éppen azért szerettük volna megszerezni a repülőtér vagyonkezelői jogát, mert akkor mi szabhattuk volna meg, hogy mi történhet a repülőtéren” – mondta el válaszában Wittinghoff Tamás.

Kiderült az is, hogy már célegyenesben, aláírás előtt állt Budaörs Önkormányzata, amikor a XI. kerület, mint akinek a területén van a repülőtér, kijelentette, hogy nem kíván együttműködni, és ezzel megakadályozta az ügylet létrejöttét!

„A mostani pályázatok a sportrepülőtér üzemeltetésére vonatkoznak. Az önkormányzat azonban nem tud és nem is akar repülőteret üzemeltetni.” – jelentette ki Budaörs polgármestere.

 

 

Budaörs, 2017. június 20. A budaörsi repülõtér fogadóépülete 2017. június 20-án. Nyolcvan éve, 1937. június 20-án nyitották meg a repteret, amely akkor az ország egyetlen nemzetközi repülõtere volt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budaörs, 2017. június 20.
A budaörsi repülőtér fogadóépülete 2017. június 20-án. Nyolcvan éve, 1937. június 20-án nyitották meg a repteret, amely akkor az ország egyetlen nemzetközi repülőtere volt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. június 20-án nyitott meg a budaörsi repülőtér, amely akkor az ország egyetlen nemzetközi repülőtere volt. Több évtized után a Magyar Repülő Szövetség 2017 augusztusában kivonult a budaörsi reptérről.

Az új üzemeltető 2017. szeptember 1-jétől az Aeroglobe Kft. lett, első körben 180 napra. Majd később tendert írtak ki, amire nem volt jelentkező. 

 

logomnv

A tulajdonos, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megkeresésünkre a reptérrel kapcsolatos terveikkel kapcsolatban csak annyit nyilatkozott, hogy a repülőtér hasznosítási koncepciója jelenleg kidolgozás alatt áll. (Betonos leszállópálya építésének tervéről érdemben nem válaszolt.)

 

 

haditechnikai_bemutato_honvedseg_budaors2_2019_majus19

 

A Honvédelmi Minisztérium, miután megkérdeztük a haditechnikai rendezvényén elhangzottakról, illetve az ott bejelentett új betonos leszállópálya építési szándékának komolyságáról, nem adtak konkrét választ. A Kommunikációs Osztályuk arról tájékoztatta a Budaörsi Infót, hogy a Budaörsi Repülőtér nem tartozik a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe, így annak esetleges fejlesztéséről nem tudnak tájékoztatást adni.

 

 

repter_gerle (8)

 

 

Az üggyel kapcsolatban még várjuk a XI. kerületi Önkormányzat (Újbuda) válaszát, hiszen kiderült, hogy pár évvel ezelőtt ők akadályozták meg, hogy a repülőtér Budaörs kezelésébe kerüljön, illetve mert fontos szereplője és befolyásolója lehet a repülőtér jövőbeni működésének. 

 

 

haditechnikai_bemutato_honvedseg_budaors3_2019_majus19

 

Tőlük a következő kérdésekre várjuk a válaszukat:

1. A repülőtéren 2019 májusában háromnapos sikeres haditechnikai és légi bemutatót tartottak, amiről a Budaörsi Infó is nagy terjedelemben számolt be. A rendezvényen a bevezetőjében a kommentátor elmondta, hogy a budaörsi reptérre egy betonos leszálló pályát terveznek, ami a Honvédség céljait is szolgálhatja. 

Budaörsi lakosok nyugtalanságukat fejezték ki a hír hallatán. Már így is sokan panaszkodnak a zajhatás miatt. 

A XI. kerületi Önkormányzatnak, akinek a területén van a repülőtér, van-e bármilyen beleszólási lehetősége, törvényes eszköze, hogy befolyásoljon, akár megakadályozzon egy ilyen fejleményt?

2. A legutóbbi repülőtéri üzemeltetői tenderre nem akadt pályázó. Budaörs Önkormányzata sokszor kifejezte abbeli szándékát, miszerint saját kezelésébe venné a repülőteret, amit azóta is fenntart. Azt, hogy megkaphassa a vagyonkezelői jogokat a XI. kerületi Önkormányzat együttműködési szándékán múlott, és ettől mivel Önök elzárkóztak, meghiúsult a már aláírás előtt álló megállapodás.

A repülőtér hasznosítási koncepciója jelenleg kialakítás alatt áll a Nemzeti Vagyonkezelőnél. Ebben részt vesz-e Újbuda Önkormányzata, és ha igen tervezik-e bevonni az érintett Budaörs Önkormányzatát is?

3. A XI. kerület nem gondolta-e meg magát és járulna-e hozzá, hogy Budaörs megszerezve a vagyonkezelői jogokat befolyással lehessen a nagyrészt budaörsieket közvetlenül érintő repülőtéri működés alakításában?

 

 

repulonap190518 (6)

 

Amint Újbuda Önkormányzata megtiszteli budaörsi szomszédait a válaszával, megosztjuk olvasóinkkal!

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Nyolcvan éve nyitott meg a budaörsi repülőtér

Az új üzemeltetőtől függetlenül zavartalanul üzemel tovább a budaörsi repülőtér

A Goldtimer Alapítvány interaktív múzeumot javasol a budaörsi repülőtérre

Új tulajdonosa lesz a Budaörsi Repülőtérnek?

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.