Tizenkét ország csaknem 150 alkotójának munkái a Határtalan design kiállításon

Tizenkét ország csaknem 150 alkotójának munkáit mutatja be a Határtalan design című kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a budapesti Bálnában.

 

A Határtalan design  – 14. madeinhungary – 7. Meeting of European and Central European Designers című kiállításon bútorokat, használati tárgyakat, textileket és ékszereket mutatnak be. A tárgyak között sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások szerepelnek – hangsúlyozta Szigeti Szilvia textiltervező, a kiállítás kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson.

Mint mondta, Radnóti Tamás belsőépítésszel, a kiállítás másik kurátorával a terület sokszínűségét, frissességét szeretnék bemutatni, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kaptak a terekben.

Szigeti Szilvia emlékeztetett arra, hogy 2004 óta szervezik meg a Határtalan design kiállítást, amely kezdetben a Lakástrend kiállítás részeként volt látható és csak magyar tervezők munkáit mutatta be, 2012-ben azonban a visegrádi országok dizájnereinek munkáival bővült a kiállítás. Tavaly Románia, Ausztria, Németország, Svájc tervezői is csatlakoztak, idén pedig olasz, spanyol, francia és portugál alkotók is bemutatkoznak – mondta.

Kiemelte, hogy a kiállítás az idén a Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) tagja lett, így fesztivállá nőtte ki magát.

A tárlat alkotásai három tematika köré csoportosulnak. Az első részben a műfajok találkozását mutatják be textileken, lámpákon és bútorokon keresztül. Többek között Kollár Ágnes textilje, Lucie Koldová nemzetközileg elismert cseh dizájner széke, valamint a Blum & Wolf tervezőpáros lámpacsaládját láthatja a közönség.

A nagy teremben spanyol tervezők székeit, lengyel textiltervezők munkáit és magyar lámpa-, bútor- és textiltervezők munkáit vonultatják fel, valamint látható többek között a cseh Egli Stúdió 3D-s nyomtatóval készült textilje is.

A két részt összekötő szakaszt a nomád és az organikus “hangulat” jegyében állították össze. A Mischer Traxler Stúdió napenergiára és az újrahasznosításra utaló környezettudatos projektje mellett Roberto Rota olasz tervező fotelje és széke, valamint Kele Sára fiatal magyar dizájner újrahasznosított anyagokból készült, vintage bútorkollekcióját mutatják be.

A kiállításon magyarországi és külföldi művészeti egyetemek hallgatóinak munkáiból is látható válogatás, míg az utolsó teremben dizájnékszereket vonultatnak fel, itt a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art hallgatóinak munkái állnak a középpontban.

A tárlat megnyitóján átadták a Határtalan Design Díjakat. A bútor- és tárgytervezői kategóriában a lengyel Studio Malafor és a magyar Blum & Wolf nyerte el a bruttó 300 ezer forint értékű díjat. Az ékszertervezők mezőnyében a bruttó 100 ezer forintos díjat megosztva kapta Viktor Kovác, a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design hallgatója, valamint Tata Akhatova, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia diákja.

A textilkategória bruttó 200 ezer forintos elismerését Kollár Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem textiltervező szakos hallgatója érdemelte ki. A díjak odaítéléséről háromtagú szakmai zsűri döntött.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.