Csökkent a bűncselekmények száma Budaörsön

(Budaörs, 2019. június 4. – Budaörsi Infó) 2019. május 30-án ülésezett a képviselő-testület, ahol többek között a Budaörsi Rendőrkapitányság 2018. évi közbiztonsági helyzetéről szóló beszámolóját is elfogadták. A beszámolót cikk-sorozatunkban ismerhetik meg.

 

 

A Budaörsi Rendőrkapitányságnál lefolytatott eljárásokban 2018-ban 1645 db bűncselekményt regisztráltak, ami az előző évhez viszonyítva (1996 db) 17,6%-os csökkenést jelent.

Az adatok azt mutatják, hogy 2017-hez képes 2018-ban csökkent a bűncselekmények száma 790-ről 588-ra.

A leggyakrabban lopás miatt tettek feljelentést az emberek. 2017-ben 361 alkalommal, 2018-ban pedig 256-szor.

 

lopas

 

Szerencsére Budaörsön az elmúlt két évben nem történt emberölés, kiskorú veszélyeztetése és kifosztás sem.

 

lopas

 

Budaörs város vonatkozásában 2017. és 2018. években az eljárások során regisztrált bűncselekmények számát az alábbi statisztikai felsorolás alapján láthatják:

 

Bűncselekmény:

(a bal oldali adat a korábbi 2017-es, a jobb oldali pedig a 2018-as)

 

2017. – 2018.

Emberölés 0 – 0

Testi sértés 9 – 12

Súlyos testi sértés 3 – 7

Kiskorú veszélyeztetése 0 – 0

Embercsempészés 0 – 1

Garázdaság 7 – 11

Önbíráskodás 3 – 0

Visszaélés kábítószerrel (terjesztői magatartás) 0 – 1

Lopás 361 – 256

Személygépkocsi lopás 4 – 5

Zárt gépjármű feltörés 39 – 6

Lakásbetörés 72 – 65

Betöréses lopás 94 – 71

Rablás 2 – 1

Kifosztás 0 – 0

Zsarolás 1 – 0

Rongálás 25 – 24

Orgazdaság 0 – 2

Jármű önkényes elvétele 0 – 2

 

 

rendorsegi felhivas_feltores_lopas_husvet

 

Kiemelt bűncselekmények összesen 408 – 310

Közterületen elkövetett bűncselekmények (kiemelt) 64 – 52

Közterületen elkövetett bűncselekmények 148 – 132

 


Összes bűncselekmény 790 – 588

 

Budaörs város vonatkozásában az összes bűncselekményre vonatkozó adatoknál 2017. évhez viszonyítva 25,6%-os csökkenés mutatkozik.

Budaörs város településstruktúrája, gazdasági, kereskedelmi központi jellege a lopás bűncselekmények elkövetésében fontos szerepet játszik.

A bevásárlóközpontok, ipari parkok, illetve az irodaházak által vonzott bevásárló közönség, munkavállalók ugyanis megtöbbszörözik Budaörs tényleges lakosságszámát. Erre tekintettel az értékelésnél, prognosztizálásnál, nem kizárólag a 28.844 fős „saját” lakosságszámot kell figyelembe venni, hanem akár több százezer embert is.

A területünkön lakó emberek, családok, illetőleg azok vagyonai miatt a kriminológia „szabályai” szerint a bűncselekmények száma exponenciálisan nő, hiszen a bűnelkövetők számára ezáltal ez a régió vonzóvá válik.

Az összes 14 kiemelten kezelt bűncselekmény száma a 2017. évben keletkezett 408-hoz képest 2018-ban 310-re, 24,0%-kal csökkent.

A 14 kiemelten kezelt bűncselekmény közül közterületen 2017-ben 64-et követtek el, míg 2018. évben 52-őt, ami 18,7%-os csökkenést jelent.

A közterületen elkövetett összes bűncselekmény tekintetében megállapítható, hogy 2017. évben 148, míg 2018-ban 132 bűncselekményt regisztráltak, ami 10,8%-os csökkenést jelent.

A Budaörsi Rendőrkapitányság kiemelt célkitűzése ezeknek a jellemzően közterületen elkövetett, erőszakos, a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább veszélyeztető, sértő bűncselekményeknek a megelőzése, minimalizálása. A nyomozások eredményességének szempontjából fontos szerepe van a szomszédos kapitányságokkal történő együttműködésének is, a bűncselekmények felderítése, a rendelkezésre álló „mozaikok” összeillesztése tekintetében.

aruhazi_lopas_rendorseg_tolvaj_megelozesAnnak érdekében, hogy csökkenjenek a bűncselekmények Budaörsön a Rendőrkapitányság nagy hangsúlyt fektet a bűnmegelőzésre.

Minden évben felkeresik az illetékességi területükön található oktatási intézmények vezetőit, hogy a gyermekkorúak biztonságát szolgáló információkat napi szinten, hatékonyan tudják átadni egymásnak.

A bűn,- és baleset-megelőzési előadó, valamint az iskolarendőrök az oktatási intézmények vezetőivel történő egyeztetés alapján drogprevenciós, bűnmegelőzési, közlekedési és az internet veszélyeire felhívó témakörökben tartottak előadásokat.

 

konyvtarrendroseg

 

A bűnmegelőzési előadások során különös figyelmet fordítottak arra, hogy tájékoztassák a diákokat az erőszakos bűncselekményekkel szembeni megelőző magatartásformákról, a bűncselekmény létrejöttét elősegítő okokról és arról, hogy hogyan előzhető meg vagy kerülhető el az, hogy bűncselekmény áldozatai legyenek.

 

05_kresz2013majustol

 

A baleset-megelőzési előadások kapcsán a helyes közlekedésre nevelésről, a közlekedésben való részvételről, a gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokról szólt az oktatás.

Az internet veszélyeiről szóló előadások alkalmával felhívták a diákok figyelmét az internetre feltöltött képek, videófelvételek, az interneten történő vásárlás és eladás, a Facebook és egyéb felhasználói oldalak használata közben rájuk leselkedő veszélyekről, a jelszavak feltörésével, a gépekbe történő idegenek belépésével okozott bosszúságokra és károkra.

A Rendőrkapitányság tapasztalatai szerint ezen előadások megtartása keltette fel leginkább a figyelmüket, érdeklődésüket, ezért rövid kisfilmek vetítésével színesítették előadásaikat, ezzel is megmutatva mennyi veszélyforrása van az internet világának.

 

internet_fuggo

 

A drogprevenciós előadások megtartásakor a megelőzést tartották a legfontosabbnak, igyekeztek bevonni a diákokat az előadásba, hogy megtudják, milyen tapasztalatuk van, milyen ismereteik vannak, és mit tudnak a drog világáról.

 

rendorseggyereknap3

 

Felhívták a figyelmüket a ráhatás módszereire, hogy hogyan tudjanak és akarjanak nemet mondani, ha megkínálják őket, akár egy szál marihuánás cigarettával. Kit kell értesíteniük, ha ilyet tapasztalnak, vagy észreveszik, hogy másnak segítségre van szüksége.

A kisfilmek levetítése után kötetlen beszélgetések alakultak ki a drog témakörében.

Az elmúlt évben is felvették a kapcsolatot az önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó előadóival, a családsegítő szolgálat vezetőivel, a helyi vöröskereszttel és a helyi oktatási intézményekkel. A kapcsolatfelvétel során tájékoztatást kaptak a veszélyeztetett célcsoportokról.

 

rendorseg_tabor2

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.