Asztalitenisz-vb – Mindkét magyar kapitány elégedett

Mindkét magyar szövetségi kapitány elégedetten értékelte csütörtökön csapata teljesítményét azok után, hogy szerdán este az utolsó hazai játékosok is befejezték a szereplést a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon.

 

A nőket irányító Bátorfi Zoltán ugyanakkor úgy fogalmazott: felemásak az érzései, mert ugyan a vb-szereplés nagyobb részével több mint elégedett, Póta Georgina eredményei miatt nem lehet felhőtlenül boldog.

“Ginának nem sikerült a vb, emiatt nagyon csalódott és én is nagyon sajnálom őt, mert tudom, hogy milyen sokat készült. – mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány. – Peches volt a sorsolása, egyesben az első fordulóban egy nagyon jó tajvani ellenfelet kapott, aki érezte az ő stílusát, ráadásul a lélektanilag fontos első szettet is a rivális nyerte, s ugyan utána 0-3-ról még sikerült Ginának visszajönnie, és mindent megtett, végül már nem tudott fordítani.”

A szakember hangsúlyozta, mindig nagyon sok múlik a sorsoláson, s ezúttal Pótának és a svéd Matilda Ekholmnak tizedik kiemeltként női párosban sem volt szerencséje.

“A második fordulóban a világ egyik legjobb védő párosát kapták, a két kínait, a holland Li Jiét és a lengyel Li Qiant. Ráadásul bár egyénileg jól játszanak a védekező stílusú játékosok ellen, párosban valahogy nem érzik a játékot ellenük. Egyébként szoros szettekben maradtak alul, de ebben a sportágban minden nüanszokon múlik.” – elemzett Bátorfi Zoltán.

Hangsúlyozta: ezt leszámítva maximálisan elégedett, kezdve onnan, hogy egyesben mindhárom selejtezős játékos – Bálint Bernadett, Fehér Orsolya és Hartbrich Leonie – feljutott a főtáblára, egészen odáig, hogy Madarász Dóra bravúrral bekerült a legjobb 32 közé, a Madarász, Pergel Szandra kettős pedig nyolcaddöntőt játszhatott, s ott is méltó ellenfele volt a második helyen kiemelt kínai párosnak.

“Bálint Bernadettel kapcsolatban elvárás volt a főtábla, s titkon reménykedtem abban, hogy a másik két lánynak is sikerül. Hartbrich Leonie ráadásul az első fordulóban két szettet is nyert a hetedik kiemelt tajvani Cseng I-csing ellen. Ez reménykeltő a jövőre nézve.” – mondta Bátorfi Zoltán.

Madarász és Pergel teljesítményét csak dicsérő jelzőkkel illette a kapitány, kiemelve, hogy előbbi múlt heti combsérülése után, az utolsó napokban alig tréningezve játszott kiemelkedően a vb-n, s hogy női párosban megnehezítették a világ egyik legjobb duójának, a Szun Jing-sa, Vang Man-jü kettősnek a dolgát.

“Nagyon büszke voltam a nyolcaddöntő alatt, egy-egy labdamenet során csak tátottam a számat.” – fogalmazott a kapitány.

A férfiak szakvezetője, Aranyosi Péter azt mondta, jó érzései vannak a vb-szereplés kapcsán, egyik játékosa sem kapott ki nála gyengébben rangsorolt ellenféltől, kivéve a férfi párosban ötödik helyen kiemelt Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettőst, amelyet a nyolcaddöntőben a selejtezőből feljutott portugál Tiago Apolonia, Joao Monteiro duó vert meg.

“Senkit ne tévesszen azonban meg, hogy a portugálok nem voltak kiemelve, mindketten Európa-bajnok játékosok, nagyon erős párosról van szó. Sajnos nem volt esélyünk ellenük” – hangsúlyozta Aranyosi Péter.

A szakember előzetesen reménykedett abban, hogy valamelyik játékosa meglepetést is tud okozni, ez nem jött össze, de ahogy összegzett: a kitűzött célt teljesítették.

Hozzátette: a válogatott fiatal játékosokból áll, akiknek egy-két világversenyt még le kell játszaniuk ahhoz, hogy a “majdnemekből igenek legyenek”, de szerinte jó irányba tartanak és néhány éven belül – legalábbis Európában – már érmet nyerhetnek majd egyesben, párosban vagy vegyes párosban.

“Vegyes párosban is nyolcaddöntős kettősünk volt itt a vb-n, Szudi Ádámnak és Pergel Szandrának ráadásul volt esélye a címvédő japán Josimura Maharu, Isikava Kaszumi duó ellen. Azért is fájdalmas, hogy nem sikerült a bravúr, mert a nyolc között egy európai riválissal játszhattak volna.” – fogalmazott Aranyosi Péter.

A Hungexpón – immár magyarok nélkül – zajló világbajnokság vasárnapig tart, az első döntőre (vegyes páros) pénteken kerül sor, majd szombaton és vasárnap is két-két finálét (férfi páros és női egyes, illetve férfi egyes és női páros) rendeznek.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.