Conglomeratum – Finissage – Tárlatvezetéssel és filmvetítéssel

(Budaörs, 2019. június 4. – Budaörsi Infó) 2019. június 8-án 16 órától tárlatvezetés lesz a Köztér 18-ban filmvetítéssel.

 

 

Helyszín: A GARÁZS – PROJECT SPACE (2040 Budaörs, Köz tér 18.)

A Debapriya Mitra 2018-ban készített Magastűz címmel készített rövid dokumentumfilmet Lakatos Ábelről, amit 17:00-tól vetítenek a Köz tér 18-ban.

A film 10 perc, magyar nyelvű.

A művész beszél a kiállított tárgyak lelőhelyeiről és történetéről, valamint a kerámia világában eltöltött elmúlt tizenhárom évének tapasztalatairól és eseményeiről.

 

Bővebben a Conglomeratum c. kiállításról:

Lakatos Ábel keramikus: Anyaföld kifejezésünk családias, rokoni kapcsolatot feltételez a talpalatnyi földdel. Számomra a táj, a környezet néma állandósága, nyugodt megbocsájtása is a szó mélyebb jelentéstartalmához tartozik. Testeink porrá-levése kapcsán ugyanebbe a földbe kerülünk, így felmenőink, rokonaink, őseink, az adott helyen megforduló népcsoportok lerakódott kulturális és fizikai maradványai rétegződnek, összenemesülnek, termővé válnak.

Az agyag keletkezése ugyanebben a ritmusban szólal meg, méltóságteljes, geológiai időre írt tempója azonban idézőjelbe teszi a rajta pillanatokra feltűnő kultúrák szétválasztását. A helyi jellegzetességek sokszínűsége csak még gazdagabbá teszi az egész rendszert.

Kerámiáim a természetes, általam gyűjtött agyagokon alapulnak, alkotásaimban egyszerre használok a Kárpát-medencében gyűjtött (Duna-kanyar, Budapest, Gyermely, Zselic, Mecsek, Tisza vidéke, Erdély stb.) és a Keila folyóból származó észt agyagot is.

Az agyag összetétele lelőhelyenként akár egy méteren belül is teljesen egyedi. Ahogyan a benne jelenlévő kémiai anyagok aránya meghatározza a belőle készített tárgyak fizikai tulajdonságait, úgy a lelőhely kulturális, szellemtörténeti háttere, az ott szerzett személyes élmények, tapasztalatok is meghatározzák a tárgyak formáját, hangulatát, atmoszféráját. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.