Brexit – Már több mint 50 ezer EU-állampolgár folyamodott letelepedési engedélyért

Több mint 50 ezer külföldi EU-állampolgár folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz az új elbírálási rendszer szombati teljes körű indulása óta – közölte hétfőn a brit belügyminisztérium.

 

A tárca tájékoztatása szerint már a rendszer próbaüzeme alatt, amely hét hónapig tartott, 230 ezren benyújtották letelepedési folyamodványukat – ezek közül 210 ezret a hatóságok már elbíráltak -, vagyis eddig több mint 280 ezer külföldi EU-állampolgár igényelte a letelepedett jogi státust.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státusért – vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A brit kormány egy hete országos kampányt is indított, arra biztatva a külföldi EU-állampolgárokat, hogy maradjanak Nagy-Britanniában és folyamodjanak a letelepedett státusért.

A kampányfelhívások országszerte hatezer helyszínen láthatók, beleértve az összes brit nagyvárost.

A köztéri óriásplakátokat a rendszer szombati indulása óta figyelemfelkeltő módon összeállított televíziós és rádiós reklámok egészítik ki, és ugyanezek a hirdetések megjelentek a közösségi portálok felületein is.

A kampány első szakasza, amelyre a kormány 3,75 millió fontot (1,4 milliárd forintot) fordított, egy hónapig tart, de a belügyminisztérium tájékoztatása szerint London a következő két évben is tervez hasonló tájékoztató tevékenységeket, biztosítandó, hogy a külföldi EU-állampolgárok pontosan értsék, mi a teendőjük a letelepedett státus megszerzése végett.

A kampány angol nyelven folyik, de online felületeken elérhető lesz a tartalom az Európai Unióban hivatalos összes nyelven.

A rendszer sikeres működése érdekében a belügyminisztérium több mint 1500 fős alkalmazotti gárdát toborzott kifejezetten a folyamodványok elbírálására, és új központot alakított ki a telefonon, e-mailben és online felületeken érkező megkeresések, kérdések feldolgozására.

A kérelmet a legegyszerűbben a külön e célra kifejlesztett mobilalkalmazás – EU Exit ID Document Check App – használatával lehet benyújtani, de akik nem akarják vagy nem tudják ezt az alkalmazást használni, postán is elküldhetik a minisztériumnak útlevelüket vagy egyéb személyazonosító okmányaikat.

Sajid Javid belügyminiszter hétfői tájékoztatásában közölte: az Apple gyártotta mobileszközökön az idei év végéig válik hozzáférhetővé ez az alkalmazás.

A belügyi tárca szerint a külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-éig lesz idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére, akár életbe lép a Brexit feltételeit tartalmazó – az alsóház által eddig háromszor elutasított – megállapodás, akár nem.

Theresa May brit miniszterelnök már januárban bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ingyenes lesz a külföldi EU-állampolgárok számára a Brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik az engedélyezési rendszer próbaüzemeinek időszakban már befizették a díjat, visszakapják pénzüket.

Az eredeti tervek alapján a letelepedési engedélyért folyamodó felnőtteknek 65 font, a 16 évnél fiatalabbaknak 32,50 font eljárási díjat kellett volna fizetniük.

A belügyminisztériumi útmutatás szerint a Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak csak annyi a feladatuk, hogy igazolják személyazonosságukat és azt, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt. – mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.